Єдність — найкраща зброя проти агресора. Чехія стоятиме поряд з українським народом до перемоги

14.07.2023 0 By Writer.NS

Ексклюзив. Мужній український народ, який понад 500 діб чинить спротив кремлівській окупації, надихнув Чехію на подвиги як вияв братньої підтримки. Рішучість і хоробрість об’єднує Європу, попри спроби позбавити Україну допомоги.

Петр Павел і Володимир Зеленський у Празі

Петр Павел акцентував всебічну підтримку Україні й українському президентові

 На початку липня президент Володимир Зеленський відвідав Чеську Республіку з офіційним візитом. Уся чеська влада висловилася щодо того, що Україна для цієї країни є одним з найважливіших питань щодня. «Український народ вже майже 500 днів протистоять російській агресії. Сьогодні можу особисто вкотре запевнити Володимира Зеленського стосовно Чехії, що Україна не наодинці у боротьбі за свободу і суверенітет і ніколи не буде одна», – наголосив Президент Чеської Республіки.

Слід відзначити, що чеський і польський президенти безумовно є найближчими друзями Президента України, тож імовірно, що врешті три країни утворять певний союз на майбутнє, і такий союз без сумнівів буде ефективний і перспективний. Історичний досвід Чехії засвідчив, що єдність — найкраща зброя проти агресора, і відчувати дружнє плече для України є справжньою цінністю.

Варто пригадати, що Президент Чехії Петр Павел попереджав, що вікно України для великих наступальних операцій проти окупаційних російських військ знову закриється восени, і закликав країни-члени НАТО надати Україні «все необхідне обладнання та боєприпаси» до літа». Україна має адвокацію Павела на всіх напрямах.

Виступаючи на Копенгагенському демократичному саміті в столиці Данії у травні, Павел, який раніше обіймав посаду голови Військового комітету НАТО та начальника Генерального штабу збройних сил Чехії, сказав, що союзники не повинні зволікати з потужною зброєю для України. «Україна має шанс розпочати значну контратаку цього літа, і вікно звужується», – сказав він у Копенгагені. «Чим пізніше надійде озброєння, тим менше від нього буде зиску, тому що восени знову будуть припинені великі військові дії через погодні умови та стан ґрунту». «Щоб правильно використати те часове вікно, яке є, ми повинні були забезпечити Україну всім необхідним обладнанням і боєприпасами не пізніше весни», – додав Павел.

Чехія безумовно підтримує запрошення України до НАТО

Чехія підтримуватиме заяву саміту Північноатлантичного альянсу, якою буде висловлено запрошення України до НАТО, заявив президент Сенату Мілош Вистрчіл (ODS) з огляду на майбутній саміт Альянсу у Вільнюсі. Вистрчіл зазначив, що вступ до НАТО не буде миттєвим, оскільки це неможливо, поки вирує війна. «Проте Україна повинна бути впевнена, що її чекають», – зазначив він.

Президент України Володимир Зеленський минулого тижня відвідав Прагу й поспілкувався з чеською владою. Чехія обіцяє військову допомогу та дипломатичну підтримку в межах НАТО. «Лише питання часу набуття Україною членства в НАТО. Такий висновок має вийти з саміту, і я сподіваюся, що він вийде, тому що все решта було б послабленням демократичного світу, послабленням НАТО», – акцентував Вистрчіл. Він додав, що завдання, яке постало перед представниками окремих країн Альянсу, складне. «Сподіваюся, що буде знайдено такий формат підтримки, який буде прийнятний і для країн-членів НАТО, і для України», – зазначив він, додавши, що Україна усвідомлює наявність певних бар’єрів.

Під час зустрічі Володимир Зеленський і Мілош Вистрчіл обговорили також питання інтеграції України в Європейський Союз та умови, які Україна ще має виконати. Говорили про актуальні події на Запорізькій АЕС. Співрозмовники акцентували взаємну зацікавленість у співпраці парламентів Чехії та України. Стосовно військової допомоги Україні, яка містить, серед іншого, підготовку українських пілотів на винищувачах-бомбардувальниках F-16, президент Сенату зазначив, що Чехія має максимально допомагати Україні. «Це в наших інтересах. інтересах, щоб ми могли далі жити тут нормально і цивілізовано і щоб нас не спіткала доля, яка спіткала б Україну, якби ми її не підтримали».

Очільник чеського парламенту познайомив українського президента з провідними сенаторами Чеської Республіки. Окрім того, Чехія надсилає Україні додаткові ударні гелікоптери та найближчими місяцями сотні тисяч потужних боєприпасів, — написав прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала у своєму фейсбуку. «Спільно з Володимиром Зеленським під час його візиту до Праги ми не надовго заїхали в Національний клас, щоб показати йому місце, яке є символом нашої боротьби за свободу» і демократію та падіння диктатури в листопаді 1989 року. За словами чеського президента Петра Павела, Чехія очікує подальшого посилення оборони східного крила від саміту, а також чіткого послання, що НАТО має намір прийняти Україну щойно закінчиться війна.

Радім Фіала

Прага в очікуванні обговорення державної економії, яке може нагадати ухвалення бюджету українським парламентом

Чехія потребує економії. У вівторок в чеському парламенті має відбутися важлива дискусія. Коаліція в очікуванні обструкції, погрожує обмежити час виступу. На порядку денному позачергового засідання – консолідаційний пакет. Опозиція критикує пропозиції влади та анонсує тривалі дебати. Початкова частина зустрічі, тобто затвердження програми, може затягнутися. Коаліція сповнена рішучості ухвалити законопроєкти щодо економії навіть ціною нічних перемовин. «Сенс зовсім не в тому, коли ти повертаєшся вночі, опівночі чи о другій ночі. Сенс у тім, що уряд не в змозі пояснити елементарні речі, які є в податковому пакеті», – сказав віцеспікер Палати Карел Гавлічек (ANO). «Ми розберемо пункт за пунктом. Ми очікуємо пояснень щодо кожного пункту. Поки нам не пояснять, засідання не закінчиться», – додав він.

«За нами третина виборців. Ми повинні захищати їхні інтереси, і ми це робитимемо дуже рішуче. Це робота опозиції. Якщо деякі міністри цього не розуміють і продовжують нахабно прикривати свою некомпетентність, то вони не можуть сподіватися на найменшу підтримку, – згодом написав він у твіттер.

Уряд просуває ряд заощаджень через тривалу збиткову економіку Чеської Республіки, але, на думку опозиції, пакет завдасть шкоди економіці. Обговорення не має тривати лише одну ніч, тож коаліція визнає, що також може бути обмеження часу для виступів.

Спікерка Палати Маркета Пекарова Адамова (TOP 09) сподівається на розуміння меседжів опозиції. «Принаймні на цьому кроці ми можемо впорядкувати дебати», — визнала вона. «Ми очікуємо, що перешкоди поставатимуть і далі, але ми показали, що можемо з цим впоратися. Парламент має детально обговорювати речі, але дискусія не безмежна», – сказав Якуб Міхалек, голова парламентської фракції Пірати. «Або ми будемо там до півночі та вранці продовжимо, або це триватиме нон-стоп. Я очікую, що ми обов’язково обговорюватимемо і пакет, і пенсії протягом тижня, це сильні теми», – вважає голова парламентської фракції СДПН Радім Фіала.

Маркета Пекарова-Адамова

Заходи, які уряд називає відновленням, покликані зменшити дефіцит бюджету. Відповідно до плану, протягом наступних двох років дефіцит бюджету буде скорочено приблизно на 151 мільярд крон. Насамперед – скорочення видатків на 78 мільярдів. Підвищення податків має зібрати 72 мільярди. Майбутні податкові зміни кожен відчує під час покупок. Замість трьох ставок уряд хоче запровадити лише дві — дванадцять і двадцять один відсоток. Від початку він обіцяє спростити систему та зробити її ефективніше. Книгодрук буде звільнено від оподаткування, їжа й ліки обкладатимуться нижчою ставкою. Напої та послуги перукаря також передбачено віднести до базових потреб. Коаліція прагне збільшити податок на прибуток підприємств до двадцяти одного відсотка. Передбачається підвищення податків на тютюн, алкоголь, азартні ігри та нерухомість. Виплати самозайнятим особам мають зрости. Працівники тепер платитимуть страхування на випадок хвороби, в середньому 250 крон на місяць. З огляду на викладене, так званий пільговий період більше не повернеться – люди продовжуватимуть отримувати гроші навіть за перші три дні непрацездатності.

Що ж дало змогу уряду меншості Земана проіснувати 25 років?

Мілош Земан і Володимир Путін

Я завжди вдавалася в питання – як спершу нейтральному, згодом одіозному й не завжди притомному Мілошу Земану вдалося висидіти на владному олімпі Чехії цілих 25 років. Мілош Земан часом може бути дуже веселою людиною. Благословенний гострим інтелектом, їдкою дотепністю та вмінням жартувати, він є золотою жилою для журналістів, які шукають кумедну цитату. Алкоголь посідав значну роль у житті Земана і часом завдавав йому неабияких прикрощів. Під час офіційного візиту до сусідньої Словаччини він закликав господарів не гаяти час на словацьке пиво, а натомість імпортувати кращий чеський продукт. «Попрадське пиво розчинить ваші протези, якщо ви залишите їх у ньому на ніч», — попереджав він. Аудиторія чеських і словацьких бізнесменів щиро сміялася. За винятком представника Асоціації словацьких пивоварів і солодовників, який розлючено схопився й вибіг з зали.

Днями виповнилося чверть століття з тієї миті, коли Земан і Вацлав Клаус підписали так звану опозиційну угоду. Після парламентських виборів друга за популярністю ODS надала можливість створити одноколірний уряд меншості соціал-демократів. До того часу інші політичні партії та президент Вацлав Гавел критикували нестандартний альянс у Чехії. Хоча ČSSD була переможцем виборів 1998 року, більшість зі 102 голосів у нижній палаті спільно отримали ODS, KDU-ČSL та Союз свободи (США). Однак угода між цими партіями виявилася нереальною, оскільки відносини в правоцентристській частині політичного спектра були серйозно порушені урядовою кризою наприкінці 1997 року та розпадом уряду ODS, KDU-ČSL і ODA на чолі з головою ODS Вацлавом Клаусом. Власне ODS тоді розкололася, і деякі її члени заснували Союз Свободи. Результати виборів 1998 року ČSSD – 32, 31% ODS – 27,74% KSČM – 11,03% KDU-ČSL – 9% США – 8,6%.

Вацлав Клаус і Мілош Земан

Це була жорстка боротьба, Вацлав Клаус пов’язував перемогу лівих ČSSD з поверненням комуністів. З іншого боку, Мілош Земан заявив, що попередній уряд на чолі з ODS перетворив Чехію на випалену землю. «В економічному сенсі «випалена земля» означає те ж саме, що й земля з тунелями», — пояснив Земан. За кілька днів до початку голосування з’явилися бігборди, на яких Мілош Земан був одягнений у шорти з емблемою KSČM. Під час передвиборчого мітингу один з опонентів покидав у Вацлава Клауса яйця. Мало хто міг уявити перед виборами, що врешті-решт вони зможуть знайти спільну мову. «Це безглузді звинувачення, останнє з боку пана Румла, що ми готуємо уряд з ODS, де Вацлав Клаус має бути міністром фінансів. Я рекомендував пану Румлу пройти обстеження у психіатра», – заявив Земан.

Обидва конкуренти навіть після підрахунку голосів назвали спільне управління неможливим. «Голова ČSSD не пропонував мені брати участь у соціал-демократичному уряді, тому він полегшив мені відмову від такої перспективи», — сказав Клаус. Однак за кілька днів вони оголосили, що готують опозиційний контракт. Критично, але ЗМІ того часу почали наголошувати, що, окрім змови між двома опонентами, це була ще й домовленість «за позиціями».»Президент Вацлав Гавел з деяким скептицизмом сприймав угоду про одноколірний уряд соціал-демократів, з якою погодилась ODS. На його думку, те, що було позитивне в програмах обох партій, нівелює одне одного», – коментував двадцять п’ять років тому редактор чеського телебачення Іван Лукаш. Нарешті президент довірив Мілошу Земану сформувати уряд. Монохромний кабінет викликав довіру через відсутність у залі депутатів від ODS.

Хоча угода опозиції створила можливість сформувати відносно стабільний уряд, з іншого боку, на думку ряду політологів, вона заблокувала політичне середовище та створила в ньому нестандартні умови. Менші партії, а також президент Гавел протестували проти угоди. Менші партії, яких угода витіснила зі сфери політичного впливу, зреагували у вересні 1998 р. формуванням коаліції чотирьох, в яку об’єдналися KDU-ČSL, Unie svobody, ODA та DEU. Коаліція чотирьох скористалася негативним ставленням громадськості до угоди опозиції й була одним із фаворитів на парламентських виборах 2002 року. Однак на початку виборчого року вона розпалася.

Обидві сторони також були пов’язані з низкою корупційних справ. Тому через десять років після «оксамитової революції» люди вийшли на вулиці із закликом «Дякуємо, геть». Попри періодичні розбіжності та перепалки в ЗМІ між обома партнерами, угода протрималася весь період виборів. Лише в січні 2000 року ODS змусила підписати п’ять поправок (так званий патент толерантності), які стосувалися, наприклад, державного бюджету та змін до виборчої системи. Згадуючи опозиційну угоду, більшість політологів зійшлися на думці, що ČSSD отримала від неї зиск. Не справдився прогноз одного з його авторів і тодішнього віцеголови ODS Мірослава Мака, який заявив, що «через результат виборів Мілош Земан і ČSSD можуть зробити себе історично неможливими».

Мілош Земан

Угода дозволяла ČSSD керувати, не боячись, що нижня палата висловить їй недовіру. З іншого боку, з точки зору ODS, не вдалося реалізувати два основні стовпи угоди — поправку до конституції та поправку до закону про вибори до нижньої палати. Поправка до Конституції обмежила деякі повноваження президента та посилила роль партій у формуванні уряду після виборів. Однак переговори затягнулися так довго, аж поки ČSSD і ODS втратили конституційну більшість у Сенаті. ODS зробила ще більший акцент на зміні виборчого законодавства, коли виступала за долучення ряду мажоритарних елементів до пропорційної системи. Зрештою закон був ухвалений парламентом навіть всупереч волі президента, але Конституційний суд скасував основні частини цього закону. Попри те, що угода не була обмежена у часі, після відходу Мілоша Земана з посади голови ČSSD у 2001 році його наступник Володимир Шпідла відмовився від її продовження. На думку політологів, відмова від опозиційної угоди була однією з головних причин повторної перемоги ČSSD на виборах у 2002 році.

У 2013 році Земан нарешті виграв президентство — змінивши  Вацлава Клауса. Кажуть, він вів список своїх ворогів, насамперед депутатів соціал-демократів, які його зрадили. Кільком із них він помстився, публічно принизивши прем’єр-міністра Богуслава Соботку на нестерпному телевізійному брифінгу у 2017 році. Він продовжував жартувати, але його жарти були з жорстоким присмаком. Одного разу він пожартував, стоячи поруч з Путіним, що журналістів забагато, і їх треба «ліквідувати». Путін нервово посміхнувся.

Він давав запальні коментарі щодо ісламу, мігрантів і прав ЛГБТ як до, так і під час свого президентства. Деякі з них були жартівливими: «Я проти паранджі, хоча я можу згадати жінок, для яких вони були б покращенням». Деякі не були такі: «Я не кажу, що всі мусульмани є терористами. Я кажу, що всі терористи є мусульманами». Він сказав, що трансгендери «огидні».

Та врешті його наздогнало  життя, пов’язане з курінням і пияцтвом – стиль, який він публічно пропагував, і не завжди жартома. У 2021 році президент Чехії Мілош Земан був ушпиталений в ту ж лікарню, де його попередник Вацлав Клаус проходив обстеження.У 78 років, завзятий курець, який страждає на діабет і пов’язану з ним невропатію, Земан погано ходить і користується інвалідним візком

У Чехії зросли продажі нових легкових автомобілів. Škoda найпопулярніша

На 16,8 відсотка в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зріс продаж нових легкових автомобілів у Чеській Республіці, що становить майже 115 548 автомобілів. Триває зростання частки автомобілів на альтернативному приводі, у першому півріччі вона дорівнювала 21,3 відсотка. Майже 45 відсотків новозареєстрованих легковиків становили позашляховики. За даними Асоціації імпортерів автомобілів (SDA), реєстрація легких комерційних транспортних засобів, вантажівок і мотоциклів також збільшилася проти минулого року, а автобусів зменшилася.

За словами асоціації імпортерів, кожен четвертий проданий автомобіль належить приватним особам. Імпорт вживаних автомобілів скоротився на 8,9 відсотка в річному обчисленні до 81 369 автомобілів, майже чверть з яких були старше 15 років.

Бренд Škoda охоплює найбільшу частку серед нових легковиків з 41 099 автомобілями, що становить приблизно 36 відсотків. Далі йдуть Hyundai з дев’ятьма відсотками, Volkswagen з вісьмома відсотками, Toyota з сімома відсотками, Kia з п’ятьма відсотками й Mercedes-Benz з чотирма відсотками. Найпродаванішими моделями є Škoda Octavia (11 673 авто), Škoda Fabia (5 630) і Škoda Kamiq (4 949 авто).

Після позашляховиків за бізнес-класами на другому місці – автомобілі нижчого середнього класу з часткою майже 16%, середнього класу – 12,5% і малолітражки – майже 11%. На бензинові автомобілі припадало майже дві третини продажів, на дизельні – 26%, а на електромобілі – приблизно 2,6%. Однак їхня реєстрація зросла на 56 відсотків у порівнянні з минулим роком до майже 3000 автомобілів із суто електричним приводом. Кількість автомобілів з гібридно-електричним приводом проти першого півріччя минулого року зросла на 37 відсотків до 19 436.

Продажі нових легких комерційних автомобілів зросли порівняно з минулим роком на 21,3 відсотка до 10 726 автомобілів. Перше місце посідає марка Renault з 1768, за нею – Volkswagen і Opel. Продаж нових вантажівок збільшився на 17 відсотків до 5250 автомобілів. У першому півріччі бренд Mercedes-Benz лідирував з 993 новими реєстраціями, за ним – Volvo, DAF, MAN, Scania та Iveco.

Порівняно з минулим роком продажі автобусів впали на 65,5% до 306 одиниць. Найбільше продавалися автобуси Setra, на них припадало понад третину загальної кількості. Наступними за порядком були Iveco Bus, SOR і Mercedes-Benz.

Реєстрація нових мотоциклів зросла менш ніж на два відсотки до 15 459 машин. Лідером продажів є Honda з 4140 реєстраціями, за нею – CF Moto, Yamaha, BMW і KTM.

У Празі запрацював Український консультаційний центр для тимчасово переміщених українців

Український консультаційний центр для тимчасово переміщених українців

Цей центр започаткував свою діяльність у взаємодії з Посольством України у Чеській Республіці та за підтримки Міжнародного центру розвитку міграційної політики (ICMPD) в межах проєкту «Стійкість, зміцнення та відновлення української міграційної та консульської служби», що реалізується у Чехії, Польщі та Німеччині. Донорами проєкту виступили Міністерства внутрішніх справ ФРН та Чехії.

Завдяки Департаменту міграційної політики та міжнародної охорони (OAMP) МВС Чехії Український консультаційний центр розташували в приміщенні найбільшого в країні Крайового центру надання допомоги Україні (Krajské asistenční centrum pro uprchlíky z Ukrajiny (KACPU) за адресою: nám. OSN 844/1, 190 00 Praha 9 (2-й поверх).

Послугами центру безплатно можуть скористатися громадяни України що тимчасово перебувають та постійно проживають в Чехії, отримати цьому допомогу (очно та в режимі онлайн) з процедурних питань перебування в Чехії за програмою тимчасового захисту, реалізації державних послуг в консульствах України у містах Прага та Брно, ДП «Документ» (м. Прага), отримати інформацію щодо реінтегрування та підготовки до повернення в Україну по закінченню правового режиму воєнного стану.

Передбачається перелік відповідних питань, проблем, що виникли щодо українців в Чехії та за якими буде вести свою консультаційну діяльність центр. Він поступово розшириться, включно з проблемами стосовно постраждалих від торгівлі людьми, домашнього насилля тощо. У своїй роботі ця установа комунікує з іншими осередками надання допомоги українцям в Чехії, які вимушено перебувають за межами держави під час воєнної агресії.

У межах презентації центру задля поширення інформації про його роботу та послуги взяли участь представники провідних українських громадських та діаспорних організацій Чехії, UNHCR, La Strada Česká republika, дотичних чеських державних установ, консульського підрозділу Посольства України в Чехії.

Контакти центру для отримання консультацій та подальшої комунікації: +420 722 032 678; [email protected] (в межах визначених робочих годин KACPU): з понеділка по четвер з 08:00 до 15:00 (п’ятниця — з 8:00 до 14:00).

«Ковальчук»Марина Ковальчук, власна кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media, заступниця головного редактора

 

 


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: