Павел Гавлічек: обрання генерала Петра Павела мало б менш складні наслідки для майбутнього країни

26.01.2023 0 By NS.Writer

Павел Гавлічек

Як відомо, цими вихідними відбудуться вибори президента Чехії. На вашу думку, як обрання кожного з кандидатів Петра Павела та Андрея Бабіша може вплинути на майбутнє Чехії? Newssky звернувся по коментар до Павла Гавлічека, наукового співробітника Дослідницького центру Асоціації міжнародних відносин у Празі.

Стосовно наслідків для майбутнього Чеської Республіки, я переконаний, що обрання генерала Петра Павела мало б менш складні наслідки для майбутнього країни, оскільки він у більш дружніх стосунках з урядом Петра Фіали та потужно виступає проти спадщини Мілоша Земана, рішуче притримується євроатлантичної орієнтації, а також ліберальної демократії.

Говорячи про Андрея Бабіша, колишнього прем’єр-міністра та лідера свого руху ANO, який є в опозиції до уряду та значно гнучкіший щодо ліберально-демократичного устрою, який він намагався підірвати та послабити в минулому. Хоча він, швидше за все, також був би за ЄС і НАТО (скоріше, м’якше, ніж генерал). За останні кілька днів він також порушив спільну міжнародну позицію, відмовившись у перспективі відряджати чеських солдатів на допомогу Польщі чи країнам Балтії, якщо вони зазнають нападу з боку Росії. Так само він намагався зловживати страхами через війну і запропонував мирний план для України, свідомо не коментуючи позицію Росії та агресію, до якої вдався Володимир Путін. Отже, його хаотичне керівництво та непостійна поведінка можуть містити більше ризиків та не надто добре поєднуватимуться з поточним курсом зовнішньої політики та політики безпеки чеського уряду.

Ексклюзив

Англійською

«Ковальчук»Спілкувалася Марина Ковальчук, власна кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media

 


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: