Пентагон тисне на Конгрес, щоб відновити програми моніторингу переміщень РФ в Україні

11.02.2023 0 By Chilli.Pepper

Згідно зі звітом, Пентагон хоче, щоб Конгрес відновив фінансування двох надсекретних програм, які мають на меті дозволити силам спеціальних операцій США використовувати українських оперативників для спостереження за переміщеннями російських військ і протидії дезінформації в зруйнованій війною країні, повідомляє newssky.com.ua із посиланням на thehill.

Центр міста, пошкоджений російськими обстрілами в Бахмуті, Донецька область, Україна, п’ятниця, 10 лютого 2023 р. Напис на стіні: «Бахмут любить Україну». (AP Photo/Libkos)

Програми, призупинені минулого року перед нападом росії на Україну, можуть відновитися вже у 2024 році, якщо Пентагон доб’ється свого, заявили Washington Post нинішні та колишні чиновники США.

Як повідомляє The Post, посадовці оборонного відомства готують пропозицію для розгляду законодавцями, оскільки вони почнуть працювати над законопроектом про фінансування та дозвіл Міністерства оборони на наступний рік у найближчі кілька місяців.

Пентагон не відповів на запит The Hill про коментар.

Крім невеликої кількості американських військовослужбовців, призначених до посольства США в Києві, жоден публічно не діяв в Україні після того, як рф вперше напала на країну 24 лютого.

До цього сили спеціальних операцій проводили в країні дві сурогатні програми нерегулярних бойових дій — одну, яка знищувала російську пропаганду, і іншу, яка відправляла українських оперативників у розвідувальні місії на схід України для збору російських розвідувальних даних, повідомили виданню Post урядовці.

Незрозуміло, чи американські спецназівці тихо повернуться в Україну, якщо дві секретні програми будуть відновлені, чи натомість американські сили працюватимуть із сусідньої країни.

Президент Байден неодноразово чітко давав зрозуміти, що він не розгортатиме жодних військ США в Україні, за винятком окремих випадків, наприклад, у посольстві.

Ці дві програми востаннє фінансувалися в розмірі 15 мільйонів доларів на рік для всіх подібних заходів у всьому світі — відносно дешево в порівнянні з мільярдами доларів на озброєння, які США пообіцяли Києву минулого року.

Але критики стурбовані тим, що якщо такі дії відновляться, вони ризикують викликати гнів росії, оскільки Москва може вважати, що Сполучені Штати беруть на себе більш безпосередню роль у конфлікті, повідомляє The Post.

Представники оборонного відомства наполягають, однак, що українські оперативники та їхні американські керівники будуть обмежені небойовими операціями.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: