Перший тур виборів президента Словаччини приніс несподіванку

25.03.2024 0 By Writer.NS

Ексклюзив. Проукраїнський і проєвропейський кандидат, колишній міністр закордонних справ Іван Корчок (41,92%) переміг лівоцентриста Пеллегріні, які відбулися 23 березня . Кандидат у президенти Петер Пеллегріні визнав, що посів друге місце у першому турі президентських виборів у Словаччині (37,43 %). Він привітав Івана Корчка з виходом у другий тур.

Іван Корчок і Петер Пеллегріні

Явка на цих президентських виборах була найвищою з 1999 року і становила 51,91%.

Найменше словаків проголосувало в першому турі 2014 року, коли тривали зіткнення між громадянами стосовно кандидатів.

Цьогорічний конкурс на президентський пост залучив більше виборців, аніж у попередні роки. У суботу на вибори прийшло 51,91 відсотка. Це друга за величиною явка у першому турі на виборах президента. Вперше словаки обирали главу держави на прямих виборах 1999 року, коли в першому турі явка становила понад 70 відсотків. Пізніше цей показник впав до нижче ніж 50 відсотків.

Іван Корчок обіграв Пеллегріні з пристойним відривом у п’ять із половиною процентних пунктів. У це важко повірити, але на щастя Словаччини її майбутнє вирішують урни для голосування, а не «договірняки».  Лише двічі в історії прямих президентських виборів переможець першого туру не ставав президентом. Проте десять років тому Андрей Кіска та за десять років до нього Іван Гашпарович були в зовсім іншій ситуації у порівнянні з нинішньою для спікера парламенту Пеллегріні.

Кіска та Гашпарович виступали не проти супротивників, а проти символів, що уособлювали всю епоху, — Роберта Фіцо та Володимира Мечіяра, відповідно. Вони мобілізували сотні тисяч виборців один проти одного, потрапивши до другого туру. Ні Корчок, ні Пеллегріні не мають такого суттєвого полярного впливу на прихильників один одного, хоча поразка в першому турі коливного кон’юнктурника Пеллегріні на посаді спікера парламенту свідчить, що словаки, як і раніше, сприймають його здебільшого як продовження Роберта Фіцо. «Іван Корчок виявився сильнішим, ніж ми очікували. Він може виграти другий тур», — висловив думку відомий нам політолог Месежников.

Ми не будемо зараз розвивати цю тему, а терпляче чекатимемо й молитимемося за братню Словаччину. Другий тур відбудеться 6 квітня.

«Ковальчук»Дописувала Марина Ковальчук, кореспондентка Newssky (Європа та Канада), керівник проєкту V5 Media, заступниця головного редактора.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: