Wargaming: інструмент для аналізу військово-морської розвідки

14.11.2021 0 By Chilli.Pepper

Розвідка – ключовий фактор у військових іграх, які проводяться Міністерством оборони США. Розвідувальний аналіз забезпечує реальну основу варгеймів від бойових порядків і можливостей систем озброєння до стратегії, повідомляє cimsec.

Самі аналітики розвідки зазвичай грають роль противників у про «червоних осередках».

Проте часто спонсори військових ігор (wargaming/варгейм) ставлять собі конкретні тренувальні чи аналітичні завдання, які вимагають відхилень від найімовірніших чи найреалістичніших планів дій «червоних».

Тому аналітики розвідки, які грають червоними, повинні вгадувати, як противник може реагувати на незвичайні ситуації чи свідомо приймати рішення, які, на їх думку, є неточними, лише для підтримки мети гри.

Це джерело частих розчарувань для аналітиків та причина численних претензій до «нереалістичності» військових ігор. Замість того, щоб засуджувати це, аналітикам слід прийняти такий факт і використати “варгеймінг” для покращення своїх оцінок.

Wargaming відрізняється від інших методів структурованої аналітики

Численні структуровані аналітичні методи були розроблені, щоб допомогти аналітикам розвідки подолати свої упередження та покращити свої оцінки. Чим “варгейм” відрізняється та/або є кращим від цих прийомів? Wargaming не схожий на будь-яку іншу техніку завдяки своїй здатності поставити аналітиків на позицію супротивника та вловити інтерактивний характер війни.

Одним із поширених прийомів, які використовуються для того, щоб побачити світ з точки зору супротивника, є аналіз червоної команди. Ця техніка передбачає, що аналітики ставлять себе в положення супротивника і запитують, які фактори впливають на процес прийняття рішень і як він реагує на різні стимули. Таким чином, це схоже на те, як грати з червоною командою у військовій грі. Wargaming покращує червону команду, додаючи супротивника, який думає, реагує та повторює цей процес протягом гри.

Wargaming також втілює природу війни так, як це не робить жодна інша техніка. Wargaming фіксує ітераційні взаємодії між персонажами конфлікту. Таким чином, це допомагає аналітикам побачити за межами ефектів першого порядку будь-якого способу дій супротивника і визначити, як різні дії можуть вплинути на майбутні дії сторін конфлікту. Wargaming також фіксує послідовність військових операцій у часі та просторі. Це допомагає висвітлити обмеження військових дій, яких не мають більш абстрактні методи.

Wargaming може використовувати інші аналітичні методи

Wargaming також може дозволити використовувати інші аналітичні методи. Наприклад, військові ігри можуть допомогти перевірити ключові припущення. Якщо оцінка залежить від припущення, що політичні лідери супротивника не бачать війни у своїх інтересах, аналітики можуть поставити себе на місце тих лідерів у контексті гри і перевірити, чи виконується таке припущення. Якщо зіткнутися з мислячим супротивником на іншій стороні бойової гри, таке припущення може здатися не вповні вірним.

Wargaming також може збільшити ймовірність отримання альтернативних оцінок. У разі поглиблення багато аналітиків покажуть, що вони розглядають альтернативні гіпотези лише наприкінці свого аналітичного процесу, що суперечить найкращій практиці. Wargaming може допомогти аналітикам поставити аналіз альтернатив на думку аналітиків через свою послідовну ітераційну структуру. Кожен хід у воєнній грі дає гравцям очки рішення, кожне з яких може виявити правдоподібні альтернативи для розгляду. Поряд з такими альтернативами, варгейм може висвітлити індикатори, які супроводжують вибір противником одного способу дій замість іншого.

Кожен хід бойової гри додатково надає контекст для структурованого мозкового штурму. Аналітик або аналітики в команді можуть використовувати цю техніку, щоб визначити найширший діапазон можливих дій, які може зробити супротивник, а потім розглянути, які дії підтверджуються доказами, які найбільш вірогідні, а які можуть бути найбільш небезпечними для Сполучених Штатів.

Крім того, варгеймінг може допомогти виявити прогалини в розвідувальних даних. Ключ до розробки достовірних аналітичних уявлень про варгеймінг полягає в тому, щоб спробувати включити в процес розвідувальну інформацію. Приймаючи рішення в грі, гравці повинні запитати себе: «Які звіти розвідки дають підказки про те, як відреагує ціль?» Якщо інформації немає, виявилася потенційна прогалина в розвідці.

Wargaming не має бути складним

Поширеним помилковим уявленням про варгейм є те, що він вимагає складних комп’ютерних програм або детальних систем карт і лічильників зі складними наборами правил.

Якби це було так, варгейминг не відповідав би часто вимогам аналізу розвідки, що швидко змінюються. На щастя, це не так.

На самому базовому рівні варгеймінг не потребує формальних інструментів. Просто потрібно, щоб гравці, які представляють різних людей чи організації, і суддя визначали порядок та результати дій.

Трохи складніша гра може включати карту (можливо, просто зняту зі стіни кабінки), кишенькову зміну, яка використовується для представлення різних сил, і деякі прості правила, які допомагають оцінювати результати.

Бойову гру можна легко провести в конференц-залі або згрупувати навколо столу та завершити за годину-дві.

Це може здатися довгим, щоб присвятити себе «грі», але більшість аналітиків можуть розповідати жахливі історії про набагато більш тривалі зустрічі з менш корисними результатами.

Варіанти розширення використання Wargaming у військово-морській розвідці

Навчання

Різноманітність аналітичного корпусу військово-морської розвідки є ключем до уникнення сліпих зон і запобігання груповому мисленню. Важливим у створенні різноманітної робочої сили є найм аналітиків, які не мають військового досвіду.

Однак це означає, що керівники військово-морської розвідки не можуть вважати, що такі аналітики мають якісь особливі знання про військові операції.

Як частина нової підготовки аналітиків, варгейм може допомогти покращити їхні знання так, як не можуть лекції та читання, змушуючи аналітиків працювати з факторами, які впливають на реальні військові рішення, такими як пересування, пожежі та матеріально-технічне забезпечення.

Wargaming вже впроваджено як навчальний та навчальний метод у Міністерстві ВМС і використовується в обмежених масштабах в деяких компонентах Defense Intelligence Enterprise, але його використання можна розширити.

Щоденний аналіз

Аналітики також можуть додати варгеймінг до набору інструментів, який вони використовують у своїй повсякденній роботі. Як зазначалося раніше, варгеймінг не повинен бути складним.

Невеликі групи аналітиків можуть зібратися навколо карти на столі для конференцій і за допомогою нотаток і блокнотів досліджувати, як би відбувалася конкретна битва, кампанія чи війна структуровано, але динамічно.

Уявлення, отримані в результаті цих зусиль, можуть допомогти керувати колекціями або створювати нові запитання для аналізу.

Співпраця спільноти

У більшому масштабі варгейм може стати ключовим фактором покращення співпраці з більш широким розвідувальним співтовариством.

Аналітики військово-морської розвідки розвивають мережі своїх однолітків і регулярно координують свої офіційні продукти між зацікавленими спільнотами. Це важливо, але перше часто буває випадковим і керується особистістю, а друге занадто часто швидкоплинне.

Великі міжорганізаційні бойові ігри можуть об’єднати аналітиків протягом кількох днів поглибленого варгейму, під час якого вони знайомляться один з одним, обговорюють наявні розвідувальні звіти та виявлені прогалини в розвідці, а також досліджують різні шляхи для аналізу.

Досвід може допомогти сприяти глибоким і довготривалим відносинам між організаціями.

Настав час для розширення ролі Wargaming

Відповідно до вказівок, виданих нинішнім начальником військово-морських операцій і комендантом морської піхоти, час варгеймингу, схоже, настав у Міністерстві ВМС. Wargaming широко використовується як інструмент для навчання моряків і морських піхотинців і розробки нових концепцій операцій для військово-морських сил.

Його також мають використовувати фахівці військово-морської розвідки для покращення свого аналізу. Wargaming — це унікальний інструмент, який може допомогти виявити потенційні напрямки дій супротивника та сприяти використанню інших аналітичних методів. Настав час додати його до інструментів аналітиків.

Автор:

Ян Сандстром — аналітик розвідки в Центрі оперативної розвідки Німіца. Він також є резервістом військово-морського командування історії та спадщини, а раніше служив офіцером з надводної війни. Погляди, висловлені в цій статті, належать автору і не обов’язково відображають погляди Міністерства ВМС чи Міністерства оборони.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: