Сенатор Грем наполягає надати Україні F-16: дії РФ – злочини проти людяності

20.02.2023 0 By Chilli.Pepper

“Я вважаю, що рішення щодо літаків буде неминучим”, – сказав він в ефірі програми “This Week”.

Сенатор Ліндсі Грем

Сенатор Ліндсі Грем, республіканець, у неділю закликав адміністрацію Байдена надати більше допомоги Україні після того, як віце-президент Камала Харріс заявила, що росія вчиняє “злочини проти людяності” під час свого вторгнення, публікує новину newssky.com.ua із посиланням на abcnews.

“Я вважаю, що коли ми повернемося до Вашингтона, буде прийнято рішення про те, що адміністрація почне підготовку українських пілотів на винищувачі F-16”, – сказав Грем, відомий яструб оборони, в ексклюзивному інтерв’ю співведучій програми “This Week” на телеканалі ABC Марті Раддатц з Мюнхенської конференції з питань безпеки.

Це означатиме значну ескалацію підтримки з боку США, на яку президент Джо Байден не бажає йти. Державний секретар США Ентоні Блінкен, виступаючи окремо в програмі “This Week”, не сказав, чи були схвалені F-16, але зазначив, що належна підготовка українців також важлива.

“Дозвольте мені просто наголосити на цьому: Як можна називати цю війну росії злочином проти людства… і не дати жертві їхнього злочину проти людства оборонну зброю, необхідну для припинення злочину? Отже, нам потрібно швидко зробити дві речі: зробити росію державним спонсором тероризму згідно з американським законодавством, що ускладнить надання Китаєм зброї росії, і ми повинні почати навчання українських пілотів на F-16 вже зараз”, – сказав Грем.

Світові лідери зібралися в Мюнхені на щорічну зустріч, щоб обговорити глобальну безпеку напередодні річниці вторгнення росії в Україну, і Харріс наголосила на необхідності протистояти авторитарним країнам, які використовують “грубу силу”.

“У випадку з діями росії в Україні ми вивчили докази, ми знаємо правові норми, і тут немає жодних сумнівів: Це злочини проти людяності”, – сказала вона, виступаючи на конференції з питань безпеки в суботу, заперечуючи неодноразові заперечення росії, що вона насправді націлена на цивільне населення та вчиняє інші звірства.

Відповідаючи на запитання Раддаца в програмі “This Week” про те, чи не спровокує надання Україні винищувачів F-16 і ракет дальнього радіусу дії президента росії володимира путіна, Грем сказав, що його більше турбує питання про те, щоб росія взагалі пішла з України.

“Я не турбуюся про те, щоб спровокувати путіна. Я хочу його перемогти. І як ви його переможете? Ви можете перемогти його, надавши українцям військову спроможність вигнати росіян з України”, – сказав він, додавши: “Я бачу солідарність по той бік проходу в Америці і за океаном”.

“Давайте переконаємося, що ми перемогли путіна в Україні, тому що він не зупиниться, якщо ми цього не зробимо”, – сказав Грем.

Він сказав, що поразка для росії включає в себе повернення Кримського півострова, який вона незаконно анексувала в 2014 році. Грем вказав на угоду пострадянського союзу в 90-х роках з Україною та іншими країнами, в якій Україна погодилася передати свою ядерну зброю в обмін на гарантований набір кордонів.

“Не виконати це зобов’язання означало б обдурити Україну, це означало б винагороду путіну за переписування угод щодо ядерної зброї”, – сказав він.

Він також подвоїв свої яструбині погляди, закликавши до створення міжнародних трибуналів для суду над самим путіним та іншими російськими посадовцями.

“Ви називаєте путінську росію державним спонсором тероризму [і] створюєте міжнародні трибунали, щоб ми могли судити путіна і його поплічників у міжнародному суді, як ми це робили після Другої світової війни”, – сказав він.

Він сказав, що збільшення допомоги Україні стане попередженням щодо будь-яких амбіцій Пекіна вторгнутися на Тайвань, і що міжнародне співтовариство має бути готовим покарати Китай за відправку смертоносної допомоги Москві, як сказав Блінкен в ефірі програми “На цьому тижні”, яку вони розглядають.

“Тепер, якщо це станеться, світ повинен жорстко накинутися на Китай. …Будь-яка країна, яка прийде їм на допомогу, повинна заплатити високу ціну”, – сказав Грем.

“Ось чому ми повинні оголосити росію державою, що фінансує тероризм, тому що якщо ви зробите це згідно з американським законодавством, а Китай надасть летальну зброю, вони потраплять під санкції”, – сказав він.

У новій заяві МЗС Китаю наполягає на тому, що його відносини з росією є “стратегічними” і “побудовані на засадах несоюзництва, неконфронтації та ненаціленості на треті країни”. Грем закликав їх не втручатися.

“Для китайців, якщо ви зараз застрибнете в потяг путіна, ви будете тупішими, ніж бруд. Це все одно, що купити квиток на “Титанік” після того, як ви подивилися фільм. Не робіть цього. На мою думку, найкатастрофічніше, що може статися у відносинах між США і Китаєм, – це надання Китаєм летальної зброї путіну і його злочину проти людства”, – сказав він. “Це змінило б все назавжди”.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: