Україна розгорне «ловців БПЛА», які зможуть розбивати іранські літаючі бомби з повітря

20.11.2022 0 By Chilli.Pepper

Київ перебуває на стадії переговорів щодо придбання найсучасніших безпілотників-перехоплювачів, здатних знищувати боєприпаси до того, як вони досягнуть своєї цілі, повідомляє newssky.com.ua із посиланням на inews.

Іран стверджував, що безпілотник Arash-2 має радіус дії 1200 миль – це найбільша зброя подібного типу в світі – і, на відміну від Shahed-136, зображеного вище, є справжнім боєприпасом, що перебуває в режимі вільного часу, у тому сенсі, що він може передавати візуальні дані контролерам для налаштування або зміни цілей (Фото: Сергій Супінський/AFP)

Україна прагне зміцнити свою оборону від літаючих бомб іранського виробництва, запущених російськими військами, придбавши передові «уловлювачі безпілотників», призначені для знищення зброї з повітря.

Приблизно через два місяці після того, як Кремль почав використовувати безпілотники «Шахед-136» для знищення цивільної інфраструктури в Україні, стало відомо, що Київ веде переговори щодо придбання найсучасніших безпілотних літальних апаратів-перехоплювачів, здатних знищувати боєприпаси до того, як вони досягнуть своєї цілі.

Так звані «ловці Шахеда» є ще одним доказом того, як руйнівне дев’ятимісячне вторгнення володимира путіна змінює природу війни, коли обидві сторони прагнуть широко використовувати порівняно дешеві безпілотні літальні апарати (БПЛА) для моніторингу полів битв і виберору цілей.

Михайло Федоров, віце-прем’єр-міністр України, на початку цього місяця заявив, що його країна має намір придбати ракети-перехоплювачі для протидії іранським безпілотникам, які відіграли важливу роль у спробах Ьосії останніми тижнями знищити енергетичні об’єкти в українських містах масованими ракетними ударами.

Описуючи еволюцію технології БПЛА, пан Федоров сказав Forbes: «Наступний етап заряджає мене енергією. Це дрони, які перехоплюють інші дрони».

Українські сили обстріляли російський безпілотник, який вважається іранським “Шахед-136”, у Києві 17 жовтня 2022 року (Фото: Вадим Сарахан/Reuters)

Українське джерело повідомляє, що зусилля щодо захисту системи перехоплення були «передовими», і розглядалося кілька версій технології, створених західними та українськими компаніями.

Джерело в оборонній промисловості додає: «Україна показала себе дуже спритною у створенні протиповітряної оборони. Додавання можливостей перехоплення має значний сенс, враховуючи характер загрози. Мине небагато часу [до того, як вони будуть розгорнуті в Україні]».

Цифри, надані минулого тижня, свідчать про те, що москві, можливо, доведеться доведеться поповнити поточні поставки іранських безпілотників після того, як із середини вересня вони використали понад 400 одиниць.

Безпілотник іранського виробництва Shahed-129 на фото 2013 року, опублікованому Іраном (Фото: Sepah News/AFP)

Але західна розвідка неодноразово вказувала на поглиблення оборонного партнерства між Ьосією та Іраном, з подальшими партіями “Шахед-136” і більш досконалого реактивного безпілотного літального апарату “Араш-2”, які на думку багатьох, знаходяться в розробці.

«Безпілотники-вбивці», яких розшукує Київ, насправді є невеликими БПЛА, призначеними для запуску на високій швидкості та відстеження наступної зброї, як-от Shahed-136, перш ніж виводити її з ладу, врізаючись у неї в повітрі.

Серед продуктів, які розглядає Київ, є система Anvil, створена американською стартап оборонною компанією Anduril, яка використовує датчики, керовані штучним інтелектом (ШІ), щоб запускати два перехоплювачі одночасно, що летять зі швидкістю 100 миль на годину до безпілотника.

Засновник компанії Палмер Лакі, який у світі оборони вважається чимось на кшталт infant terrible, оскільки прагне передбачити системи зброї до того, як замовники, такі як Пентагон, навіть сформулюють свої вимоги, незабаром після початку вторгнення Ьосії заявив, що він брав участь у переговорах з Президентом України Володимиром Зеленським.

Містер Лакі, який заробив свої статки після продажу власної компанії віртуальної реальності Oculus Facebook і є незвичайним серед каліфорнійських підприємців технологічних компаній у тому, що він надає перевагу Дональду Трампу, сказав, що вважає пана Зеленського «набагато попереду більшості світових лідерів» у прояві інтересу до автономії у веденні війни.

Розвідувальний безпілотник KZO в пусковій установці безпілотника під час навчання німецьких збройних сил Бундесверу поблизу Кайзерслаутерна, Німеччина, 17 листопада 2022 року (Фото: Wolfgang Rattay/Reuters)

Він додав, що не може «так чи інакше» обговорювати, чи причетний Anduril до постачання будь-якої зі своїх систем озброєння в Україну. Anduril не відповів на прохання прокоментувати, чи обговорюється продаж Anvil Києву.

Серед інших перехоплювачів, які, ймовірно, розглядатимуться – безпілотник британської розробки MARSS, який розвиває швидкість 300 метрів за секунду та схожий на Anvil тим, що призначений для зіткнення з цільовим БПЛА, а також український «вбивця безпілотників» під кодовою назвою «Fowler», який може або розгорнути сітку, щоб зловити безпілотник-мішень, або також летіти в ціль.

Компанія MARSS відмовилася коментувати, чи постачає вона свій перехоплювач в Україну, але повідомила, що її система спостереження за безпілотниками NiDAR вже розгорнута в країні, допомагаючи «захистити критичну інфраструктуру та персонал». У заяві йдеться про те, що принаймні систему перехоплювача можна було б легко інтегрувати з обладнанням MARSS, яке вже є на землі.

Водночас оборонні експерти зазначають, що розвиток технології безпілотників та засобів протидії їм прискорює війна в Україні. Кілька виробників, як повідомляється, розглядають «розумні кулі», випущені зі звичайної вогнепальної зброї, щоб відхилити наближення дронів, як останню лінію захисту.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: