У Польщі вийшов роман українського письменника Миколи Хомича «Час»

12.03.2023 0 By NS.Writer

Ексклюзив. Польське видавництво «Narracje» видало роман сучасного українського письменника Миколи Хомича «Час». Це роман про кілька днів із життя п’ятдесятилітнього пластичного хірурга, який після дня народження вирішив зробити переоцінку власних цінностей.

У Польщі вийшов роман українського письменника Миколи Хомича «Час»

Микола Хомич відомий як автор романів «Територія брехні», «Загадка гробниці», «Задум Бога», в яких історія тісно переплетена з сучасністю. Письменник ніби стверджує, що сучасне – це коротка мить між минулим і майбутнім. Пам’ятаючи про це, людина має цінувати кожну хвилину свого життя і зробити все, щоб вона не була марною. Для творчості цього прозаїка характерні поєднання історії й сучасності, містики й реалізму. Але б про що він не писав, об’єктом його досліджень завжди буде загадка неповторності кожної людини.

Коментуючи роботу над перекладом, Сніжана Чернюк розповіла: «У романі «Час» є пласт кримінального сленгу, оскільки мова йде про дев’яності роки. І треба було цей сленг перекласти адекватно для польського читача. У польській мові є свій словник арґо, та якби я ним скористалася, то українські бандити перетворилися б на польських, тому довелося стилізувати, щоб вкраплення слів витворили екзотичну атмосферу пострадянської України. Так само є в книжці молодіжний сленг сімдесятих років, для якого треба було знайти адекватний польський переклад. Для польської аудиторії незрозуміло багато українських культурних реалій, для яких потрібно було робити виноски, щоб усе пояснити».

Попри руйнування і вбивства, російсько-українська війна зробила Україну популярною у всьому світі, а особливо в країнах Євросоюзу, де багато українських біженців. Тож роман Миколи Хомича стане справжнім відкриттям для польських читачів.

 

«Сердюк»Володимир Сердюк


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: