Суперечка щодо Олімпіади поглиблюється: 35 країн вимагають заборони росії та білорусі

11.02.2023 0 By Chilli.Pepper

Група з 35 країн, включаючи Сполучені Штати, Німеччину та Австралію, вимагатиме відсторонення російських і білоруських спортсменів від Олімпіади 2024 року, заявив у п’ятницю міністр спорту Литви, що посилює невизначеність щодо Паризьких ігор, про що дописує newssky.com.ua із посиланням на voanews.

Цей крок посилює тиск на Міжнародний олімпійський комітет (МОК), який відчайдушно намагається уникнути розриву спортивної події через кривавий конфлікт, що розгортається в Україні.

“Ми йдемо в тому напрямку, що нам не потрібен бойкот, тому що всі країни одностайні”, – сказала Юргіта Сюгздініене.

Президент України Володимир Зеленський взяв участь в онлайн-нараді за участю 35 міністрів щодо заклику до заборони, зазначивши, що внаслідок російської агресії загинули 228 українських спортсменів і тренерів.

«Якщо є олімпійський вид спорту з вбивствами та ракетними ударами, ви знаєте, яка збірна займе перше місце», — сказав він міністрам. «Терор і олімпізм — це дві протилежності, їх неможливо поєднати».

Британський міністр спорту Люсі Фрейзер заявила у Twitter, що зустріч була дуже продуктивною.

«Я дуже чітко висловила позицію Великої Британії: поки путін продовжує свою варварську війну, росія та білорусь не повинні бути представлені на Олімпіаді», — написала вона.

У зустрічі також взяв участь помічник держсекретаря Лі Саттерфілд, який очолює Бюро з питань освіти та культури Державного департаменту США.

«Помічник держсекретаря підкреслив, що Сполучені Штати продовжуватимуть приєднуватися до величезної спільноти націй у нашій непохитній підтримці народу України та притягнуть російську федерацію до відповідальності за її жорстоку та варварську війну проти України, а також за співучасть режиму Лукашенка в білорусі”, – сказав представник Держдепартаменту США.

«Ми продовжуватимемо консультуватися з нашим незалежним Національним олімпійським комітетом, Олімпійським і Паралімпійським комітетом США — щодо наступних кроків і сподіваємось на більшу ясність МОК щодо запропонованої ними політики щодо росії та білорусі».

Через війну в Україні країни Балтії, країни Північної Європи та Польща закликали міжнародні спортивні організації заборонити російським та білоруським спортсменам брати участь в Олімпійських іграх.

У п’ятницю вранці росія здійснила хвилю атак на українську інфраструктуру в містах Харків і Запоріжжя, коли українські офіційні особи заявили, що на сході триває довгоочікуваний російський наступ.

“Ми знаємо, що 70% російських спортсменів – військові. Я вважаю неприпустимим, щоб такі люди брали участь в Олімпійських іграх у нинішній ситуації, коли чесна гра явно для них нічого не означає”, – заявив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавскі після зустрічі з керівниками Олімпійський комітет Чехії та Національне спортивне агентство.

Погрожували бойкотом

Україна погрожувала бойкотувати Ігри, якщо змагатимуться російські та білоруські спортсмени, а український боксер Олександр Усик заявив, що росіяни виграють «медалі крові, смертей і сліз», якщо їм дозволять взяти участь.

Такі погрози відродили спогади про бойкоти в 1970-х і 1980-х роках під час холодної війни, які все ще переслідують глобальну олімпійську організацію сьогодні, і вона закликала Україну відмовитися від них.

Однак міністр спорту Польщі Каміль Бортничук заявив, що бойкот поки не розглядається.

«Ще не час говорити про бойкот», — сказав він на прес-конференції, зазначивши, що існують інші способи тиску на МОК, які можна спочатку вивчити.

Більшість учасників, за його словами, виступали за абсолютне виключення російських і білоруських спортсменів.

«Більшість голосів — за винятком Греції, Франції, Японії — були саме в такому тоні», — сказав він, додавши, що компромісним рішенням може стати створення команди біженців, до якої увійдуть російські та білоруські дисиденти.

Нейтралітет

МОК відкрив двері для російських і білоруських спортсменів, щоб змагалися як нейтральні, заявивши, що бойкот порушить Олімпійську хартію і що включення росіян і білорусів засноване на резолюції ООН проти дискримінації в олімпійському русі.

Міністр культури та рівності Норвегії Анетт Треттебергстуен також сказала, що «занадто рано» думати про бойкот, але додала, що це «дивно та провокаційно», коли МОК розглядає можливість дозволити російським спортсменам брати участь у змаганнях.

«У російському контексті немає різниці між спортом і політикою, і будь-які спортивні виступи є чистою пропагандою», — сказав Треттебергстуен норвезькій газеті VG. «Сказати, що спортсмени повинні мати можливість змагатися як нейтральні… Нейтралітет неможливий. Це глухий кут».

Приблизно за 18 місяців до початку змагань МОК відчайдушно намагається заспокоїти ситуацію, щоб не поставити під загрозу послання Ігор про глобальний мир і завдати величезного удару по прибутку.

У той час як Анн Ідальго, мер приймаючого міста Парижа, заявила, що російські спортсмени не повинні брати участь, організатори Парижа 2024, які минулого тижня заявили, що будуть виконувати рішення МОК щодо того, хто братиме участь в Іграх, відмовилися від коментарів.

російське міністерство спорту не відразу відповіло на запит про коментар. Представник МОК сказав, що вони не будуть коментувати “тлумачення окремих учасників зустрічі, загальний зміст якої невідомий”.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: