РФ планує «український сценарій» у Косово і Боснії та Герцеговині?

08.01.2023 0 By Chilli.Pepper

“Головна мета полягає в тому, щоб, відкривши балканський фокус, увага з України та росії була переведена на нас, тому що Росія вже переживає жахливі економічні, кадрові, військові та інші проблеми”, – каже Златко Діздаревич, про що повідомляє newssky.com.ua із посиланням на avaz.

Які плани Росії. ФОТО: FACEBOOK

Deutsche Welle опублікували аналіз про те, чи можливий «вибух» на Балканах, зокрема в Косово і Боснії та Герцеговині, у 2023 році, і чи є це спробою посіяти страх і відвернути увагу від війни в Україні.

В аналізі зазначається, що вже в перші дні російської агресії проти України постало питання, чи наступними за українським сценарієм є балканські країни, зокрема Боснія і Герцеговина.

Прогнози на 2023 рік

В аналітиці Deutsche Welle згадують, як російське державне агентство РІА Новини оцінювало у своїх прогнозах на 2023 рік, що на Балканах може статися вибух і що Європейський Союз може перебувати в «збудженому стані протягом року», оскільки блок вирішив розширюватися на схід за рахунок російської країни”, а також через точку зору ЄС про те, що події, які відбуваються в Україні, “це його справа, а не росії”.

Загрозливі прогнози підкріплюються заявами російського посла в Сербії Александара Боцана Гараченка про те, що отримання БіГ (Боснія і Герцоговина) статусу кандидата на членство в ЄС «є дуже небезпечною річчю і передбачає призупинення відносин і співпраці між РС (Республіка Сербія) і російською федерацією».

DW також нагадує, що нещодавно спікер Палати представників парламенту БіГ Небойша Радманович (SNSD) заявив, що “російського впливу в БіГ має бути більше”, висловивши жаль, що “в існуючих відносинах сил це зробити нелегко через війну в Україні».

Радманович стверджує, що це “пов’язано з культурним значенням росії в світі і тим фактом, що серби емоційно прив’язані до росіян”.

Більш прямим є президент його партії та новий президент Республіки Сербської, Мілорад Додік, який є одним із небагатьох офіційних осіб, які відвідують президента росії володимира путіна.

Додік зустрічався з путіним минулого року на полях економічного форуму в Санкт-Петербурзі, а також у москві, незадовго до загальних виборів у Боснії та Герцеговині.

Аналіз намірів російської пропаганди на Балканах

Цікавими є аналізи експертів з безпеки з БіГ та Сербії щодо «вибуху в Косово та БіГ».

Професор Дарко Тріфуновіч, директор Інституту національної та міжнародної безпеки в Белграді та військовий аналітик, коментуючи прогнози російських ЗМІ на 2023 рік, каже:

«Десятки «аналітиків», «журналістів» тощо вдень і вночі в ефірах російської пропагандистської машини намагаються розколоти суспільства балканських країн, викликати хвилювання, конфлікти, і все це на віддзеркаленні страху, що транслюється з Кремля».

Він також стверджує, що «російські служби мають широку мережу на Балканах, у яку вони інвестували і платили людям протягом тривалого часу», від партнерів, агентів, журналістів, ймовірних неурядових організацій, веб-порталів, посольств, усіх шлях до співпраці з організованою злочинністю.

Трифунович широко перераховує, як він каже, напрямки дій росії щодо Сербії.

– Це збереження статус-кво в Косово через приховану підтримку великоалбанського націоналізму та крайніх політичних поглядів, розпалювання міжетнічних конфліктів та інцидентів, атмосфера страху серед сербської меншини в Косово, підтримка крайнього ісламізму, недопущення вступу Сербії до ЄС і НАТО, посилення впливу росії різними способами тощо, – вказує він.

– Тепер росія хоче вкотре спробувати підпалити Балкани, – сказав DW цей белградський професор.

Професор кримінальної психології та експерт з безпеки Санді Діздаревич вважає, що навмисно створений страх є частиною системи пропаганди російської федерації, але прямого впливу росії в Косово та Боснії та Герцеговині немає.

Відкриття нових “гарячих точок”

– росія виступає за відкриття нових гарячих точок, таких як Косово, Боснія і Герцеговина. Головна мета – переключити увагу з України та росії на нас, відкривши Балканський координаційний центр, тому що росія вже переживає жахливі економічні, особисті, військові та інші проблеми, – каже Діздаревич.

Він вважає, що відкриття балканської гарячої точки означатиме втягнення Європи у своєрідну війну.

– Це дозволило б країнам ЄС почати займатися питаннями біженців, переговорами, гуманітарними діями, а це – оцінює Діздаревич – «відвернуло б увагу від росії».

Він поки що вважає, що «вибухових» сценаріїв, про які говорять російські ЗМІ, не буде, але:

– Якщо ми знаємо, що російські служби через мережі з Сербії мали вплив і пряму участь у Північній Македонії, а потім у Чорногорії, то зрозуміло, що вони не здадуться. Все відбувається через «наших» людей, які погодилися «грати» і поширювати російський вплив», — каже він, попереджаючи, що важливо «відкривати російських акторів».

У цьому контексті нагадаємо, що наприкінці року німецька державна прокуратура повідомила, що в Берліні затримали агента німецької спецслужби за підозрою у передачі інформації росії.

– Вся БіГ політична ситуація сприяє створенню заворушень, але за допомогою міжнародної спільноти, я вірю, що таким сценаріям вдасться запобігти. Не варто також недооцінювати система безпеки БіГ – переконаний Діздаревич.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: