Польща наполягає на посиленні підтримки України

21.04.2023 0 By NS.Writer

Ексклюзив. Польща прямує до парламентських виборів, шо відбудуться вже восени. Але внутрішня політична боротьба, економічні проблеми, часом полеміка з інституціями ЄС не стають на заваді здатності мислити прагматично і правильно

Виставка Маріуполь. Нескорений

Останній візит президента Володимира Зеленського до Варшави провладні польські аналітики назвали історичним

Президент України Зеленський вже не раз бував у Польщі з початку повномасштабного вторгнення, але зазвичай то був транзит на шляху до іншої країни — США, Великої Британії, Франції та Бельгії. Тож лише цей візит можна назвати повноцінним офіційним — з дружиною, великою делегацією, усіма почестями та деталями протоколу.

Зміст виступів президентів, результати переговорів глав держав та прем’єра Матеуша Моравецького з Володимиром Зеленським, а також вперше в історії двосторонніх відносин — потужне співробітництво у військовій сфері мали вагомий резонанс, бо на думку провладних польських експертів, Зеленський та Дуда відкрили перед своїми народами зовсім нові перспективи співіснування.

Дуда нагородив Зеленського найвищою державною нагородою Польщі — Орденом Білого Орла — і назвав його «винятковою людиною» та «взірцем очільника держави».

Анджей Дуда в інтерв’ю Польському Радіо після перемовин з  Володимиром Зеленським виголосив, що Польща ніколи не погодиться на поновлення РФ зони впливів на території сусідніх держав.

Польський президент Анджей Дуда та президент України Володимир Зеленський

– Якщо Росія намагається панувати над частиною світу, то історія вчить і про це казав у 2008 році президент Лех Качинський – Росія воліє підкорити сусідні території, які визнає теоретично своєю зоною впливів, тобто держави Балтії, Україну, а інколи зазіхає також на нашу територію, а ми собі цього абсолютно не бажаємо.

Дуда і Зеленський визнали, що передумовою для завершення війни має бути повне виведення військ рашистів з території України.

«Який має бути кінець цієї війни? Я на це дивлюся з польської точки зору. Хочу акцентувати, що насамперед я зважаю на наші інтереси. Отже, завершення війни має збігатися з 10 пунктами плану  Зеленського. Абсолютно фундаментальною передумовою мусить стати відведення військ окупантів з українських територій, окупованих російськими військами, тобто повернення контролю України на території в кордонах, визнаних міжнародним законодавством до 2014 року», — сказав польський президент.

Анджей Дуда в інтерв’ю Польському Радіо висловив переконання, що Україну постійно треба підтримувати постачанням модерної зброї. «Правда така, що нині без міжнародної підтримки, зокрема постачання зброї, Україна не буде добре оснащена модерною зброєю, а насправді основною передумовою того, щоб Україна могла чинити військовий опір РФ є постійні постачання Україні. Постачання такого озброєння забезпечують насамперед США, й це найбільша допомога, на другому місці — Велика Британія, а на третьому – ми. Чи ми пишаємося цим фактом? Як сусіди так, але насамперед ми дуже прагматичні. Ми знаємо, що Україна мусить захиститися, бо це передумова та гарантія нашої безпеки. Якщо Україна не захистилася б, РФ повністю окупувала б Україну, як хотів безумовно Путін, коли він торік планував окупувати Україну. Й ми мали б кордон з Росією, що досягнула успіху, й, поза сумнівом, вона простягала б свої кігті на території наступних держав», — наголосив Дуда.

Глава Польської держави переконаний, що необхідно чинити безперервний тиск на тих, хто має сумніви щодо підтримки України.

На його думку, шанси на зміцнення тиску завжди існують, але треба над цим працювати – поза сумнівом. Чимало осіб не сподівалося, що політичний тиск, який вдалося організувати, буде настільки потужний, що значна кількість друзів Росії до війни, а навіть таких, що після вторгнення намагалися зберігати цю дружбу з нею, попри те, що вона ганебно атакувала Україну, змінить свої настрої.

Політологи кажуть, що часом на тісне співробітництво між державами впливають деталі позитивних взаємин лідерів на рівні міжлюдських стосунків, й саме вони спонукають до  нових перспектив співробітництва між суспільствами, — наголосив Дуда. «Гадаю, у наших взаємовідносинах існує якийсь елемент симпатії, вона товариська, дружня. Ми один одного розуміємо. На мою думку, на ряд питань у нас подібні погляди».

Польські експерти – міжнародники говорять про тих, хто не достатньою мірою підтримує українців і хоче якнайшвидше, за будь-яку ціну, повернутися до «бізнесу як звичайно» з РФ.  Дуда відмовився називати конкретних політиків, щоб польським дипломатам не ускладнювати роботу, та наголосив, що ефективна дипломатична робота постійно необхідна.

«Треба увесь час нагадувати. На жаль, після понад чотирьохсот днів війни, чимало середовищ зокрема у Західній Європі, де до війни далеко, бо по-іншому сприймається вона в Польщі, де нині проживають близько трьох мільйонів громадян України, одинадцять мільйонів перетнули наш кордон з початку війни, де зустрічаємо українців скрізь, в крамницях, на вулицях, в автобусах, просто скрізь, часто зустрічаємо людей, які особисто травмовані війною, наприклад внаслідок втрати рідних. Отже, перспектива війни інша в Португалії, Іспанії, чи навіть Італії, які далеко від війни. Війна за сотні кілометрів від них дещо абстрактна. Втома існує, тому про цю війну треба весь час говорити, що вона справді небезпечна, що вона може поширюватися і становити небезпечний прецедент, загрозу стабільності цілої Європи. Пам’ятаймо, що коли Німеччина Гітлера розв’язала свою імперіалістичну війну, то щоб її закінчити мусили залучитися навіть американці з-за океану, й тут на території Європи гинули американські воїни», — зазначив Анджей Дуда.

Головний редактор видання Gazeta Polska – Томаш Сакєвіч висловив переконання, що візит  Зеленського до Варшави зламний та історичний, бо візит під час війни свідчить, що Польща — стратегічний партнер України для світу, адже таке стратегічне партнерство змінює баланс сил в Європі.

Публіцист Аґатон Козінський наголосив, що візит  Зеленського охопив усі сфери в площині внутрішньої політики, міжнародної політики, економічної політики, військової, стратегічного співробітництва. Всі суперечливі питання в польсько-українських відносинах були обговорені – або про них відкрито говорили, або передбачили реальне розв’язання проблеми – вигідне обом державам.

Зеленський закликав польських бізнесменів не чекати завершення війни та починати працювати в Україні вже зараз — бо ж Польща не має сумнівів у перемозі України.

«Хто раніше зайде (працювати в Україну. — Ред.) — той більше зароблятиме», — сказав він.

Володимир Зеленський висловився щодо злочину, скоєного Путіним 10 квітня 2010 року під Смоленськом, тобто вбивства президента Леха Качинського. Зеленський назвав папу Іоана Павла II великою особистістю.

Нагадаємо, що 16 квітня Польща вшанувала роковини Смоленської трагедії. Тринадцять років тому, 10 квітня 2010 року, о 8:41 ранку світ затамував подих від жаху. На аеродромі під Смоленськом сталася катастрофа, в якій загинули президент Лех Качинський, його дружина Марія та 94 особи – представники польської державної еліти зі складу польської делегації на урочистостях, пов’язаних із відзначенням 70-ї річниці Катинського розстрілу. Момент, названий найбільшою трагедією в повоєнній історії Польщі, залишиться в пам’яті поляків назавжди.

Президента Дуду українські журналісти запитали про надання Україні літаків — зокрема про те, скільки Польща готова надати «МіГ-29» та чи підтримає вона у складі широкої коаліції надання досконаліших літаків, зокрема F-16.

Польський президент Анджей Дуда та президент України Володимир Зеленський

Дуда відповів, що в першій партії Польща надала Україні чотири «МіГи», і зараз надає ще чотири. Ще шість літаків, за його словами, готують в дорогу.

Також він додав, що Польща має інші «МіГи», модернізовані відповідно до стандартів НАТО. Наразі вони потрібні самій країні, але з огляду на те, як Польща отримуватиме новіші літаки, зокрема з Південної Кореї, вона може згодом надіслати їх Україні.

Володимир Зеленський акцентував, що українці воюють не лише за свою свободу й незалежність, а й за всю Європу та увесь світ.

«Українці ризикують своїм життям заради майбутнього ваших дітей, дітей Європи», — сказав він.

Польський уряд запровадив ембарго на продовольство з України. Восени парламентські вибори

Януш Войцеховський

У суботу президент «Права і Справедливості» заявив, що уряд забороняє імпорт зерна та інших видів продовольства з України, а через мить щодо цього вийшов відповідний документ. Водночас у лютому політик PiS та єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський публічно заявив, що такий крок означатиме великі втрати для Польщі.

У суботу вдень міністр розвитку та технологій Вальдемар Буда повідомив, що підписав постанову про заборону імпорту сільськогосподарської продукції з України. За дві години до цього рішення уряду про це оголосив Ярослав Качинський на з’їзді PiS у Лисі. «Це рішення хоч і вирішальне і важке, але також рішення в інтересах України», – стверджував президент PiS.

Між тим, політики владущої коаліції донедавна мали щодо цього зовсім іншу думку. У середині лютого ідею продовольчого ембарго негативно прокоментував політик PiS і єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський.

«Ті, хто вимагає бар’єрів для імпорту сільгосппродукції, повинні знати, що імпортний бар’єр = це бар’єр для експорту нашої сільгосппродукції, так це працює. І Польща, і весь ЄС, які є силами експорту продовольства, можуть багато втратити. на таких бар’єрах», — написав тоді Войцеховський у соцмережах.

«Ті, хто вимагає бар’єрів для імпорту сільськогосподарської продукції, повинні знати, що імпортний бар’єр = це бар’єр для експорту нашої сільськогосподарської продукції, так це працює. І Польща, і весь ЄС, які є силами в експорті продовольства, можуть багато втратити на таких бар’єрах», — написав тоді Войцеховський у соцмережах.

Політик також послався на ідею одного з інтернет-користувачів про те, що заборона стосуватиметься лише продуктів, які виробляють польські фермери та коштують у нас дорожче, ніж за кордоном. «Якщо ми комусь поставимо бар’єр на зерно, то хтось поставить бар’єр на наше м’ясо чи сир — так це працює. Для нас, як для великого експортера, невигідно ставити бар’єри», — пояснив єврокомісар.

Варто згадати, як січні заступник міністра сільського господарства Януш Ковальський стверджував, що введення такого ембарго просто неможливе. «Звертаючись до постулату про зупинення імпорту зернових та ріпаку з України, хочу повідомити, що введення такої заборони неможливе через чинні міжнародні угоди як між Європейським Союзом та Україною, так і між Україною та ЄС. Правила Світової організації торгівлі», – написав тоді Ковальський у відповідь на вимоги Національної ради сільськогосподарських палат.

«У нинішній ситуації одним із важливих напрямів діяльності є активізація експорту сільськогосподарської продукції за межі Польщі, як до країн ЄС, що характеризуються дефіцитом, так і до третіх країн, залежних від імпорту», ​​– сказав заступник міністра.

До кінця червня діятиме заборона на імпорт української сільськогосподарської продукції, перелік охоплює 20 позицій, зокрема крупи, цукор, свинину та яйця. У такий спосіб PiS намагається врятувати становище польських фермерів. Останніми днями вони протестували. проти імпорту українського зерна. «Рішення добре, хоча й запізніле». Це також одностороння блокада, запроваджена Польщею, а не ЄС, каже Едвард Космаль, заступник голови профспілки фермерів «Солідарність».

Едвард Космаль

«Я впевнений, що тут будуть деякі збої, але ми запитуємо, що далі, тому що це блокування має діяти лише до кінця червня, а на нашу думку, воно має тривати довше. Треба сісти за стіл і обговорити, що буде після збору врожаю, бо ситуація повториться. Це мають бути дебати на форумі Європейського Союзу, в яких мають виступити не лише поляки, а й п’ять країн ЄС, яких торкнулася ця проблема, – сказав він.

Якщо не буде тиску на Єврокомісію, цілі галузі будуть зруйновані. Те, що уряд пропонує фермерам, лише частково покриє збитки, а кожне господарство зазнало збитків і має отримати компенсацію, – додає Космаль.

«Диявол криється в деталях, але є різні способи розв’язати це. Якщо влада не в змозі експортувати чи сконцентрувати, то можна зробити такі складські квитанції на заяву фермера (тобто підтвердження надходження товару на склад), і фермер отримає гроші. Треба діяти так, щоб підтримувати безперебійну систему експорту зерна, тому що аграріям потрібні гроші й складські приміщення. Тож річ не в тому, щоб зараз загасити вогонь, а в тому, щоб відповісти на питання фермерів, що буде через рік-два, – каже Едуард Космаль.

«Ми повинні бути рішучими, бо йдеться про фундаментальні речі. Ми хочемо бути справжніми друзями України, але ми повинні захищати польське сільське господарство, на з’їзді підсумував Качиньський.

На рішення Польщі вже надійшла реакція Єврокомісії. — Ми ознайомилися із заявами Польщі та Угорщини щодо заборони імпорту зерна та іншої сільськогосподарської продукції з України. Ми просимо додаткову інформацію від відповідних органів, щоб можна було оцінити такі дії. У цьому контексті слід акцентувати, що торговельна політика є виключною компетенцією ЄС, і тому односторонні дії неприйнятні. У ці важкі часи вкрай важливо координувати та узгоджувати всі рішення всередині ЄС, заявила речниця Європейської комісії Міріам Гарсіа Феррер на прес-конференції в Брюсселі в понеділок.

Підкомісія щодо повторного розслідування Смоленської  авіакатастрофи повідомила про замах на Леха Качинського

Смоленська підкомісія повідомила про підозру в замаху на президента Леха Качинського та про спробу усунення шляхом знищення конституційного органу Республіки Польща, а також про вбивство. Голова  підкомісії Антоні Мацєревіч повідомив, що прокуратуру сповіщено щодо підозри в замаху на президента Леха Качинського та вбивстві решти 95 осіб, що летіли Ту-154 10 квітня 2010 року.

Антоні Мацєревіч

Повідомлення, надіслане до Генпрокурора та Національної прокуратури, стосується ст. 134 Кримінального кодексу, яка передбачає замах на життя президента, і ст. 128 Кримінального кодексу щодо силового усунення конституційного органу Республіки Польща.

Обидві ці дії були здійснені — як зазначено в повідомленні — «шляхом вбивства, з мотивів, що заслуговують особливого осуду, з використанням вибухівки».

Мацеревич виголосив повідомлення в неділю. «Така ситуація не може тривати, якщо ми маємо докази нападу і не маємо розслідування цього жахливого акта», – сказав він.

Він також повідомив, що найважливішими доказами, доповненими підкомісією, є масштаби наявності вибухівки на фрагментах літака та реконструкція знищення літака Ту 154 М.

Цю важливу ​​експертизу у  справі здійснили співробітники Центральної криміналістичної лабораторії поліції. Ідентифіковано понад 100 фрагментів літака, знищених за визначенням руйнування внаслідок вибуху. На більшості досліджених деталей виявлено тротил, гексоген і пентрит, а також інші види вибухівки», — наголосив він.

Як сказав Мацєревіч, підкомісія вже подала остаточний варіант доповіді, в якому «чітко окреслено  причини трагедії Смоленського злочину». Це свідчить про те, що з російського боку був план вбивства, який готувався з 2008 року, — додав він.

Підкомісія підготувала запит до прокуратури щодо розслідування не лише катастрофи, а й замаху на президента Республіки Польща, акцентував Мацєревіч.

«Це надзвичайно важлива річ. Звичайно, є питання міжнародних дій у цьому питанні. Президент Володимир Зеленський нещодавно зазначив, що як і в разі з геноцидом у Бучі та інших містах України, який зараз триває, смоленський злочин також має отримати міжнародне рішення щодо злочинної діяльності РФ. Попри це, позиція польського суду також має бути чітка. Тому ми подамо клопотання про відкриття провадження щодо замаху на Президента Республіки Польща», – додав голова Підкомісії з повторного розслідування авіакатастрофи.

Смоленська трагедія

Тезу про катастрофу Антоній Мацєревіч назвав російською дезінформацією.

За словами Мацєревіча, ключовим питанням, яке ще потребує аналізу, є масштаби дезінформації з боку Росії, яка хотіла сховати докази вибуху Ту-154 М.

«Усі тези про те, що літак опустився занадто низько, що він врізався в дерево – це дезінформація, яка поширюється на міжнародному рівні. Тодішній глава Міністерства закордонних справ Радослав Сікорський одразу після катастрофи надав неправдиву інформацію про те, що пілоти врізалися в дерева і що це сказали диспетчери польотів. Це неправда — жоден з диспетчерів не передав такого тексту. Немає жодних доказів цьому», — сказав він.

«Лех Качинський пожертвував своїм життям за Грузію, тому що я точно знаю, що Раніше колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі сказав, що Смоленськ був помстою за Тбілісі у 2008 році, додавши, що Качинського вбив Путін і тепер він вбиває мене».

Як відомо, 10 квітня 2010 року літак Ту-154 М, який перевозив делегацію на 70-річчя Катинського розстрілу, розбився, загинули 96 осіб. Серед них були Президент Лех Качинський, його дружина Марія та останній президент Польщі у вигнанні Ришард Качоровський.

У передвиборчому турі Дональда Туска підтримує мер Варшави. Названо лідера штабу Громадянської коаліції. Боротьба за прихильність поляків триває

Під час передвиборчого туру на виступі у Любельському воєводстві Дональд Туск сказав, що майбутній виборчий штаб Громадянської коаліції очолить Віолетта Папроцька-Слюсарська, радниця Мазовецького КО та керівник канцелярії мера Варшави Рафала Тшасковскі.

Туск згадав зернову кризу. 15 квітня набула чинності постанова про заборону імпорту сільськогосподарської продукції з України. «Бяла Подляска пишається своїм минулим. Пам’ятає часи, коли все зерно, вирощене в Україні та Польщі, було не так вже й важко перевезти до Гданська. Без проблем. Ситуація з українським зерном і весь шлях дій, ланцюжок некомпетентності та жадібності свідчить ніби крізь лінзу увесь метод управління, а насправді – проституцію, з якою ми маємо справу в Польщі», – акцентував експрем’єр-міністр.

Він наголосив, що PiS має «допомагати Україні, голодним африканським країнам, вони повинні використовувати європейські гроші та європейську допомогу для організації цієї логістики. «Є один ефект, якого вони досягли – це дуже серйозний удар по інтересах польських фермерів, конфлікт з ЄС, а відучора почали говорити про конфлікт з Україною», – додав Туск. «Вони не змогли вивезти зерно, але можуть масово завезти сміття», – ствердив лідер ГК.

Дональд Туск

У п’ятницю Wirtualna Polska повідомила, що Громадянська платформа планує спільний виступ Дональда Туска та Рафала Тшасковскі в понеділок. Туск воліє припинити спекуляції та дати сигнал, що зміни лідера не буде. Мер Варшави має забезпечити свою участь у виборчій кампанії, повідомив кореспондент WP Патрик Міхальський.

«Дякую за тепле приймання. Найголовніше — це рішучість і розмова, бажання зустрічатися з людьми. Якщо у нас буде достатньо часу для такої відкритої розмови, я переконаний, що ми переможемо на цих виборах», – сказав Тшасковскі, який супроводжував Туска. Він наголосив на зусиллях, які Туск докладає до виборчої кампанії. «Я не думаю, що хтось працював так важко, як Дональд Туск, але ми повинні ще прискоритися і переконатися, що ми всі працюємо наполегливо, — сказав мер Варшави. «Вони влаштували стільки скандалів, що нікому не снилося».

Рафал Тшасковскі

«Нещодавно ми відзначили дуже похмурий ювілей – тисячний скандал у PiS. Ми нарахували понад тисячу таких скандалів, про які знаємо зі ЗМІ, – зазначив політик. – Навіть якщо на мене чи Рафала Тшасковскі тисячу разів спробують тиснути, ми не здамося. Ми разом будемо вести цю боротьбу», – запевнив він.

«Ще одна річ, яка пов’язує мене з Дональдом, – це те, що ми не небезпечні люди й ми точно не будемо класти пістолет у штани, – сказав Рафал Тшасковскі. – За ці 8 років вони влаштували стільки скандалів, що нікому не снилося. Ми говоримо про наші пропозиції, і, звісно, ​​вони намагаються знову грати».

«Це їхній постійний метод : «зроби з людей коня, а сам зароби». Людям набрид хаос, чи то фермер, чи то підприємець, – сказав лідер ГО, коментуючи кризу на ринку зерна.

Дональд Туск також розкритикував PiS за вирубку лісів. – Вирубують рекордну кількість лісу, це визначення уряду PiS. Нам доведеться зайнятися порятунком польських лісів і вирвати їх з рук цього лісового бандита, який сьогодні править Польщею», – сказав ексглава уряду.

Мер Варшави порушив питання  браку коштів ЄС для Польщі в межах Національного плану відбудови. — Немає грошей і немає сорому — раптом виявилося, що ці гроші Польщі не потрібні, — сказав Тшасковскі.

Українському бізнесу в Польщі не надто складно

Попри перешкоди, очікування працівників з України зростають, цьому сприяє відкриття в Польщі багатьох українських компаній.

Видання «Gazeta Polska Codziennie» пише, що українським компаніям у Польщі легше, ніж деінде робити перші кроки на ринку та шукати контрагентів. На це впливає географічна близькість, культурна схожість, ринковий потенціал, членство в Європейському Союзі.  94 відсотки працівників з України задоволені умовами працевлаштування в Польщі. Це величезний потенціал, що зміцнює польсько-українські економічні відносини і є оптимістичним прогнозом на майбутнє, пов’язане з відбудовою України після війни.

Водночас лише 17 відсотків працівників з України мають роботу, яка відповідає їхній кваліфікації. Частіше відповідну посаду вдається знайти особам із середньою освітою (19 відсотків), ніж з вищою (10 відсотків). 49 відсотків обіймають посади нижче своїх компетенцій – про це свідчать результати дослідження компанії Gremi Personal.

Найбільшими перешкодами до ліпшої посади  названо мовний бар’єр (60 відсотків усіх відповідей і 85 відсотків серед тих, хто потрапив на польський ринок, коли почалася великомасштабна війна РФ проти України), а також відсутність пропозицій згідно з кваліфікацією (30 відсотків) та невизнання українських повноважень і сертифікатів (28 відсотків).

Натомість у Польщі запрацювали чимало українських компаній, які охоче приймають на роботу українців. Завдяки цьому висококваліфіковані фахівці мають шанс отримати добру посаду.

У парламенті Польщі відкрито виставку «Маріуполь. Нескорений»

У будівлі польського Сейму у Варшаві відбулося відкриття художньої виставки «Маріуполь. Нескорений», організованої за ініціативи Посольства України у Польщі та за підтримки віцемаршалка Сейму Малгожати Гошєвської.

Малгожата Гошевська

«Мав честь виступити на офіційному відкритті цієї виставки, оглянути яку прийшли депутати Сейму, польські урядовці, українська громада, а також велика кількість іноземних послів та дипломатів посольств з різних країн і континентів», – український посол Василь Зварич.

Він подякував Польщі за підтримку у створенні Спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії РФ.

Виставка Маріуполь. Нескорений

На відкритті виставки був присутній український художник, куратор виставки «Маріуполь. Нескорений», член Національної спілки художників України Валерій Юричківський.

«Ковальчук»Марина Ковальчук, власна кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: