КБ «Південне» обіцяє зробити за три роки перший прототип українського ЗРК великої дальності «Кільчень»

14.11.2021 0 By NS.Writer

Мова йде про так звану «мінімальну комплектацію» ЗРК від КБ «Південне». На весь ДКР зі створення вітчизняної зенітно-ракетної системи, за умов відповідного фінансування держави, необхідно приблизно 5 років та 7 млрд гривень (близько $270 млн), пише defence-ua.com.

ДП «Конструкторське бюро „Південне“ ім. М. К. Янгеля» розраховує на державну підтримку у створенні української зенітно-ракетної системи великої дальності «Кільчень».

Відповідне рішення може бути прийняте з боку Уряду вже за кілька місяців, стверджують представники КБ «Південне» в інтерв’ю «Донбас Реалії».

«Зараз розглядається програма розвитку ракетно-реактивного озброєння в Україні. Цей проєкт є у цій програмі — створення зенітно-ракетного комплексу великої дальності. Сподіваємось, що у найближчі місяць-два ця програма буде ухвалена, і проєкт зенітно-ракетного комплексу „Кільчень“ буде розпочато», — зазначив генеральний директор КБ «Південне» Олександр Кушнарьов.

Розповіли дніпровські конструктори й про ймовірні терміни створення цього комплексу.

За попередніми підрахунками на створення ЗРС “Кільчень” та її випробування необхідно понад 7 млрд гривень (близько $270 млн), а один комплекс буде коштувати $150 млн

«Уряд ставить завдання таким чином, що розробку системи ми плануємо проводити двома чергами.

Перша черга триватиме три роки, щоб у 2024 році ми доповіли про готовність до проведення держвипробувань, льотних випробувань зенітного ракетного комплексу, підкреслюю, не системи», — розповів керівник групи проєктного відділу КБ «Південне» Валерій Перьков.

Рендер зенітної ракети “Кільчень” від КБ “Південне”

«Першою чергою ми плануємо за три роки розробити зенітно-ракетний комплекс у комплектації, мінімально необхідній для ведення бойової роботи.

Друга черга буде присвячена питанням відпрацювання системних рішень і нарощування потенціалу інформаційно-розвідувальних засобів комплексу, які були розроблені у першій черзі. Якщо говорити про загальний час дослідно-конструкторської роботи, ми бачимо її протягом 5 років», — додав він.

Як раніше вже повідомляв Defense Express, в склад однієї ЗРС «Кільчень» , за твердженням розробників, може входити шість пускових установок ЗРК. Крім них, для повноцінного функціонування системи необхідні ще шість спецмашин (командний центр, різноманітні РЛС тощо).

Також відзначалось, що для розробки першого зразка комплексу «Кільчень» та його випробувань потрібно 5 років та понад 7 млрд гривень (за поточним курсом це приблизно $268 млн), а один комплекс коштуватиме близько $150 млн.

У склад кожної ЗРС “Кільчень” входить, окрім власне пускових установок з ракетами, ще шість машин

«Декларована вірогідність ураження однієї аеродинамічної цілі — 0,8, балістичної — 0,6. Але при цьому ми говоримо, що кожен комплекс, підкреслюю, не система, а кожен окремо взятий комплекс (мінімальна кількість пускових — 3, тобто одна батарєя — ред.) може працювати в автономному режимі.

Кожен комплекс здатен одночасно проводити стрільбу по 12 цілях», — відзначив Валерій Перьков.

Пускова установка ЗРК “Кільчень”

При цьому, заявлені ТТХ ЗРС «Кільчень» доволі амбітні — дозвукові аеродинамічні цілі виявляються на відстані до 400 км й можуть бути знищені на відстані у 280 км, надзвукові винищувачі — на дальності близько 130 кілометрів, балістичні цілі на відстані до 44 кілометрів (декларовані параметри відповідають «максимальним» можливостям системи).

Рендер зенітної ракети “Кільчень” від КБ “Південне”

На КБ «Південне» стверджують, що вже мають необхідне обладнання для виготовлення 400-мм корпусів зенітних ракет «Кільчень», однак створення всієї ЗРС потребує спільної праці багатьох підприємств ОПК України.

Одного ЗРС (з 6 ПУ “Кільчень”) за планом достатньо для захисту великого міста, наприклад Дніпра з передмістями

«Інтеграція всього проєкту — за КБ „Південне“. Ракета — розробка КБ „Південне“. Радіолокатори виготовляються нашими партнерами в Україні — НВК „Іскра“, Запоріжжя, „Квант-радіолокація“, Київ. Система управління комплексу — КБ „Південне“ разом з іншими підприємствами України.

Виготовлення ракети — „Південмаш“. Павлоградський хімічний завод залучається для спорядження твердим паливом двигуна, спорядження бойової частини. Головки самонаведення для ракети створить КБ „Південне“ в кооперації з низкою підприємств Харкова, Львова та Києва», — повідомив Олександр Кушнарьов.

Зазначимо, що, окрім заяв про створення ЗРК великої дальності від керівників КБ «Південне», свої пропозиції до Міноборони про створення лінійки зенітно-ракетних комплексів також представило ДержККБ «Луч», яке вже має конкретні результати реалізації ракетних проєктів.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: