Україна-ЄС. Україна буде процвітаючою країною у складі Євросоюзу

21.11.2022 0 By NS.Writer

Станом на 20 листопада

Деокупований Херсон

Україна отримала висновки Єврокомісії щодо законопроекту «Про медіа», ухвалення якого необхідне для просування на шляху до вступу до ЄС, сказав заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко. Нагадаємо, спікер парламенту обіцяє «до кінця року» ухвалити закони для старту переговорів. Віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина на полях Галіфакської конференції з безпеки заявила, що вступ до ЄС можливий навіть до завершення війни.

Більшість українців бачать Україну через 10 років процвітаючим членом ЄС, свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології. Серед опитаних 63% повністю поділяють думку, що через 10 років Україна буде процвітаючою країною у складі ЄС, швидше за згодні з нею — 26%. Тільки 5% респондентів мають песимістичні очікування, що через 10 років Україна буде спустошеною країною з відпливом людей.

Допомога Україні за програмою довгострокового фінансування Європейського Союзу на суму $18 млрд має почати виплачуватись уже у січні 2023 року, заявив віце-президент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс за підсумками засідання міністрів фінансів Ради ЄС. За його словами, Єврокомісія очікує на схвалення пакету з боку Ради ЄС та Європейського парламенту до кінця року.

ЄС офіційно дав старт навчальній місії для ЗСУ. Місія EUMAM Ukraine має мандат на індивідуальну, колективну та спеціалізовану підготовку на території держав-членів ЄС. Рада ЄС затвердила виділення €16 млн із Європейського фонду миру (EPF) для підтримки нарощування потенціалу ЗСУ за допомогою військової місії, повідомила прес-служба Ради ЄС. Цей захід діятиме протягом 24 місяців і доповнить внески Євросоюзу для України в рамках EPF, які зараз становлять понад €3,1 млрд. За словами головного дипломата ЄС Жозепа Борреля, загальна військова допомога Україні, яку надав блок, вже становить €22 млрд. Він уточнив, що в названу ним суму входять €3 млрд, виділені через EPF, а решту €19 ​​млрд було виділено Євросоюзом та державами-членами «для фінансової, економічної підтримки України».

В рамках ініціативи «Шляху солідарності», оголошеної ЄС у травні для вивезення українського зерна, буде залучено $1 млрд від держав ЄС та міжнародних партнерів, повідомила Єврокомісія. Сама Європейська комісія виділить €250 млн грантів для розвитку «шляхів солідарності», а в середньостроковій перспективі — ще €50 млн на розширення їхньої пропускної спроможності через Фонд «Об’єднуючи Європу». До кінця 2023 року Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) планує інвестувати до €300 млн у проекти, що відповідають цілям «Шляхів солідарності». Таку ж суму вкладе протягом 2022–2023 років Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР). Ще до $100 млн наступного року надасть група Світового банку (СБ) для ремонту та відновлення української залізничної та автомобільної інфраструктури, пошкодженої воєнними діями.

Фінляндія виділила €7 млн ​​на підтримку постачання зерна, зокрема з України, до країн так званого Африканського рогу за посередництва Світової продовольчої програми ООН (WFP). Крім того, Німеччина профінансує транспортні витрати на суму $14 млн для доставки українського зерна до Ефіопії, розповів міністр сільського господарства ФРН Джем Ездемір.

Україна веде переговори з Єврокомісією щодо продовження дії Угоди про вантажні перевезення автомобільним транспортом, відомої також як «транспортний безвіз», заявив заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм. Це сприймається як наближення до підписання постійно діючого транспортного безвізу.

Європарламент схвалив угоди ЄС з Україною та Молдовою щодо спрощення транскордонного перевезення вантажів, які дозволять перевізникам здійснювати транзит через територію один одного та працювати між ними без відповідних дозволів. Крім того, угода між Україною та ЄС дозволить українським водіям використовувати українські посвідчення водія та сертифікати про професійну компетентність для в’їзду до ЄС.

Україна та західні союзники провели сьому зустріч у форматі «Рамштайн». «Значна частина сьогоднішніх переговорів за участю майже 50 країн була присвячена тому, як ми можемо надати Україні правильне поєднання систем ППО та боєприпасів, щоб продовжувати контролювати небо та не допустити переваги росіян у повітрі», — повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

Заступник міністра юстиції Ірина Мудрая заявила про роботу над міжнародним Реєстром збитків від російської агресії. 14 листопада Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію, яка передбачає відповідальність Росії за дії щодо України та виплату репарацій за завдані країні збитки. За резолюцію про репарації проголосували 94 держави, проти — 14, утрималися — 73. Резолюція закликає держави-члени ООН вести міжнародний реєстр матеріальних втрат України.

ФРН виділить додаткові €7 млн ​​до бюджету Ради Європи на підтримку роботи ЄСПЛ та плану дій щодо України. Також уряд надасть додатковий €1 млрд із бюджету на 2023 рік на підтримку України — гроші будуть спрямовані на захист від російських кібератак та збирання доказів військових злочинів. Крім того, ФРН виділить €7,6 млн Міжнародній комісії з осіб, що зникли безвісти (ICMP) для пошуку зниклих в результаті військового вторгнення Росії в Україну, повідомило посольство ФРН в Україні.

На сайті уряду Німеччини оновили перелік допомоги, яку відправлено до України. На цей раз у ньому є 30 бронеавтомобілів Dingo і ракети для ЗРК Iris-T. Також Німеччина передала українським військовим засоби захисту від ворожих безпілотників та їхнього пошуку. Список переданої в Україну допомоги оновлюється щотижня.

ДК «Укроборонпром» домовився з Польщею, Чехією, Францією, Данією та кількома неназваними країнами-членами НАТО про спільне виробництво важкого озброєння та військової техніки на діючих та нових майданчиках. «Україна інтегрується до оборонно-промислового комплексу НАТО», — сказано в повідомленні компанії.

Литовці зібрали кошти на кілька морських дронів-камікадзе для ЗСУ. «Литовці в ударі. Після надання Україні морського безпілотника «PEACE Дец» ми зібрали ще $250 тис. на другій під назвою «Yes to peace» («Так миру») або «PEACE Да», — повідомив литовський журналіст Андрюс Тапінас. Литовці вже зібрали €40 тис. та на третій дрон, його назвуть «PEACE Дюк» («Duke of Peace»).

У міноборони Литви повідомили, що важкі міномети на шасі гусеничного бронетранспортера M113A2 вже в Україні. ЗСУ отримали 12 одиниць М113 — 10 одиниць 120-мм самохідних мінометів Panzermörser та 2 одиниці броньованих машин управління вогнем.

Нідерланди витратили на військову підтримку України €800 млн, заявила міністр оборони Кайса Оллонгрен. У цю суму входять €100 млн, які будуть перераховані до Міжнародного фонду військових закупівель для України. Амстердам надасть новий пакет військової допомоги на €120 млн — понад третину цих коштів призначено для постачання танків Т-72. Нідерланди спільно зі США та Чехією нададуть ЗСУ 90 модернізованих та відновлених чеських танків Т-72. Також Нідерланди передають Україні три польові шпиталі.

Міністр внутрішньої торгівлі та розвитку співробітництва Нідерландів Лише Шрайнемахер оголосила про виділення додаткових €110 млн для забезпечення українців житлом, ремонту водопроводів та будинків, закупівлі газу, продуктів харчування та електроенергії напередодні зими. Фінансування здійснюватиметься, зокрема, через СБ та ЄБРР. Ця сума доповнить €70 млн виділеної у жовтні допомоги.

Норвегія передасть до Міжнародного фонду для України близько €150 млн на додаток до раніше пожертвованих €39,6 млн. Процес створення фонду, який очолить Велика Британія, перебуває на фінальній стадії. У ньому братимуть участь Данія, Нідерланди, Норвегія та Україна.

Словаччина поставила ще одну колісну самохідну артилерійську установку Zuzana 2, повідомив міністр оборони Ярослав Надь. Україна отримала сім із восьми САУ калібру 155 мм, замовлені у червні. ФРН створює у Словаччині центр з ремонту та обслуговування німецького озброєння та військової техніки, наданих Україні.
Фінляндія передає Україні 10 партію оборонної допомоги на суму €55,6 млн, повідомила прес-служба міністерства оборони республіки. Загалом Гельсінкі надали допомогу на €160,4 млн.

Швеція надасть Україні найбільшого пакету військової допомоги з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, повідомив прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон. До пакету допомоги на $287 млн ​​увійдуть системи ППО, боєприпаси та інше озброєння.

Хорватія допоможе із розмінуванням Луганської області, повідомив голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай. Загреб направить фахівців із розмінування та надасть техніку. Хорватія розглядає передачу 14 гелікоптерів Мі-8 та Мі-8 МТВ.

У Латвії почали шити зимову форму для ЗСУ, повідомив посол України в країні Олександр Міщенко.

ЗСУ отримали на озброєння гранатомети ATGL-L та кулемети MG-1M болгарського виробництва.

Влада Таллінна подарує містам України чотири автомобілі швидкої допомоги, оснащені всім необхідним обладнанням.

Естонія відправить в Україну 27 міських автобусів та 13 електрогенераторів. ФРН поставила Україні щонайменше 2430 електрогенераторів, а також виділила, серед іншого, €40 млн на модернізацію української енергосистеми. Суспільство міжнародного співробітництва (GIZ) закупить ще тисячу генераторів для українських муніципалітетів. Литва надала €5 млн допомоги Україні на відновлення енергооб’єктів. ЄС докладає максимум зусиль, аби допомогти Україні, заявила єврокомісар із питань енергетики Кадрі Сімсон. Вона нагадала про створення Фонду підтримки енергетики спільно з Енергетичною спільнотою, щоб країни як з ЄС, так і з-за його меж могли підтримати Україну. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Київ веде діалог із партнерами та домовленості є вже з 12 країнами. Близько 17 країн ЄС відгукнулися на прохання України про допомогу та відправили 500 електрогенераторів. Швейцарія виділить Україні майже $100 млн на відновлення енергоінфраструктури.

Польща межі України 1570 додаткових терміналів Starlink для збереження зв’язку між енергетичними компаніями, пожежними частинами, рятувальниками, лікарнями та ЗСУ, повідомив віце-прем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Відбувся перший раунд українсько-польських переговорів щодо запровадження спільного митного та прикордонного контролю, повідомила прес-служба міністерства інфраструктури України. Київ дозволив початок пошуково-ексгумаційних робіт на могилах поляків, убитих у містечку Пузники на Поділлі, повідомили у фонді «Свобода та демократія» та міністерстві закордонних справ Польщі. Заступник глави МЗС Польщі Мартін Пшидач заявив, що це «крок у дуже хорошому напрямку, який показує, що послідовний діалог та співпраця можуть призвести до ухвалення навіть таких складних рішень».

Іспанія надасть Україні додаткові зенітні установки Hawk для потреб ППО, сказала міністр оборони Маргарита Роблес. Україна отримає ще дві системи Hawk до поставлених раніше. Міністр закордонних справ Хосе Мануель Альбарес оголосив про передачу Україні п’яти груп генераторів та 30 машин швидкої допомоги.

Українські партнери передали ЗСУ шведські комплекси розмінування Minröjningsorm.

З березня 2022 року за підтримки Європейського союзу на лікування до європейських країн перевезли понад 1400 українських пацієнтів, повідомили у представництві ЄС в Україні.

Як повідомив міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн, загальна сума російських активів, заморожених у країні внаслідок санкцій ЄС, становить €5,5 млрд. Він зазначив, що Люксембург надав Україні військову допомогу у розмірі €72 млн, що становить 16% оборонного бюджету країни.

Австрія надасть на підтримку України додатково 10 млн євро, заявив міністр фінансів країни Магнус Бруннер.

Уряд Італії готує новий пакет озброєння для України, який включатиме системи ППО, повідомляє Reuters з посиланням на представника правлячої коаліції.

Ексклюзив

ПетренкоТамара Петренко,
помічник головного редактора Newssky, оглядач


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: