Павел Гавлічек: Україні все ж потрібно буде досягти певного прогресу для вступу в НАТО

22.07.2023 1 By Writer.NS

Павел Гавлічек

Результати саміту у Вільнюсі сприйнято по-різному. Своєю думкою щодо висновків саміту з Newssky поділився Павел Гавлічек, науковий співробітник Дослідницького центру в Празі.

На мою думку, результати Вільнюського саміту НАТО є непереконливими з точки зору України та не мають стратегічної ясності щодо подальшого розвитку подій. Водночас вони становлять максимум можливого, про що можуть домовитися 31 держава-член, насамперед завдяки позиції США та Німеччини.

Однак НАТО не запропонувало Україні нічого, а радше – навпаки.

Щоб компенсувати відсутність консенсусу, країни Альянсу погодилися щодо концепції гарантій безпеки за моделлю підтримки Ізраїлю США, а не Будапештського меморандуму 2.0, включно зі значною та довгостроковою військовою підтримкою та партнерством.

Водночас відносини України з НАТО були посилені від рівня Комітету до рівноправної позиції в Раді, до якої вперше приєднався президент Зеленський.

Нарешті, щоб спростити майбутній шлях України до Альянсу, ідею Плану дій щодо членства було відкинуто, натомість запропоновано підтримку та регулярний моніторинг для прискорення гармонізації та тіснішої інтеграції між Україною та НАТО.

Деякі умови були конкретно окреслені НАТО та США, включно з цивільним контролем над армією, а також майбутнім прогресом у демократичних нормах і цінностях і внутрішньому розвитку всередині країни, яка зараз стикається з жорстокістю війни та, отже, обмеженням громадянських прав і свобод, спричинених надзвичайним станом. За оцінками країн Альянсу, Україні все одно потрібно буде досягти певного прогресу.

Англійською

«Ковальчук»Марина Ковальчук, власна кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: