Ветерани Сумщини отримають ₴500 тисяч на власні проєкти

14.02.2021 0 By NS.Writer

У такий спосіб міська влада міста Суми вирішила допомогти учасникам АТО/ООС щодо просування відповідних програм, розроблених ними особисто. Загальний обсяг коштів, передбачений цього року в міському бюджеті становить 571, 2 тисяч гривень.

Про це пише armyinform.com.ua.

Задля визначення найкращих програм та проєктів Департамент соцзахисту населення Сумської міськради організував конкурс.

Довідково. Фінансову підтримку надають з 2019 року відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів № 156 від 14.02.2018 року «Деякі питання надання фінансової підтримки громадським об’єднанням ветеранів». Цим документом передбачено, що за кошти місцевих бюджетів може надаватися така допомога на реалізацію власних проєктів, що розробляються громадськими об’єднаннями, зокрема, спілками ветеранів Другої світової війни й АТО/ООС.

− Комісія на першому етапі перевіряє документи, визначені законодавством, а надалі вже відбувається захист конкурсних пропозицій за участю представника громадської організації і керівника проєкту. Тут треба довести актуальність проєкту. Водночас ми проведемо опитування і місцевих мешканців задля пріоритетності наданих пропозицій. Пізніше визначаємо рейтинг на підставі набраних конкурсних балів, і після затвердження кошторису на місцевому рівні − обсяг фінансової підтримки залежно від суми наданої пропозиції. Зазвичай 1 рейтингове місце — 100%, надалі йде зменшення у відсотковому відношенні, − розповіла заступник начальника управління осіб з інвалідністю і соціального обслуговування громадян Департаменту соціального захисту населення Сумської міської ради Вікторія Литвиненко.

Проєкти «Рух вперед», «Інтерактивний музей історії АТО» та «Щаслива IТ-сім’я» надали на розгляд комісії громадською організацією учасників АТО/ООС. Проєкт «Жива пам’ять поколінь − 2021» − ветеранами Другої світової війни.

За підсумками індивідуальних оцінок і загальних результатів конкурсних пропозицій, кошти будуть розподілені наступним чином:

— проєкт «Рух вперед» − 73, 5 тисяч гривень, що становить 100% від запланованої суми фінансування витрат;

— проєкт «Інтерактивний музей історії АТО» − 61, 9 тисяч гривень (90% витрат);

— проєкт «Жива пам’ять поколінь − 2021» − 364, 0 тисяч гривень (70%);

— проєкт «Щаслива IТ-сім’я» − 71,6 тисяч гривень (45,2%).

− Проєкт ветеранів Другої світової війни «Жива пам’ять поколінь» розрахований на нашу молодь. Це виховні години, екскурсії у власноруч створеному музеї військової історії, проведення онлайн-уроків із використанням їхніх методичних посібників, вшанування ветеранів до пам’ятних дат. Проєкт «Рух вперед» направлений на роботу ветеранів АТО/ООС з онкохворими дітьми, так званий ефект подвійної реабілітації, коли учасник бойових дій після повернення додому працює з хворими дітьми, у такий спосіб реабілітує себе і хвору дитину, − розповідає Вікторія Литвиненко. − «Інтерактивний музей історії АТО» − це музей російсько-української війни на Сході України та 13 його філій у громадських і навчальних закладах міста, де одночасно можна для місцевої молоді проводити різноманітні пам’ятні події. Проєкт «Щаслива IТ-сім’я» розрахований на відповідні IT-курси родини пересічного учасника АТО/ООС з розробленням відповідних програм із використанням 3D принтера. На жаль, в умовах карантинних заходів цей проєкт не вдалося поки що реалізувати повною мірою.

Конкурс проєктів на наступний рік триватиме до 1 квітня поточного року, а відповідні документи необхідно подати до 1 серпня цього року.

− Ці кошти будуть використані на транспортні видатки, видання літератури й електронних носіїв військово-патріотичного спрямування, друк фотографій та оновлення фоторамок, матеріали для маскувальних сіток музею та його філій, − зазначив керівник проєкту «Інтерактивний музей історії АТО», учасник АТО/ООС Олег Литвиненко.

Представники Департаменту соцзахисту населення Сумської міськради закликають усіх ветеранів проявляти активність і долучатися до розроблення власних проєктів, адже кошти на це в міському бюджеті є.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: