Україна-ЄС. Хто інвестує у відновлення України, той інвестує у майбутнього члена ЄС

03.11.2022 0 By NS.Writer

Станом на 2 листопада

Ілюстративне фото

Європарламент присудив премію Сахарова — головну нагороду ЄС з прав людини — «сміливому народу України в особі президента Зеленського, обраних лідерів та громадянського суспільства».

Україну запросили на саміт міністрів закордонних справ країн НАТО, що відбудеться 29–30 листопада у Бухаресті. У рамках зустрічі запланована сесія, присвячена війні в Україні. Тим часом, глава Мюнхенської конференції з безпеки Крістоф Хойсген вважає, що не слід виключати членства України в НАТО.

Україна отримала висновки щодо законопроектів про медіа та національні спільноти, необхідні для руху в ЄС. Венеціанська комісія на запит КСУ опублікувала висновок щодо закону 1635-IX про відбір та діяльність дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя. Спільні з Генеральним директоратом Ради Європи з прав людини та верховенства права (DGI) висновки виявилися позитивними. Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Буріч привітала початок дії в Україні Стамбульської конвенції.

У жовтні Україна отримала від ЄС черговий транш макрофінансової допомоги у €2 млрд. Київ очікує у листопаді €2,5 млрд макрофіну від ЄС та €500 млн у грудні. Нагадаємо, на саміті у жовтні лідери ЄС досягли принципової згоди щодо виділення наступного року регулярної щомісячної допомоги у розмірі €1,5 млрд і доручили міністрам фінансів розробити механізм для виплати коштів.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн вважає, що успіх відновлення України залежатиме від трьох ключових моментів. «Насамперед, ми маємо забезпечити, щоб Україна протягом усього часу отримувала допомогу, якої потребує. Друге: нам потрібна правильна архітектура, щоб зробити підтримку широкою та інклюзивною. Третє: оскільки Україна отримала статус кандидата на вступ до ЄС, ми маємо вбудувати зусилля щодо відновлення України у її шлях до Євросоюзу», — заявила вона. Нагадаємо, канцлер Німеччини Олаф Шольц сказав, що відновлення України стане складним проектом «на покоління», але це також можливість і зробити її більш передовою та сучаснішою, ніж до війни, поєднуючи цей процес із наближенням до вступу до ЄС. Він закликав до інвестування у післявоєнне відновлення країни, наголосивши, що той, хто інвестує у відновлення України, той інвестує у майбутнього члена ЄС. «2000 німецьких компаній вже працюють там і особливо цінують цілеспрямованих фахівців — величезний потенціал, навіть якщо шлях до ЄС все ще потребує реформ», — додав Шольц.

Лідери ЄС закликали Єврокомісію надати варіанти, завдяки яким, відповідно до законодавства ЄС та міжнародного права, заморожені російські активи будуть використані для підтримки та відновлення повоєнної України.

Франція 13 грудня проведе міжнародну конференцію для допомоги Україні щодо вирішення проблем, з якими країна зіткнеться взимку. Раніше, 25 жовтня, у Берліні відбулася Міжнародна експертна конференція з відновлення та модернізації України.

Сенат Польщі ухвалив резолюцію про визнання влади РФ терористичним режимом. Раніше аналогічні рішення ухвалили парламенти країн Балтії. Крім того, ПАРЄ одноголосно ухвалила резолюцію, в якій РФ названо терористичним режимом.

Група судмедекспертів із Нідерландів вдруге вирушає до України, щоб допомогти у розслідуванні військових злочинів Росії за дорученням Міжнародного кримінального суду у Гаазі (МКС). Хорватія приєдналася до позову України проти РФ щодо геноциду в суді ООН. Раніше заяви про вступ у справу подали Латвія, Литва, Нова Зеландія, Великобританія, Німеччина, США, Швеція, Румунія, Франція, Італія, Польща, Данія, Ірландія, Фінляндія, Естонія, Іспанія, Австралія, Португалія, Австрія, Люксембург та Греція.

Нагадаємо, лідери ЄС попросили голову дипломатії та Єврокомісію вивчити варіанти, які дозволять притягнути до відповідальності винних у злочині агресії проти України. ВРУ звернулася до ООН, парламентів та урядів її держав-членів, ЄС, Ради Європи щодо створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України. У парламенті Нідерландів підтримали створення спеціального трибуналу для Росії в Гаазі, резолюція містить заклик до влади Гааги розпочати пошук відповідної будівлі та глави МЗС — заручитися підтримкою ЄС та ООН.

Українці можуть повернутися до ЄС на зиму, заявив голова Міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан. Єврокомісія виділила додаткові €100 млн сімом країнам, які приймають біженців з України. Великобританія надасть Польщі £10 млн на підтримку українських громадян. Болгарія продовжила програму розселення біженців із України, але замість готелів розміщуватимуть на державних курортах. ЄС виділить €175 млн для підтримки внутрішньо переміщених осіб та українських біженців в Україні та Молдові, а також допоможе з розгортанням притулків для українців на час зими.

Україна імпортувала електроенергію з Європи у тестовому режимі. Єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон заявила, що ЄС вдалося залучити €25,5 млн для задоволення невідкладних потреб України в енергетичній сфері. ЄС разом із країнами-членами та приватними компаніями доставив в Україну аварійне енергетичне обладнання на мільйони євро. Також Київ веде діалог про допомогу у відновленні енергетичної інфраструктури, є домовленості із 12 країнами.

Україну відвідав президент Швейцарії Ігнаціо Кассіс. Раніше Берн оголосив про приєднання до восьмого пакету санкцій. Україна та Швейцарія підписали меморандум про партнерство зі співробітництва у сфері цифрової трансформації, в рамках якого Київ отримає грантове фінансування на суму близько ₴500 млн для підтримки подальшого розвитку цифровізації як інноваційного підходу до повоєнного відновлення України.

Президент Німеччини відвідав Україну. Штайнмайєр оголосив про передачу Києву двох додаткових реактивних систем залпового вогню MARS і чотирьох гаубиць Panzerhaubitze 2000. Раніше Україна підтвердила отримання першої німецької системи протиповітряної оборони IRIS-T, німецька компанія HENSOLDT оголосила про передачу радіолокаційних станцій ML-ML4. Німеччина просить Швейцарію дозволити передати снаряди для установок Gepard Україні. За даними німецького уряду, Київ отримав 30 таких установок. Німеччина має намір підготувати до 5 тис. українських військових навесні.

Президенти України та Німеччини домовилися про підтримку партнерства міст та символічний патронат Штайнмайєра над відновленням Чернігівщини. Берлін передав генератори для підрозділів ДСНС у Донецькій, Київській, Луганській, Чернігівській та Черкаській областях. Німеччина виділить Україні €20 млн на закупівлю резервного обладнання, також Київ сподівається, що Берлін перераховуватиме $500 млн щомісяця для фінансування бюджету воєнного часу.

Німецький концерн Rheinmetall передасть ЗСУ сучасний польовий шпиталь. Нагадаємо, у вересні міністр оборони Естонії Ханно Певкур привіз до Києва мобільний шпиталь. Його передали у співпраці з Німеччиною і це другий такий подарунок для України. Берлін передав додаткові п’ять броньованих ремонтно-евакуаційних машин Bergepanzer 2. Київ також отримав зимове екіпірування та обладнання, патрони для стрілецької зброї та понтонні системи.

Прем’єр Чехії Петро Фіала відвідав Київ, де підписав Спільну декларацію щодо євроатлантичної перспективи України. У документі визначено «пріоритетні напрямки співпраці між Україною та Чехією» у рамках курсу на набуття Києвом повноправного членства в НАТО. Чехія планує надавати Україні $20 млн щорічно для допомоги у відновленні, на додаток до термінових програм та допомоги в рамках фондів ЄС, а також виділить близько ₴30 млн на дизельні електрогенератори.

Норвегія приєдналася до восьмого пакету санкцій. Естонія надала до Єврокомісії пропозиції щодо дев’ятого пакету санкцій, які були розроблені спільно з Польщею, Литвою та Латвією. Вони включають, серед іншого, заборону на ядерну співпрацю, імпорт російських діамантів, експорт до Росії будь-яких безпілотників. У ЄС розглядають можливість призначення спецпредставника з питань санкцій, який контролював би і допомагав визначати ухилення від введених проти Росії обмежень у третіх країнах.

Асоціація українців Люксембургу LUkraine asbl розпочала міжнародну кампанію зі збору коштів для закупівлі 112 карет швидкої допомоги та пожежних машин для України. Її підтримали представник Єврокомісії у Люксембурзі доктор Анн Кальте, посли США, Чехії, Польщі, Німеччини та Франції.

Литва відправила Україні обладнання на суму близько €100 тис. для ремонту електропідстанцій та газопроводів. Міністр оборони Арвідас Анушаускас повідомив про відправку в Україну семи броньованих позашляховиків Toyota Land Cruiser 200 та іншої техніки.

Рига, яка є містом-побратимом Києва, пожертвує €200 тис. на дизель-генератори для столиці. У березні там виділили €500 тис. на підтримку мирного населення України, а у квітні у співпраці з Ziedot.lv до Києва було відправлено 11 автобусів ризького муніципалітету SIA Rīgas satiksme із 50 тоннами гуманітарної допомоги.

Іспанія передасть Україні генератори через обстріл енергетичної інфраструктури.

Греція розпочала передачу БМП-1 Україні.

Угорщина відкрила на кордоні залізничний термінал для перевантаження контейнерів із широкої колії на вузьку для організації сухопутного маршруту з постачання українського зерна до портів північної Адріатики.

Франція передала ДСНС України 19 автомобілів у рамках операції «Корабель для України». Нагадаємо, 28 вересня з Марселя вирушило судно із понад тисячею тонн гуманітарного вантажу для України.

Спецпроект Євросоюзу East Stratcom Task Force запустив новий інструмент на своєму сайті для підвищення поінформованості про дезінформацію. За останні 12 місяців проект зафіксував понад 1 200 конкретних прикладів поширення російської дезінформації про Україну, ЄС, окремі країни та ту частину міжнародного співтовариства загалом, яка підтримує Україну.

Ексклюзив

ПетренкоТамара Петренко,
помічник головного редактора Newssky, оглядач


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: