Україна – морська держава, про це відомо морякам. Ексклюзив

02.11.2021 0 By NS.Writer

Цікавим, і сподіваюсь, приємним відкриттям буде для читачів той факт, що в Україні, вже чотири роки поспіль, діє оригінальний літературний конкурс української морської прози імені Лисянського. Особливістю цього конкурсу є те, що його організували професійні моряки, які відбирають і оцінюють та нагороджують твори, написані іншими українськими моряками, нинішніми й колишніми. Чудове починання!

Відео: Чому Україна — морська держава?

Навіщо це потрібно?

«Бо практика показала: якщо будувати українські кораблі без українських книжок на борту, вони без жодного пострілу здаються окупантам прямо під причалом.» (Антон Санченко, модератор конкурсу «Мателот»)

З 2017 року Конкурс публікує «Морський збірник», доступний для широкого загалу читачів-романтиків, які мріють про море, і яких надихають історії про морські пригоди. У першому «Морському збірнику» (2017-2018) було опубліковано п’ятнадцять морських оповідань та, на радість романтикам, «Словник морських термінів», у другому (2019-2020) — сімнадцять, і знову — «Словник морських термінів»!

Те, що конкурс української морської прози потрібен Україні, не викликає жодних сумнівів, бо Україна є морською державою за географією, виходячи до Чорного та Азовського морів, а звідти й до Світового Океану, за економікою, куди ж без морського забезпечення експортних та імпортних вантажів, та за гуманітарною складовою — «…кожен двадцятий моряк у світі — українець (!), на світовому судноплавному ринку плавперсонал з України посідає четверте за кількістю місце після Китаю, Індонезії та Філіппін, і становить близько 200 тисяч моряків, до 80 тисяч з яких — є переважно командний склад: капітани, штурмани, механіки, інші суднові спеціалісти. (Цитовано за виданням: «Морський збірник». Стор. 4. УДК 082.1. Тернопіль. Видавництво «Підручники і посібники». 2021. Упорядник Антон Санченко)

Кожен моряк знає десятки історій про морські пригоди, власних і чужих, і кожен моряк їх залюбки розповідає (травить), ти лише йому дозволь! Специфіка морської праці така, що люди роками перебувають у відриві від рідної землі, своїх родин, народу і мови, часто у таких районах, де телевізори не показують, не те що українських, а жодних каналів узагалі, тому усна творчість на борту судна вітається і заохочується, для підтримання доброго настрою екіпажу, і я не чув щоб моряки розповідали образливих подробиць, чи принижували гідність когось із присутніх, якщо він виявлявся героєм розповіді іншого моряка. І все ж, як кажуть, додам я по-морському, щоб створити довірливий тон, у судах Великої Британії офіційно не приймають свідчень моряка, який не перебував на березі останні шість місяців, а такі затримки для моряків не часті, хоча й трапляються.

Ця, окремо існуюча реальність, просто-таки вимагає свого відображення і представництва у літературі, хоча, як на мене, журі виключно з професійних моряків, може й відсуває десь у тінь літературні якості допущених до фінального розгляду творів, надаючи перевагу професійності описів морського життя, але ж хто завадить так діяти морякам у межах власного конкурсу? Ніхто. Мало того, маємо надію, що надалі виникнуть і літературні конкурси професійних пекарів чи лікарів. Бо вони теж знають багато цікавих історій про тістоміси і трепанації — а це лише додасть драйву Українській Літературі загалом, відкриваючи світові усе нові й нові якості України як держави, про яку варто писати, і варто читати. А вже тем для шокування іноземних читачів ми маємо безліч! Ви в курсі.

Існує неофіційне твердження, ніби конкурсу, для непохитного затвердження свого реноме серед інших конкурсів, потрібно відбутися тричі (цей етап «МАТЕЛОТ» вже проминув), а далі відсвяткувати свою власну сьому річницю (це ще попереду!), і тоді місце в історії, цікавість спонсорів і меценатів, та жвавий і постійний інтерес до оголошеної цим конкурсом повістки буде надійно забезпечено.

Побажаймо ж літературному кораблеві-конкурсові «МАТЕЛОТ» сім футів під кілем!

Заохочуємо авторів надсилати свої твори на цей конкурс до 15 грудня 2021 року.

Ризикніть, наважтеся, і перемагайте!

«Сердюк»Володимир Сердюк
для Newssky


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: