Тейлор Свіфт руйнує стереотипи. Чому до популярної співачки не вдасться залишитися байдужим

28.02.2024 0 By Writer.NS

Тейлор Свіфт

Кожна маленька дівчинка має мрію, проживаючи життя, чинить спроби її реалізувати чи то через принца, чи то через вдосконалення зовнішності, чи то сподіваючись на везіння. Тейлор обрала наполегливу працю.

Я не знаю як ви, але популярна музика завжди є в моєму житті. Насамперед – мої тато й мама володіли абсолютним музикальним слухом. Вони співали завжди – мама сопрано, тато – альт. Вони співали все – від «Місяць на небі» до «Mamma mia» гурту ABBA (не володівши англійською, співали своєю мовою). Музична школа по класу фортепіано – було must have, й ніхто не здивувався, коли на восьмий день народження в подарунок я отримала те ж таки піаніно. Та річ взагалі не в мені, а в популярній музиці, яка буває не пересічною попсою, а інтелектуальною популярною музикою. У цих словах криється містка найкоротша характеристика Тейлор Свіфт, слухаючи пісні якої спадає на думку не голосити, а подумати, осмислити. Люди, які люблять нас, беззахисні перед нами й вразливі через їхні почуття. Любіть її чи ненавидьте її, та ніхто не зможе вас переконати, що Тейлор – не одна з найвпливовіших музикантів свого покоління.

Народившись у 1989 році, співачка мала чудове дитинство на ялинковій фермі з батьками та молодшим братом біля Редінгу в штаті Пенсільванія. Вона не збирала порожній посуд, щоб купити їжу, її обожнювали мама й тато, а в 14 років родина переїхала до Нешвілла, штат Теннессі, радіостолиці Америки, щоб Свіфт змогла здійснити свої мрії стати кантрі-музиканткою. Здавалося, чому б не перетворитися на «мажорку», адже ж все так легко і чудово. Та «мажорка» – не про Тейлор, бо вона з дитинства мала мрію і наполегливість працею цю мрію зреалізувати.

З самісінького початку, коли вона була дитиною-моделлю, і закінчуючи 58-ю Книгою рекордів Гіннеса, де знайшлося місце для Тейлор Свіфт, ця особистість викликає нові приводи для поваги.

Тейлор Свіфт наймолодша музикантка, що уклала угоду із Sony/ATV Music Publishing за всю історію. Незабаром після цього вона уклала офіційну угоду із Big Machine Records. Решта, як то кажуть, вже легенда.

Тейлор Свіфт

Станом на серпень 2022 року Свіфт продала понад 200 мільйонів альбомів, що зробило її однією з найбільш продаваних музикантів усіх часів. Її дев’ять студійних альбомів — «Taylor Swift», «Fearless», «Speak Now», «Red», «1989», «Reputation», «Lover», «Folklore» і «Evermore», а також кілька перезаписів — охоплюють кілька жанрів, від кантрі до поп-музики.

Зі зміною музичного стилю зросла авдиторія її шанувальників, тож недаремно про неї кажуть, що майже все, чого вона торкається, перетворюється на золото. Але хоча вона одна з найвідоміших людей у світі, навряд чи ви знаєте все про Свіфт.

Попри те, що Тейлор Свіфт хотіла стати музикантом ще до того, як виросла, у 2004 році вона привернула увагу публіки. На початку 2000-х років тодішній її менеджер  Ден Дімтроу допоміг їй зібрати два великі концерти, зокрема для рекламної кампанії бренду Abercrombie & Fitch «Rising Stars», де Свіфт акцентувала талант співачки та авторки пісень, працювавши моделлю.

Того ж року Тейлор записала оригінальну пісню «The Outside» для рекламної платівки Maybelline Cosmetics «Chicks with Attitude», що презентувала її музику значно ширшій авдиторії. Ці рекламні кампанії не минули непоміченими; наприкінці 2004 року Свіфт познайомилася з головою лейблу The Bluebird Cafe & Scott Borchetta Скоттом Борчеттою під час виступу в індустріальному шоукейсі в кафе Bluebird у Нешвіллі (тому місці, де були відкриті відомі кантрі музиканти – Гарт Брукс і Фейт Хілл). Borchetta започаткував Big Machine Records і підписав контракт з кантрі-співачкою тінейджеркою.

У період Борчетти вийшли перші шість студійних альбомів Свіфт, але суперечки щодо прав на музику спричинили розбрат між ними, водночас зробили Тейлор надто помітною у світі.

Тейлор Свіфт

Тейлор Свіфт стала знаменитістю (ще більше після того, як її нахабно перервав на сцені Каньє Вест на церемонії MTV Video Music Awards 2009 року). В епізоді «Суботнього вечора в прямому ефірі» Свіфт стала першою селебріті, яка написала або точніше заспівала власний вступний монолог. У двохвилинній пісні Свіфт співала про колишніх хлопців, які образили її, про вкрадену славу на VMA. Саме рівень інтелекту закохав у неї ще більше пошановувачів інших жанрів, аніж кантрі, які раніше не надто розуміли Свіфт та її творчість. За короткий час після появи в нічному вар’єте Свіфт встановила рекорд Гіннеса, випустивши свій третій студійний альбом «Speak Now». Поп-кантрі-альбом, для якого вона написала всі пісні сама, став цифровим альбомом, він миттєво був проданий (за перший тиждень 278 000 цифрових копій).

Продовженням цієї історії став ще один неперевершений хіт: цифровий сингл «We Are Never Ever Getting Back Together», що посів першу сходинку в Apple Music лише за 50 хвилин. Такі блискучі успіхи довели, що Тейлор попзірка світового рівня, і це не пафосні слова.

Людям подобається хвалити насамперед тих, хто мав складні умови життя, а бачте – став людиною. Насправді не так вже й просто залишатися доброю дівчинкою, у якої життя наче казка, а насправді – ці всі дива сталися завдяки любові до музики та тяжкій праці. Таке буває, і саме таких прикладів нам бракує, аби часом повірити у те, що ти чогось вартий.

Ви скажете – а навіщо нам такі історії, у нас війна, ледь жевріє економіка і держава майже нежива, ви поверніться на землю! А я відповім – нам потрібні правдиві історії успіху, бо окрім рашистського монстра на нас полює якийсь збірний образ морального вбивці, і цей монстр є також велике зло. А ми мусимо собі нагадати, що не лише нахаби, розпещені і збоченці досягають певних цілей. Справжнє є справжнє, а Тейлор Свіфт його уособлює.

Протягом багатьох років Свіфт знялася у великій кількості фільмів — від «Дарувальника» до «Лоракса». Але найбільше вражає те, дебютом на великому екрані був насправді «День Святого Валентина» 2010 року, в якому Свіфт зіграла невеличку роль шаленої старшокласниці іншого відомого Тейлора — Тейлора Лотнера. Фільм отримав неоднозначні відгуки, але водночас став важливою віхою в кар’єрі співачки.

У 2012 році Свіфт набула статусу найбільш високооплачуваної знаменитості до 30 років. Встановлення рекордів і гастролі Свіфт принесли їй перше місце в списку Forbes «Знаменитості до 30 років, які найбільше заробляють». За даними видання, того року вона заробила 57 мільйонів доларів, здебільшого завдяки своєму туру «Speak Now».Вона вдруге очолила список у 2016 році, заробивши 170 мільйонів доларів. А у 2019 році вона стала найбільш високооплачуваною знаменитістю у світі будь-якого віку, заробивши круті 185 мільйонів доларів.

Тейлор Свіфт

Для жінок-артисток нагорода Billboard «Жінка року» є однією з найбільших відзнак, що акцентує жінок, які зробили значний внесок у музичну індустрію. У 2014 році Свіфт стала першою — і поки що єдиною — жінкою, яка виграла нагороду двічі. На церемонії ведучий наголосив, що у чарті Billboard Hot 100  – 60 синглів саме Тейлор, що є рекордом для будь-якої виконавиці. Станом на сьогодні Свіфт має 168 записів у чарті, найбільше поміж музикантів будь-якої статі.

У 2015 році Свіфт переїхала з Теннессі до Нью-Йорка. Цей крок закріпив серйозну зміну в її музичному стилі — перехід від кантрі до широкоекранної попмузики — і став поворотним моментом у її кар’єрі. Щоб відсвяткувати цю віху, вона пожертвувала 50 000 доларів із доходів від свого синглу «Welcome to New York» державним школам Нью-Йорка. Відтоді знаменитість віддає чималі кошти (її часто визнають однією з тих, хто найбільше віддає на благодійність людей у Голівуді), та то був її найперший потужний благодійний подарунок.

У 2016 році журнал Rolling Stone повідомив, що Свіфт є співавтором хіта Ріанни та Келвіна Харріса «This Is What You Came For». Для композиції співачка використала псевдонім Нільс Сьоберг, про що не знали навіть її найбільші шанувальники. Свіфт неодноразово застосовувала трюк із заміною імені, але не признається, які псевдоніми належать їй.

У 2017 вона встановила рекорди мільйонних продажів за тиждень. Свіфт випустила свій шостий студійний альбом «Reputation», що розійшовся тиражом понад 1 мільйон копій за перші чотири дні після випуску. Її популярність не зникає, незалежно від її музичних вподобань і змін.

Продажі «Reputation» стали ще значніше після новини, що завдяки успіху альбому вона стала першою виконавицею в історії, яка випустила чотири окремі альбоми — «Speak Now», «Red», «1989» і «Reputation» — коли були продані щонайменше 1 мільйон копій протягом першого тижня після випуску.

На American Music Awards 2018 року Свіфт встановила ще один рекорд, ставши жінкою-переможницею AMA з найбільшою кількістю нагород усіх часів. Отримавши свій 23-й трофей, вона витіснила колишню рекордсменку Уїтні Х’юстон з першої сходинки. У своїй промові того вечора Свіфт заохочувала глядачів вийти й проголосувати на державних і федеральних виборах, що стало переворотом для музикантки, яка не говорила про політику з початку своєї кар’єри.

Тейлор Свіфт

Після масових продажів «Reputation» Свіфт вирушила в глобальний стадіонний тур задля реклами альбому. Американська частина туру, що охопила 38 концертів, встановила рекорд найкасовішого туру у США всіх часів. Поп ікона, яка заробила понад 266 мільйонів доларів, випередила попередніх рекордсменів, легенд рок-н-ролу Rolling Stones з 245 мільйонами доларів у турі з 70 концертами на початку 2000-х років.

Пандемія COVID-19 2020 року не завадила Тейлор Свіфт займатися творчістю. У всякому разі вона створила більше музики, ніж вважала можливим, випустивши два альбоми – «Folklore» у липні 2020 року та «Evermore» у грудні 2020 року, які миттєво стали топовими. У 2020 відбулася прем’єра документального фільму «Міс Американа», де Свіфт розповіла про себе досить багато, показавши, що вона боролася з розладом харчової поведінки на початку своєї кар’єри, насамперед у 1989 році, та й у 2014 році, коли стала відомою. Вона розповіла, чому вирішила оприлюднити свої політичні погляди, і детально розповіла про своє минуле, зокрема виграла суд проти колишнього радіоведучого, який обмацав її, як її «навчив» бути щасливою, скандал із «Каньє» на VMA 2009 року та про рак її матері, про стосунки з її хлопцем, які тривали чотири роки, британським актором Джо Алвіном.

Другим документальним фільмом був ексклюзивний фільм Disney Plus, випущений у листопаді 2020 року під назвою «Folklore: The Long Pond Studio Sessions» («Фольклор: студійні сеанси у довгому озері»), де вона є продюсером з Джеком Антоноффом та Аароном Десснером. У цьому фільмі вона виконала кожну пісню та розповіла передісторію деяких пісень.

У 2019 році Скотт Борчетта продав Big Machine Records — включно з майстерінгами всіх перших шести альбомів Свіфт — Ithica Holdings (компанії, що належить агенту по талантах Скутеру Брауну). Після продажу Свіфт розповіла, що роками намагалася викупити своє, але всі її спроби були неуспішні. Почалася публічна війна через права власності, внаслідок чого Свіфт перезаписала всі свої ранні роботи для перевидання.

Перший «Fearless (Taylor’s Version)», з’явився на полицях у 2021 році та швидко очолив чарт Billboard 200, ставши першим перезаписаним альбомом, який посів перше місце. В листопаді того ж року Свіфт оприлюднила перезапис четвертого студійного альбому «Red (Taylor’s Version)», який містив 10-хвилинну версію її пісні 2012 року «All Too Well». Цей трек знову скерував Свіфт до Книги рекордів Гіннеса (найдовша пісня №1 усіх часів).

У 2021 році Свіфт здобула статус режисера, бо випустила перший короткометражний фільм «All Too Well». Біографічний проєкт був створений для супроводу 10-хвилинної «Версії Тейлор» однойменного треку з її альбому «Red». Романтична драма з Седі Сінк і Діланом О’Браєном у головних ролях була добре сприйнята критиками, які назвали її любовним листом до її шанувальників.

Не завжди Тейлор лише обожнювали. Влітку 2022 року Свіфт потрапила до заголовків газет з причини, абсолютно не пов’язаної з її роботою чи особистим життям, яке часто обговорюється – через викиди вуглецю. Багато шанувальників були вражені, коли опублікований звіт стверджував, що за перші шість місяців року приватний літак Свіфт здійснив 170 польотів і скинув 8293,54 тонни викидів. Співачка регулярно говорить про турботу про планету, тому для багатьох ця новина стала ляпасом. Свіфт пояснила, що не всі рейси належать їй, оскільки вона регулярно позичає літаки.

На VMA у серпні 2022 року Свіфт оголосила, що в жовтні вийде її новий альбом, який вже десятий – Midnights. Альбом увійшов в історію, оскільки Тейлор Свіфт стала першою виконавицею, яка посіла всі топ-10 місць у Billboard Hot 100. За місяць Свіфт повідомила в Instagram, що готує новий тур під назвою «Taylor Swift | The Eras Tour», який був «мандрівкою крізь музичні епохи усієї кар’єри (минулої та сучасної!)».

Торік Тейлор Свіфт стала мільярдеркою. «The Eras Tour» стартував у березні 2023 року та швидко став найкасовішим за усіх часів. За даними Forbes, її статки зросли до 1,1 мільярда доларів після «The Eras Tour», «вона заробила приблизно 190 мільйонів доларів після сплати податків на першому етапі Eras Tour і ще 35 мільйонів доларів за перші два тижні показів фільму.

Завдяки своєму туру Eras Tour Свіфт також поліпшила економіку США, сприяючи її приросту приблизно на 5,7 мільярда доларів США, — повідомила Washington Post.

2023 рік був роком Тейлор Свіфт, журнал Time назвав її Людиною Року 2023. Тейлор не лише досягла успіху в своєму турі Eras Tour, але й випустила ще два перевидання, зокрема Speak Now (Taylor’s Version) і 1989 (Taylor’s Version), обидва дебютували під номером 1 у чарті Billboard 200. Spotify також оголосив, що Свіфт стала виконавицею з найбільшою кількістю трансляцій у 2023 році, її музика мала понад 26,1 мільярда трансляцій по всьому світу.

Ця особистість варта уваги? А її історія? Ми не зупинятимемося на тому, що президент США Джо Байден і його дружина є одними з найбільших поціновувачів Тейлор Свіфт, і про це сказано чимало. Є також інформація, що співачка долучається до передвиборчої кампанії на виборах президента США. Це, певна річ, важливо. Як важливо й те, що нинішнього цивілізаційного , творчого та інтелектуального рівня музикантка досягла насамперед завдяки таланту й колосальній працездатності. І це варто найбільшої поваги, а також дає певну надію на те, що світом керує не лише зло, жадібність і брехня. Зокрема я вірю в це.

«Ковальчук»Дописувала власна кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media Марина Ковальчук, заступниця головного редактора


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: