Starlink допомагає елітному підрозділу беспілотників України знищувати російські танки

22.03.2022 0 By Chilli.Pepper

«Якщо ми використовуємо дрон з тепловим ночним баченням, [він] повинен підключатися через Starlink».

Інтернет Starlink від SpaceX виявляється корисним для українських військових у боротьбі з російським вторгненням. У статті в п’ятницю під назвою «Starlink Ілона Маска, який допомагає Україні виграти війну безпілотників», The Telegraph описав, як супутникове з’єднання допомагає підрозділу “Аеророзвідка” української армії виконувати свою роботу “використовувати безпілотники спостереження та атаки для націлювання на російські танки і позиції».

The Telegraph писав:

На тлі відключень Інтернету та електроенергії, які, як очікується, погіршаться, Україна звертається до нещодавно доступної системи Starlink для деяких своїх комунікацій. Команди дронів у польових умовах, іноді в сільській місцевості з поганим зв’язком, можуть використовувати Starlink, щоб підключитись до націлюваних і розвідувальних даних у своїй базі даних на полі бою. Вони можуть направляти безпілотники скидати протитанкові боєприпаси, іноді безшумно підлітаючи до російських військ вночі, коли вони сплять у своїх транспортних засобах.

“Найдосконаліші дрони українського підрозділу підключаються за допомогою Starlink”, пише лондонська Times. «Якщо ми використовуємо безпілотник з тепловізійним баченням вночі, дрон повинен з’єднатися через Starlink з артилеристом і створювати цілі», – сказав виданню офіцер «Аеророзвідки».

The Times писала, що «Аеророзвідка» з початку вторгнення «збиває танки, командні вантажівки та транспортні засоби з електронним обладнанням», знищуючи десятки «пріоритетних цілей».

“Ми б’ємо вночі, коли росіяни сплять”, – сказав The Times командир підрозділу Ярослав Гончар.

Якість “відмінна”, каже український чиновник.

Віце-прем’єр-міністр України Михайло Федоров заявив, що Starlink добре працює, в п’ятницю в інтерв’ю The Washington Post. “Якість зв’язку чудова, – сказав Федоров через перекладача, використовуючи з’єднання Starlink з нерозкритого місця. “Ми використовуємо тисячі терміналів, у районі тисяч, з новими відправленнями, які надходять через день”, про що повідомляє The Post.

Російські чиновники не раді тому, що SpaceX надає Україні допомогу. «Коли Росія реалізує свої найвищі національні інтереси на території України, Ілон Маск з’являється зі своїм Starlink, який раніше оголошувався суто цивільним», – сказав Дмитро Рогозін, генеральний директор російського космічного агентства «Роскосмос» на початку березня в ефірі Russia Today (переклад).

«Я про це попереджав, але наші «мускофіли» сказали, що він світоч світу космонавтики», — сказав Рогозін. «Ось, дивіться, він обрав сторону. Я навіть не звинувачую його особисто. Це Захід, якому ми ніколи не повинні довіряти».

В Україні понад 5000 супутникових антен Starlink також використовують українські цивільні, хоча невідомо, скільки. The Post з посиланням на анонімне джерело, яке «знайоме з зусиллями Starlink в Україні», повідомляє, що в країні налічується понад 5000 терміналів Starlink.

За його словами, агентство Федорова працює над тим, щоб термінали Starlink доставити в регіони, де доступ до Інтернету припинено. «Системи в деяких випадках використовувалися для підключення людей, коли стільникові мережі в країні були перевантажені».

Додаток Starlink, який використовується для налаштування сервісу, «досягнув загалом 98 000 встановлень в українському App Store та Google Play разом», пише The Wall Street Journal минулого тижня. Номер завантаження надійшов від аналітичної компанії Sensor Tower.

Твіт уряду України став «дозволом» для SpaceX.

26 лютого Федоров через Twitter попросив генерального директора SpaceX Ілона Маска надіслати термінали Starlink в Україну. Всього через 10 годин Маск відповів: “Сервіс Starlink зараз активний в Україні. Більше терміналів у дорозі”.

Пізніше президент SpaceX Гвінн Шотвелл сказала на заході Caltech, що SpaceX «працювала над тим, щоб отримати дозвіл — права на посадку — на встановлення потужностей в Україні… приблизно півтора місяця», повідомляє SpaceNews.

«Компанія, за її словами, чекала листа про офіційне надання прав на посадку, але так і не отримала до того, як російські війська вторглися в країну 24 лютого», – пише SpaceNews. За словами Шотвелла, твіт Федорова послужив дозволом. «Вони написали в Твіттері Ілону, і ми включили його», – сказав Шотвелл. «Це був наш дозвіл. Це був лист від міністра. Це був твіт».

Федоров розмістив у Твіттері фотографії поставок Starlink, у тому числі в п’ятницю. “Нова партія станцій Starlink! Поки Росія блокує доступ до Інтернету, Україна стає більш відкритою для всього світу”, – написав він. На фотографіях видно, що Україна отримала оригінальну версію тарілки Starlink замість нової, але обидві версії мають схожі можливості.

Маск попередив про російські атаки на Starlink

3 березня Маск попередив про “високу ймовірність”, що Росія націлиться на супутникові антени, оскільки “Starlink є єдиною неросійською системою зв’язку, яка все ще працює в деяких частинах України”. 5 березня Маск написав , що “деякі термінали Starlink поблизу зон конфлікту були заблоковані протягом кількох годин. Наше останнє оновлення програмного забезпечення обходить перешкоди”.

«Експерти попереджали, що пристрої можуть видати місцезнаходження українців російським зловмисникам, але поки це не було проблемою», — сказав Федоров», — йдеться у статті The Washington Post. «Пристрої зазвичай використовувалися в густонаселених районах, де в будь-якому випадку було б багато цивільних».

Федоров також сказав, що серйозних російських кібератак на Starlink поки що немає, незважаючи на згадку Маска про глушіння. «Схоже, зараз вони дуже зайняті атаками на сайти наших маленьких міст і сіл», – сказав Федоров. «Я думаю, що вони ще не на цьому етапі».

Матеріали:

  • https://arstechnica.com/tech-policy/2022/03/starlink-helps-ukraines-elite-drone-unit-target-and-destroy-russian-tanks/

Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: