Угорщина воліє не допомагати Україні. Та нам своє робити!

19.01.2024 0 By Writer.NS

Ексклюзив. Віктор Орбан послідовно продовжує політику служіння інтересам Кремля. Натомість йому слід усвідомити — так буде не завжди.

Має відбутися зустріч Петера Сійярто з Дмитром Кулебою за два тижні

 За словами речника українського МЗС Олега Ніколенка, на 29 січня в Ужгороді запланована зустріч із главою МЗС Угорщини Петером Сійярто міністра закордонних справ Дмитра Кулеби та глави Офісу президента України Андрія Єрмака.

За його словами, перемовини стануть продовженням нещодавніх політичних контактів двох країн.

«Ключовими темами будуть організація зустрічі Президента України Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана задля просування важливих для України рішень в Європейському Союзі та комплексного розвитку двосторонніх відносин», — додав речник.

Раніше Петер Сійярто анонсував зустріч із Дмитром Кулебою під час пресконференції 11 січня у відповідь на питання кореспондента угорського телеканалу ATV.

Петер Сійярто

«Якщо все піде добре, є підтверджена дата 29 січня, ми зустрінемося з українським колегою, з міністром Кулебою в Ужгороді, щоб побачити, чи може зустріч на високому рівні допомогти ситуації», — йдеться у повідомленні.

Як відомо, угорський прем’єр Орбан вкотре заблокував кошти для України. Він постійно щось блокує, аби відзвітувати товаришу Путіну, що чинить всі можливі перепони для перемоги України над Кремлем.

Чи відбудеться саміт Орбан-Зеленський перед самітом ЄС у лютому? Петер Сійярто ніби має намір спільно з міністром закордонних справ України Кулебою підготувати його – так він сказав міністр на запитання угорського АТV пресконференції на іншу тему. було поставлено запитання, чи відбудеться саміт Орбан-Зеленський перед позачерговим самітом ЄС у лютому, на якому вирішуватимуть долю 50-мільярдної допомоги ЄС Україні, на яку Віктор Орбан у грудні наклав вето. Він стверджує, це питання має розв’язуватися поза бюджетом ЄС, і не треба давати Києву 50 мільярдів на п’ять років наперед.

Така зустріч має бути достатньо підготовленою, тоді вона має сенс, – сказав Сійярто. На початку грудня він заявив, що боїться, «якщо сьогодні прем’єр-міністр Угорщини зустрінеться з українським президентом без будь-якої підготовки, зустріч не буде успішна».

Віктор Орбан з Володимиром Зеленським вже «провели» не надто ефективну зустріч у Буенос-Айресі на інавгурації аргентинського президента Хавьєра Мілея. Втім, нормальне спілкування з угорським патроном давно вже неможливе.

Каталін Новак узялася організувати саміт 17 жінок-глав держав світу задля обговорення важливості миру

Каталін Новак

Назва заходу – Будапештський саміт жінок-глав держав. Президентка Угорщини Каталін Новак провела зустріч з дипломатами у Музеї образотворчих мистецтв, де повідомила, що планує запросити всіх жінок-глав держав до Угорщини восени 2024 року. Потім Телекс запитав, якою є мета зустрічі.

За словами Каталін Новак, вона неодноразово говорила угорським жінкам, що в Угорщині немає мандату, який би жінка не могла виконати. «Я як президентка Республіки постійно виступаю за потребу в збільшенні кількості жінок у суспільному житті. Я переконана, що жінки-лідери можуть відіграти особливу роль, наприклад, у розв’язанні конфліктів та встановленні миру у військових ситуаціях». Запланований захід має назву: Будапештський саміт жінок-глав держав, в на ньому запрошені жінки-президентки держав якнайшвидше мають обговорити, що вони можуть зробити для конфліктних регіонів світу та для миру. Нині у світі 17 жінок обіймають посаду глави держави, тому така зустріч на думку Будапешта має привернути увагу до того, наскільки низька частка жінок-лідерів серед світових лідерів.

Хоча висування та обрання Каталін Новак могло здатися прогресивним посланням партії Fidesz, в якій домінують чоловіки, попередні заяви ексміністра без портфеля, відповідального за сім’ю, не підтвердили це. В інтерв’ю Каталін Новак акцентувала роль жінок у суспільстві: жінки не повинні думати, що мусять постійно конкурувати з чоловіками, що в кожний момент життя чоловіки та жінки мають бути рівні, мати принаймні однакове ставлення до себе і однакову оплату праці. На своїй сторінці у Facebook вона також поділилася безліччю постів, демонструючи себе у класичній жіночій ролі: випікає та готує або просто миє вікна. Одна з акцій не вдалася, Тімеа Сабо від опозиції зауважила, що середньостатистичний громадянин не миє вікна у дорогій лижній куртці та носовою хусткою чи паличкою від морозива, як це робила Каталін Новак заради очевидного піару.

Сабо Тімеа

Варто додати, що Каталін Новак стовідсотково дублює дії і слова Віктора Орбана, тож жодну її ініціативу не варто сприймати як щось самостійне. Вона є частиною угорської пропагандистської машини. На жаль.

«Вони мають розважатися у в’язницях, а не з нашими вчителями» — кілька сотень студентів протестували у суботу під МВС

Студенти вимагали рівних можливостей та академічної свободи.

До акції долучилося кілька сотень людей з Об’єднаного студентського фронту, Демократичної спілки вчителів та інших організацій.

Студенти та викладачі протестували проти урядового цирку навколо підвищення зарплат вчителів. Хоча уряд Орбана пообіцяв із січня цього року підвищення середньої зарплати вчителям на 32,2 відсотка з залученням фондів ЄС, насправді йдеться про фонд заробітної плати для обслуговувального персоналу, тобто не всі вчителі отримають підвищення заробітної плати, а насправді може навіть статися так, що деякі взагалі не отримають її.

Протест у Будапешті

Оскільки конкретики поки що немає, приблизно 140 тисяч вчителів не можуть точно знати, яка у них буде зарплата, починаючи з січня 2024 року.

Протестувальники також виступали проти того, що наступного року можуть навіть утримати з зарплат тих учителів, які не працюють як слід. На підставі відповіді, надісланої Міністерством внутрішніх справ, Непсава написала, що з вересня 2025 року зарплата тих, хто досягне результату 50 відсотків і менше у новій системі службової атестації, буде знижено до нижньої межі діапазони заробітної плати, визначені у законі про статус. По суті, це означає, що тим, у кого буде виявлено неналежну продуктивність, може бути відкликане підвищення заробітної плати з цього року.

«Їм слід розважатися у в’язницях, а не з нашими вчителями», — кілька разів скандували студенти. Протестувальники звернули увагу на те, що нинішнє підвищення заробітної плати не є успіхом. Вони висловили кілька інших вимог, таких як розроблення нової сучасної національної базової навчальної програми та створення незалежного Міністерства освіти.

Представники студентських організацій оголосили, що в лютому розпочнуть консультації серед студентів та з огляду на отримані думки розроблять зелену студентську програму, яку буде розіслано всім кандидатам на посаду мера Будапешта до початку нинішнього року.

Окрім студентів і викладачів, виступив також Петер Юхас, який повертається в політику і балотується на посаду мера V округу від Угорської партії «Двохвоста собака» на виборах до місцевих органів влади.

Петер Юхас

Він сказав: «Можу вам пообіцяти, що якщо мене оберуть, вони не перетворюватимуть об’єкти в центрі міста в готелі. Ми зробимо все можливе, щоб молоді люди отримали квартиру навіть у центрі міста».

Про польських пропагандистів Віктора Орбана

«Я не дам тобі грошей. Знайди роботу», — каже Віктор Орбан Володимиру Зеленському, стоячи поряд один з одним у Буенос-Айресі на інавгурації президента Аргентини Хав’єра Мілея. Звісно, розмова вигадана. Це лише мем, нещодавно опублікований Віктором Орбаном PL, польськомовним акаунтом X (раніше Twitter) з більш ніж 16 тисячами передплатників. Цей мем є добрим прикладом звичного формату профілю: висміювати Україну та зображати прем’єр-міністра Угорщини сильним та великим лідером.

Протягом приблизно десяти років саме такою була репутація Орбана серед основних правих сил Польщі, оскільки колись він був близьким союзником Ярослава Качинського та взірцем для наслідування уряду PiS. Однак після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Орбан втратив більшу частину своїх польських шанувальників через свою прокремлівську політику. Такі платформи як профіль Віктора Орбана PL стали вкрай рідкісними. Його значущість також відбивається у тому факті, що за ним стежать багато відомих польських політичних діячів, хоча деякі з них досить суперечливі.

Наприклад, Кшиштоф Босак, голова вкрай правої партії Конфедерація і Грегорц Браун, нещодавно обраний депутат Конфедерації, якого було усунено з посади після того, як ганебно загасив ханукальну менору в польському сеймі вогнегасником. Ще є Христина Павлович, близька PiS соратниця Ярослава Качинського та одна з прихильниць партії, яку PiS призначили до Конституційного трибуналу Польщі. Серед інших послідовників – політики PiS, такі як депутат Європарламенту Беата Шидло (прем’єр-міністр Польщі у 2015-2017 роках), посол Угорщини у Варшаві Орсоля Ковач, а також численні угорські урядовці та радники.

Але хто керує цим польським обліковим записом, який з моменту свого запуску в жовтні 2019 року поширює проорбанівську пропаганду, попри тертя між урядами Польщі та Угорщини?

VSquare і Frontstory почали розслідування профілю Віктора Орбана в PL після того, як кілька джерел, що уважно стежать за польсько-угорськими відносинами, заявили, що за цим стояв Анджей Щенсняк, експерт, відомий своїми дружніми поглядами до Росії. Щенсняк, який колись був старшим менеджером державної групи Lotos, відомий польській громадськості як коментатор з питань енергетики. Хоча його іноді також цитують у провідних ЗМІ, переважно він з’являється у маргінальних виданнях, деякі з яких репрезентують прокремлівські погляди; мають зв’язки із російською пропагандою та дотичні до російських шпигунів.

Щенсняк каже, що він справді веде обліковий запис у соціальній мережі, однак робить це лише у вільний час і як фанат Орбана, без будь-якої компенсації чи зв’язків з угорським урядом. Натомість аналіз профілю Віктора Орбана PL свідчить, що в X/Twitter більшість контенту є польськими перекладами та репостами офіційних повідомлень угорського прем’єр-міністра в соціальних мережах. . Частота (в середньому близько 1,5 повідомлень на день) та формат (1156 з 2379 постів містять фото чи відео) контенту, яким ділиться профіль Віктора Орбана PL, свідчать про відданість справі та досить професійний підхід з боку 65-річного колишнього менеджера енергетичної компанії.

Анджей Щенсняк поводиться як професійний коментатор, до якого журналісти часто звертаються по експертну думку. Коли його запитують, він відразу викладає свої аргументи. Хто, на його думку, найбільше виграв через санкції ЄС проти Росії? «Сполучені Штати», – каже він без вагань. «Подивіться на ВВП США — він чудовий, є зростання. Навпаки, Європейський Союз має економічний спад на межі, а Німеччина перебуває у стані сильного спаду». Хто, на його думку, мав рацію у своєму підході до санкцій Росії, Угорщина чи ЄС? «На мій погляд, угорці мали рацію, але угорців мало. Два відсотки населення Європи, один відсоток європейського ВВП не мають важелів впливу на політику ЄС», – каже Щенсняк.

Щенсняк затятий прихильник економічного співробітництва Росії з Європою та використання російського газу. Його досвід роботи пов’язаний з управлінням енергетичними компаніями. У 1999–2002 роках він брав участь у приватизації Гданського нафтопереробного заводу, а у 2006–2007 роках був головою правління Lotos Partner, паливної компанії у складі нині недійсної колись державної Lotos Group згідно з його біографією. . Проте останні десять років Щенсняк функціонував у медіапросторі здебільшого як експерт із паливно-енергетичного ринку. В останні роки він відомий насамперед тим, що пропагує ідеї, які дуже часто збігаються з кремлівською пропагандою.

Анджей Щенсняк

2018 року в нішевому виданні «Правий варіант» (польський: «Opcja na Prawo») він назвав Україну «маріонетковою державою» та «американською колонією», стверджуючи, що українські політики «розуміють, що вони тут не головні». « Того ж року він високо оцінив проєкт «Північного потоку-2», проти якого виступив польський уряд, російському пропагандистському виданню «Супутник»: «Чим більше зв’язків буде встановлено між структурами ЄС та «Газпрому», зокрема з «Ямал» та «Дружба», тим впевненіше почуватиметься Європа щодо енергетичної безпеки», — стверджує Щенсняк.

2021 року, розмовляючи з популярним правим коментатором Рафалом Зіємкевичем, Щенсняк розкритикував ЗМІ за встановлення причин високих цін на енергоносії. «У міру зростання цін… засоби масової інформації відіграють роль барабана… Польща: розлютився «Газпром», блокує постачання… Англосакси також б’ють Росію, але не так сильно, бо знають, що це обман». Якуб Вех, експерт з енергетики, проаналізував аргументи Щенсняка та акцентував, що Щенсняк виступав за будівництво атомної електростанції в Польщі за допомогою Росії. «Атомні електростанції — це енергетичні форпости, які мають важливе геополітичне значення. Москва будує їх у країнах, які вона хоче наблизити до своєї орбіти впливу (Білорусь, Угорщина). Будівництво такого заводу спільно з росіянами підірве плани зробити Польщу незалежною від російського впливу», — написав Вех.

Щенсняк також регулярно з’являється на проросійському, антиукраїнському та антисемітському інтернет-каналі eMisja.tv. Наприклад, невдовзі після нападу Росії на Україну саме там він заявив у відеоінтерв’ю, що Росія напала на Україну, тому що Київ створював ядерну зброю, і що високі ціни на енергоносії є результатом спекуляцій Заходу та санкцій проти Росії.

Профіль Віктора Орбана в PL Щенсняка дуже нагадує пропаганду угорського уряду та його довірених осіб у соціальних мережах, а кілька десятків акаунтів, за якими він стежить, охоплюють більшість тих, які пов’язані з операціями уряду Орбана з надання закордонного впливу.

Уся ця історія пов’язана з Арпадом Хабоні, стратегом передвиборчої кампанії Віктора Орбана, він нещодавно також брав участь у словацькій та польській виборчих кампаніях.

Фоловерами профілю Віктора Орбана в PL є представники польських вкрай правих політсил і їх пропагандисти. Сюди належать адвокат Бартош Левандовський, член ультракатолицької організації Ordo Iuris та декан Ordo Iuris Collegium Intermarium. Ще одним помітним фоловером акаунта Віктора Орбана PL, керованого Щенсняком, є вкрай правий впливовий чоловік Марцін Рола, чий сайт wRealu24.pl був заблокований у 2022 році польським агентством внутрішньої безпеки через його схильність до поширення російської пропаганди. YouTube також видалив усі його канали на платформі.

Проте Щенсняк стверджує, що він лише альтруїстичний шанувальник Орбана та угорського уряду, який не отримує жодної фінансової компенсації за свою діяльність у польських соціальних мережах. «Я вважаю, що цей політик є взірцем, гідним наслідування. Він здатний завдяки своїй проникливості, сміливості, красномовству та дуже розумній грі з різними політичними інтересами досягти позиції, яка перевершує польську за політичною ефективністю».

Як ТрампОрбан і Путін використовують людський мозок

Марсель Данезі — професор семіотики та лінгвістичної антропології Університету Торонто нещодавно написав книгу «Політика, брехня і теорії змови: когнітивно-лінгвістична перспектива». ЇЇ видали.

Данезі дослідив чому люди вірять брехні деяких політиків, навіть якщо доведено, що то брехня, і чому так багато людей потрапляють у тенета теорій змови.

На думку автора, брехня та конспірологічне мислення можуть здатися двома різними проблемами, але вони виявляються пов’язаними.»Я вивчаю політичну риторику і намагаюся зрозуміти, як політики-популісти використовують мову для створення культових послідовників, поділу націй, створення культурних воєн та розпалювання ненависті. Ця модель перегукується з давниною і сьогодні спостерігається у таких лідерів, як колишній президент Дональд Трамп, угорський Віктор Орбан і російський Володимир Путін. Ці лідери здатнівикористовувати слова та промови, щоб викликати у людей емоційну бурю, що провокує здійснювати такі речі, як марш до резиденції Конгресу або вторгнення у сусідню країну.

Ця трійця має досвід маніпулювати не лише емоціями, такими як агресія; а використовують риторику, щоб впливати на думки та переконання громадськості, а також поширювати брехню та теорії змови. Ця брехня і теорії змови завзято чинять спротив фактам і можуть сіяти розбіжності, які дестабілізують суспільства.

У дослідженні аналізуються реальні промови політиків минулого та сьогодення, зокрема промови Трампа, Орбана та Путіна з використанням когнітивної лінгвістики — розділу лінгвістики, що вивчає взаємозв’язок між мовою та мисленням. «Я виявив, що протягом всієї історії промови диктаторів і автократів мали одну спільну рису: вони використовували метафори, що дегуманізували, для навіювання і пропаганди ненависті до інших», – пише автор.

Добре відомо, що зокрема такі слова, як »рептилії» та »паразити», використовувалися нацистським режимом для порівняння чужинців та меншин із тваринами. Протягом усієї історії авторитарні лідери називали цільові соціальні групи «щурами», «шкідниками» чи »чумою». І це ефективно незалежно від того, чи схильні люди, які чують цю мову, до поспішних висновків. Щойно хтось налаштовується на ці метафори, його мозок фактично змінюється так, що він з більшою ймовірністю повірить серйознішій брехні, навіть теоріям змови.

Ці метафори є частиною когнітивного процесу, який залучає деяких людей до такого роду мислення, в той час, як інші залишаються без змін. Ось як це працює.

Класичним прикладом є арійський міф Гітлера, який був вигадкою міфологічної історії, використаної ним, щоб зробити свою велику брехню про вищу расу, якій судилося домінувати над усім світом заради самої себе.

У 2016 році під час організованої державою громадської кампанії проти біженців та мігрантів в Угорщині Орбан схарактеризував їх як отруту. У серпні 2017 року, коли групи прихильників переваги білої раси прибули до студентського містечка Шарлоттсвіл, штат Вірджинія, для участі в мітингу «Об’єднаємося праві», протестантів називали тваринами, антибілими паразитами та антибілим, антиамериканським брудом.

Навішування Путіним ярлика на українську владу як на нацистську можна віднести до цієї категорії. Зокрема  Зеленського Путін назвав «ганьбою для єврейського народу». Примітно, що він використовує це поряд з мовою, що дегуманізує, щоб виправдати вторгнення в Україну, заявляючи, що це місія з «денацифікації», усунення України від її «нацистського бруду» шляхом інсинуацій. Використання метафор «бруд» і «нечистота» у поєднанні з термінологією, що історично склалася, є переконливим лінгвістичним інструментом.

Фішка полягає в тому, що деякі люди сприйнятливіші до такого роду риторичних маніпуляцій, ніж інші. Це залежить від здатності до критичного мислення та тренування мозку. Якщо людина хоче або повинна вірити, тоді мова працює маніпулятивно, і нейронні шляхи вибудовуються. Якщо ми не боїмося і не готові вірити, наш мозок має механізми, які попереджають нас про брехню. Простіше кажучи — якщо ми постійно критикуємо брехню, наш мозок добре її помічає.

Історія показала, що руйнівні події, такі як повалення режиму чи програш війни, можуть змусити поглянути на світ по-новому, і мозок здатний перекалібруватися. Коли залучений критичний розум, далекий від божевілля страху та маніпуляцій, брехня стає очевидна. Це надихає, адже історія свідчить: всі великі брехуни від диктаторів до автократів зрештою були знищені істиною, яка завжди перемагає.

Раджу прочитати цю книгу, де ви зможете знайти відповіді на чимало запитань щодо особистості горе-диктаторів, які гальмують розвиток суспільств. Я переконана, наші читачі здатні мислити критично, тож дослідження їм буде до снаги.

«Ковальчук»Дописувала власна кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media Марина Ковальчук, заступниця головного редактора


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: