Павліна Янебова: Попри випадкові проблеми, ЄС розвивається в напрямі більшої інтеграції

27.01.2024 0 By Writer.NS

Павліна Янебова

Останні події та тенденції спричиняють занепокоєння щодо того, чи зможе ЄС і зокрема країни-члени зберегти баланс між федералізмом і суверенітетом. Яким буде процес поглиблення євроінтеграції? Павліна Янебова, наукова директорка Асоціації міжнародних справ у Празі, виклала нашому медіа своє бачення.

Всупереч тому, що поняття федеративного ЄС було присутнє в дискусії про європейську інтеграцію з самого початку, воно було більше теоретичною абстрактною концепцією, ніж реалістичною політичною програмою.

З огляду на це, дебати про потребу функціонування Європейського Союзу в напрямі глибшої інтеграції (а не федералізації) пожвавилися у зв’язку з передбачуваним розширенням. Основною темою обговорення, здається, є скасування права вето в деяких сферах прийняття рішень ЄС (насамперед спільна зовнішня політика та політика безпеки). Проте очевидно, що на цей момент серед країн-членів немає бажання відкривати договори ЄС. З одного боку, все ще живе спогад про болісний процес останнього перегляду договору – результатом якого стало прийняття Лісабонської угоди після остаточного провалу конституції ЄС. З іншого боку, ідеологічні позиції значної частини урядів країн-членів прямо спрямовані проти надання Брюсселю додаткових повноважень.

Спільно з найімовірнішими результатами майбутніх виборів до Європарламенту, щодо яких опитування показують, що партії, скептично налаштовані щодо подальшої інтеграції в ЄС, матимуть успіх, суттєвого перегляду договору ЄС, імовірно, не можна очікувати принаймні протягом найближчих 5 років.

Проте дискусія відкрита, і постануть різні ідеї щодо зміцнення ЄС і підвищення його здатності до дій – зокрема щодо зовнішніх загроз – що в кінцевому підсумку спричинить певне коректування нинішнього функціонування ЄС. Попри випадкові проблеми, ЄС завжди розвивався в напрямі більшої інтеграції – і не завжди на основі нового договору. Функціонування Союзу також можна скоректувати в чинній правовій базі – тобто за допомогою так званої прохідної клаузули.

Нарешті, уявлення про втрату державами-членами суверенітету внаслідок передання ЄС частини своїх повноважень є не зовсім правильним. Навпаки – наприклад у питаннях зовнішньої політики малі та середні члени ЄС отримують більше влади та впливу в міжнародних відносинах, ніж вони мали б, діючи поза межами ЄС.

«Ковальчук»Спілкувалася Марина Ковальчук, власна кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media, заступниця головного редактора

In English


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: