Захід підштовхує Іран до співпраці з ядерним контролером

20.11.2022 0 By Chilli.Pepper

Західні держави в п’ятницю закликали Іран вжити “суттєвих і термінових” заходів щодо питань, порушених ядерним контролером ООН, через день після того, як Тегеран розкритикували за відсутність співпраці, публікує інформацію newssky.com.ua із посиланням на spacewar.

У четвер рада керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії, що базується у Відні, ухвалила резолюцію, спрямовану проти Тегерана на тлі безвиході щодо незаявлених частинок урану.

«Рада надіслала чітке повідомлення про те, що важливо і терміново виконати Іраном свої (угоди про нерозповсюдження) зобов’язання щодо гарантій», — йдеться у спільній заяві Франції, Німеччини, Британії та Сполучених Штатів.

Країни закликали Іран «невідкладно вжити зазначені дії».

Договір про нерозповсюдження ядерної зброї – це міжнародна угода, спрямована на запобігання поширенню атомної зброї.

Ті ж країни винесли в МАГАТЕ резолюцію, яка стала другою у своєму роді за шість місяців щодо відсутності «технічно достовірних» відповідей, наданих Іраном.

Організація тисне на Іран, щоб той пояснив наявність незаявленого штучного урану, знайденого на трьох ділянках, вимагаючи «доступу до місць і матеріалів», а також збору зразків.

Західні держави звинувачують Іран у прагненні створити ядерну зброю, що Тегеран завжди заперечував.

У п’ятничній заяві західні держави привітали останню резолюцію та закликали Іран пояснити наявність частинок.

“Ми сподіваємося, що Іран скористається цією можливістю, щоб добросовісно співпрацювати з МАГАТЕ для вирішення цих невирішених питань”, – йдеться в повідомленні.

Резолюція, прийнята радою 35 країн МАГАТЕ, була прийнята 26 голосами проти двох проти, п’ять утрималися і дві країни були відсутні, повідомили AFP дипломати.

Росія і Китай проголосували проти.

Тегеран розкритикував резолюцію, попередивши, що вона може вплинути на співпрацю з МАГАТЕ.

Тупикова ситуація навколо розслідування агентства зайшла в той момент, коли ширші переговори про відновлення ключової ядерної угоди 2015 року зайшли в глухий кут.

Угода, яку Іран досяг з Великою Британією, Китаєм, Францією, Німеччиною, Росією та Сполученими Штатами, дозволила Тегерану зняти санкції в обмін на гарантії, що він не зможе розробити атомну зброю.

Угода розвалилася після одностороннього виходу Вашингтона в 2018 році за тодішнього президента Дональда Трампа.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: