Україна вимагає екстреного засідання ООН через ядерний план путіна

26.03.2023 0 By Chilli.Pepper

Уряд України в неділю закликав скликати екстрене засідання Ради Безпеки ООН для “протидії ядерному шантажу Кремля” після того, як президент росії володимир путін розкрив плани розміщення тактичної атомної зброї в Білорусі, публікує новину newssky.com.ua із посиланням на ny1.

ООН

Один український чиновник заявив, що росія “взяла Білорусь як ядерного заручника”.

Але Москва заявила, що робить це у відповідь на посилення військової підтримки України з боку Заходу. путін оголосив про цей план в телевізійному інтерв’ю, яке вийшло в ефір у суботу, заявивши, що він був викликаний рішенням Великобританії минулого тижня надати Україні бронебійні снаряди, що містять збіднений уран.

путін стверджував, що, розміщуючи свою тактичну ядерну зброю в Білорусі, росія наслідує приклад Сполучених Штатів. Він зазначив, що Вашингтон має ядерну зброю, яка базується в Бельгії, Німеччині, Італії, Нідерландах і Туреччині.

“Ми робимо те, що вони робили десятиліттями, розміщуючи її в певних країнах-союзниках, готуючи пускові платформи і навчаючи екіпажі”, – сказав він.

Міністерство закордонних справ України засудило цей крок у недільній заяві і зажадало скликати екстрене засідання Ради Безпеки ООН.

Україна очікує на ефективні дії з протидії ядерному шантажу Кремля з боку Великої Британії, Китаю, США та Франції, у тому числі як постійних членів Ради Безпеки ООН, які несуть особливу відповідальність за запобігання загрозам агресії із застосуванням ядерної зброї”, – йдеться у заяві. “Світ має бути єдиним проти того, хто ставить під загрозу майбутнє людської цивілізації”.

Олексій Данилов, секретар Ради національної безпеки і оборони України, написав у неділю в Твіттері, що заява путіна є “кроком до внутрішньої дестабілізації” Білорусі, яка максимально підвищує “рівень негативного сприйняття і публічного неприйняття” росії і путіна в білоруському суспільстві. Кремль, додав Данилов, “взяв Білорусь в ядерні заручники”.

У росії влада заявила, що три людини отримали поранення, коли український безпілотник спричинив вибух у неділю в місті, розташованому далеко від кордону між двома країнами. Державне інформаційне агентство “Тасс” повідомило, що влада ідентифікувала безпілотник як український Ту-141.

Вибух пошкодив житлові будинки в місті Киреєвськ в Тульській області, приблизно в 300 кілометрах (180 миль) від кордону з Україною і в 175 кілометрах (110 миль) на південь від Москви. За повідомленнями ЗМІ, вибух залишив воронку діаметром близько 15 метрів (50 футів) і глибиною п’ять метрів (16 футів).

російське державне інформаційне агентство “Тасс” повідомило, що влада ідентифікувала безпілотник як український Ту-141. Ту-141 був прийнятий на озброєння радянської армії в 1970-х роках. Як повідомляється, він був знятий з озброєння в 1989 році, а потім знову поставлений на озброєння України в 2014 році. Він має дальність польоту близько 1000 кілометрів (620 миль)

Україна поки що не прокоментувала цей інцидент.

У суботу путін заявив, що президент Білорусі Олександр Лукашенко давно просив знову мати ядерну зброю в своїй країні для протидії НАТО. Білорусь межує з трьома членами НАТО – Латвією, Литвою і Польщею – і росія використовувала білоруську територію як плацдарм для введення військ у сусідню Україну 24 лютого 2022 року.

Білоруська опозиція засудила як підтримку Лукашенком війни, так і плани путіна розмістити в Білорусі тактичну ядерну зброю.

Тактична ядерна зброя призначена для використання на полі бою, має невелику дальність і низьку потужність порівняно з набагато потужнішими ядерними боєголовками, встановленими на ракетах дальнього радіусу дії. росія планує зберегти контроль над тими боєголовками, які вона відправляє до Білорусі, і будівництво сховищ для них буде завершено до 1 липня, заявив путін.

росія зберігає свою тактичну ядерну зброю у спеціальних сховищах на своїй території, і переміщення частини арсеналу до сховища в Білорусі підвищить ставки в українському конфлікті, розмістивши її ближче до російських літаків і ракет, які вже там розміщені.

США заявили, що будуть “стежити за наслідками” заяви путіна. Досі Вашингтон не бачив “жодних ознак того, що росія готується застосувати ядерну зброю”, заявила речниця Ради національної безпеки США Адріенна Уотсон.

У Німеччині Міністерство закордонних справ назвало це “подальшою спробою ядерного залякування”, повідомило німецьке інформаційне агентство dpa в суботу пізно ввечері. Міністерство також заявило, що “порівняння, проведене президентом путіним з ядерною участю НАТО, вводить в оману і не може бути використане для виправдання кроку, оголошеного росією”.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: