Павел Гавлічек: Вплив на поведінку керівництва країн ЄС вимагає політичної волі

07.12.2023 0 By Writer.NS

Павел Гавлічек

Останнім часом ми спостерігаємо саботаж серед країн-учасниць, оскільки в деяких із них зростає вплив Росії, яка маніпулює націоналістичними партіями. Чи здатен ЄС розв’язувати цю проблему — кореспондентка Newssky запитала Павла Гавлічека, наукового співробітника Дослідницького центру в Празі.

ЄС як такий має дуже мало або зовсім не має інструментів контролю за поведінкою держав-членів, зокрема тих, які більшою мірою схильні підтримувати позиції Кремля. Існують насправді певні можливості впливати на поведінку політичного керівництва країни-члена та притягувати його до відповідальності, наприклад, зупиняючи фінансові надходження або обмежуючи право голосу того чи іншого члена ЄС. Але це потребує потужної політичної волі та рішучості, насамперед при запуску процедури обмеження виборчих прав.

Наведу конкретний приклад: на позицію угорського уряду дуже важко вплинути, лише шляхом діалогу та підходу до фінансування, який застосовують до уряду Орбана. В обмін на виділення частини фінансових ресурсів для Угорщини, ця влада мала б дотримуватися певних політичних рішень, наприклад, щодо відкриття переговорів щодо вступу з Україною, які розпочнуться в середині грудня.

«Ковальчук»Спілкувалася Марина Ковальчук, власна кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media, заступниця головного редактора.

In English


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: