Новітня доба польської демократії

17.11.2023 0 By Writer.NS

Ексклюзив. Польща з успіхом склала іспит на дорослість нації. Жодним фанатикам, жодним автократам не вдалося зламати країну. Польща повертається додому.

Анджей Дуда та Дональд Туск

Результати виборів у Польщі дають змогу Білому дому видихнути з полегшенням

Білий дім розглядає несподіваний успіх польських опозиційних партій, які очолила Громадянська коаліція Дональда Туска, як благо для України та перемогу демократії в Європі.

Адміністрація Байдена відверто не святкувала очевидне повалення правого уряду Польщі, натомість у приватних розмовах радники президента зітхають з полегшенням.

За словами трьох представників адміністрації Байдена, Білий дім розглядає несподіваний успіх польських опозиційних партій під проводом Громадянської коаліції Дональда Туска, як велику надію на збереження демократії в Європі.

Результати виборів вразили багатьох спостерігачів насамперед після того, як владущу праву партію «Право і справедливість» звинуватили у використанні адмінресурсу та ЗМІ для анулювання результатів на свою користь. Польща також встигла виголосити, що припинить постачання зброї до України через торговельну суперечку.

Результати виборів безумовно поліпшать американсько-польські відносини та зв’язки між Варшавою та Брюсселем. І Вашингтон, і Європейський Союз дедалі більше переймалися авторитарними поглядами владущої партії, які протягом багатьох років ставили Польщу на шлях зіткнення з Брюсселем, при цьому на кону стояли мільярди коштів ЄС.

«Схоже, що центр утримався в Польщі», — сказав Деніел Фрід, колишній посол США в країні.

На тлі Словаччини, що схибила, й не надто притомного Орбана, Польща є ковтком свіжого повітря принаймні на теренах зруйнованого Вишеграда.

Законодавці-демократи були одними з тих, що найгучніше вітали підсумки голосування, при цьому деякі казали, що результати знову прирівняють Польщу до західних демократій, які поважають верховенство закону, права людини та свободу преси.

Членкиня палати представників Марсі Каптур (демократ від Огайо), яка очолює групу Конгресу щодо України та Польщі, назвала вибори найважливішими в історії Польщі з часів розпаду Радянського Союзу, насамперед з огляду на кількість осіб, що прийшли на них.

Вона висловила сподівання, що ліберальний коаліційний уряд зможе ефективно «опиратися будь-яким авторитарним тенденціям у цій частині світу та продовжувати йти шляхом інтеграції з європейською спільнотою та нашими союзниками по НАТО».

Каптур також висловила сподівання, що Польща та Україна врегулюють всі суперечки.

Перехідний період може охопити місяці, і представники адміністрації Байдена кажуть, що, як і раніше, побоюватимуться будь-яких спроб післявиборних махінацій.

Польська опозиція обмежила будь-які шанси російського імперіалізму поставити московську маріонетку на чолі влади у Варшаві, але були побоювання, що новий термін «Право і справедливість» був би небезпечним для європейської єдності. Лідер Цивільної коаліції Туск є колишнім президентом Європейської Ради.

ЄС уже має чимало клопоту з ерозією демократії в Угорщині під проводом прем’єр-міністра Віктора Орбана. Нових загроз додала перемога проросійського союзника Орбана на виборах у Словаччині, а також після торішньої перемоги жорсткої лінії Джорджії Мелоні в Італії, хоч її уряд залишається стійким прихильником України.

Підтримка й дружнє ставлення до України половини V4 є не просто приємним і важливим. Не відкидаймо ймовірного утворення нових неочікуваних союзів навколо України, що в змозі зробити не надто помітним тандем Фіцо-Орбана, який приречений.

А ми маємо акумулювати усі зусилля й здібності на перемогу над кремлівським окупантом, а також над своєю інфантильністю, безвідповідальністю зокрема у виборі влади в країні, яка заслуговує на розквіт і повагу. А поки зичимо успіхів Польщі.

 Дональд Туск перед першим засіданням Сейму говорить про «покарання для них»

Дональд Туск

У понеділок, 13 листопада, відбудеться установче засідання нового Сейму. У неділю ввечері Дональд Туск опублікував короткий пост у соцмережі X про те, що деяких політиків чекає покарання, а не нові посади.

«Будуть покарані ті, хто порушив принципи, правила і порушив Конституцію, а не (отримають) нові посади. Це основа нового порядку», — написав Дональд Туск.

Дональд Туск неодноразово наголошував під час виборчої кампанії, що політики PiS мають понести відповідальність. Це питання також було включено до коаліційної угоди, підписаної 10 листопада між KO, PSL, Polska 2050 та New Left.

Таким має бути рішення Об’єднаних сил: «Без усунення патологій і злочинів попереднього уряду не буде справедливої та законослухняної Польщі. Діятиме конституційний принцип, згідно з яким усі дії органів державної влади мають бути в межах закону та ґрунтуватися на ньому — як основі процесу врегулювання, так і дій уряду, створеного Коаліцією», – йдеться в документі.

Першим кроком коаліція має намір притягнути до відповідальності винних у спробах змінити державний устрій, порушуючи Конституцію та закони та порушуючи верховенство права.

Було оголошено, що з цього приводу будуть створені відповідні парламентські слідчі комісії. Також коаліція хоче притягнути всіх винних до відповідальності незалежною прокуратурою та незалежними судами.

13 листопада відбудеться перше засідання Сейму 10-го скликання. Згідно з регламентом, провадження відкриває старший маршалок, якого призначає президент з-поміж найстарших депутатів. Анджей Дуда призначив на цю посаду Марека Савіцького з PSL.

Марек Савіцкій

Після виступу старшого маршалка прозвучить польський гімн, а потім виступить президент. Наступним пунктом є присяга, яку складуть парламентарії. З 460 депутатів 117 дебютують у лавах Сейму, а 27 повертаються після перерви.

Наступний пункт – обрання голови Сейму. Кожен депутатський клуб зможе виступити, а потім відбудеться перше голосування. Для обрання потрібна абсолютна більшість голосів за наявності не менше ніж половини визначеної законом кількості депутатів. Нинішній кандидат від опозиції на посаду голови Сейму – Шимон Головня (його вже обрано). Наступним пунктом має бути визначення кількості заступників маршалка та їх обрання.

Відповідно до ст. 162 конституції прем’єр-міністр на першому засіданні подає у відставку свого уряду. Матеуш Моравецький може, але не зобов’язаний виступати в Сеймі. Він має змогу подати заяву про відставку безпосередньо президенту. Засідання ж Сейму може тривати кілька днів.

Туск остаточно сформував коаліцію. Качинський робить ставку на війну з ЄС.

Владислав Косіняк-Камиш та Дональд Туск

10 листопада лідери всіх опозиційних партій підписали коаліційну угоду, переговори про яку велися протягом останніх тижнів.

Ось уривок з оригінального тексту угоди: «Ми, представники, що підписалися нижче: Коаліційний виборчий комітет Громадянська коаліція PO.N IPL Zieloni (надалі іменується «Громадянська коаліція»), представлена Дональдом Туском, Коаліційний виборчий комітет Trzecia Droga Polska 2050 Szymon Hołownia – Польська Народна Партія, яку представляють Шимон Головня («Trzecia Droga – Poland 2050 Szymon Hołownia») та Владислав Косіняк-Камиш («Trzecia Droga – PSL»), Виборчий комітет Nowa Lewica («Нова Левиця»), представлений Влодзімєжем Чарзастим і Робертом Бєдронем, — спільно проголошуємо створення коаліції для побудови тривалої парламентської більшості, спільного уряду та відновлення Республіки Польща, надалі — «Коаліція». Ми зобов’язуємося працювати разом, щоб поліпшити рівень життя та відчуття безпеки громадян нашої країни як сучасної нації в центрі Європи, дружньої до сусідів, яка поділяє цінності, поважаючи традиції та цінності, що походять від нашої культури та історії. Дякуємо всім виборцям, які 15 жовтня 2023 року в безпрецедентній кількості прийшли на виборчі дільниці. Це чудове свято польської демократії було б неможливим без великої активності громадянського суспільства в останні роки, що партії Коаліції вважають великим обов’язком. Ми працюватимемо злагоджено, дотримуючись положень цієї коаліційної угоди….»

Влодімєж Чарастий і Роберт Бєдронь

У коаліційній угоді є частина щодо покарання PiS. Це другий розділ, в якому згадали «папєрєдніков». «Те беззаконня, свідками якого ми всі були під час правління наших попередників, має бути виголошено. Без звіту про патології та злочини попереднього уряду немає і не буде справедливої та законослухняної Польщі», – зауважили партнери по коаліції.

Насамперед анонсовано розгляд справи перед Державним трибуналом, тобто судом для влади («притягуватимемо до конституційної відповідальності осіб, винних у спробі незаконної зміни державного устрою, у порушенні Конституції та законів, у порушенні верховенства права», за привласнення державних установ, за привласнення державних коштів та за їх незаконне «нецільове та марнотратне витрачання»). Для нас це звучить як положення, розроблене спеціально для Ярослава Качинського. Ну, якщо його як віцепрем’єра засудити не можна (для цього потрібно 276 голосів), то можна судити як звичайного депутата, який керував країною з «заднього сидіння». Щоб віддати депутата під Державний трибунал, потрібна абсолютна більшість голосів, тобто проста більшість коаліції.

По-друге, коаліція оголосила про створення слідчих комісій. Це щось нове, про що нещодавно почав говорити Дональд Туск. Раніше під час кампанії він  заявив, що політиків PiS притягне до відповідальності прокуратура, звільнена від нагляду Зіобро. Ця свідчить про те, що нова влада також хоче оприлюднити звіти, а не зводити їх до таємних розслідувань, які тривають роками. Простіше кажучи, Туск, Головня, Косіняк-Камиш, Чарзастий і Бєдронь відчувають, що їхні електорати вимагають підзвітності, тож вони її отримають.

Косіняк -Камиш і Головня

Складається враження, що над усією коаліційною угодою висить привид Ярослава Качинського. Навіть у програмній частині практично в кожному пункті є пряме посилання на уряд PiS. Зокрема в новелі про систему правосуддя партнери по коаліції пишуть: «Суди будуть вільні від політичного тиску, прокуратура буде незалежною та аполітичною. Ми забезпечимо законність функціонування системи правосуддя та конституційних судів, доклавши всіх зусиль для відновлення конституційної та аполітичної форми Національної ради юстиції та Верховного Суду».

Коли йдеться про поліцію та служби, то пропонується: «підпорядкування поліції та спецслужб владущій опції протягом останніх восьми років призвело до їх крайньої політизації, багаторазового використання для політичної боротьби та обмеження громадянських прав.

Незлим тихим згадується керування PiS в освіті та науці («ми виведемо політику зі шкіл, ми збільшимо їх автономію») та в культурі («попередники коаліції  спричинили надзвичайну політизацію інституцій, які займаються оцінюванням та фінансуванням культури, що часто означало запровадження прихованої цензури») та в екології («запровадимо постійний моніторинг чистоти річок», «ліквідуємо незаконні звалища токсичних відходів»).

Це свідчить, що Качинський за вісім років свого правління змінив Польщу за власними уподобаннями, а також наскільки глибоко PiS розділила політичну сцену, позбавивши себе партнера по коаліції після перемоги на виборах. Оскільки консервативна PSL, з якою PiS теоретично пов’язана ідеологічно, віддає перевагу керуванню спільно з ліберальним Туском і антицерковними лівими, це лише доказ того, що Качинський перетворив свою партію на відлюдницю, з яким жодна інша політична сила не хоче мати справи взагалі.

На думку Качиньського, він має розробити новий план виживання PiS. Він робить ставку на війну з ЄС.

До речі, масштаби поразки починають зачіпати Ярослава Качинського. Він гадає, що має придумати новий план виживання PiS, як і після поразки у 2007 році, коли розпався його власний уряд. А може навіть після Смоленська та програних президентських виборів Броніславу Коморовському.

Ярослав Качиньський

Після виборів Качинський зник на кілька днів, але зараз він поволі оговтується і намагається показати, що контролює ситуацію та має ідею, як привести PiS до перемоги на місцевих і європейських виборах наступного року. Наразі, однак, лише гарне обличчя поганій грі – єдина політична ідея Качинського полягає в тому, щоб атакувати Європейський Союз і стверджувати, що Берлін – руками Брюсселя – хоче позбавити Польщу суверенітету та призвести до»знищення Польської держави». Він акцентує на пропозиції, яка виникла в Європейському парламенті — щодо зміни договорів ЄС, щоб надати Брюсселю більше повноважень у сферах, які раніше контролювали країни-члени.

Ось така поствиборна шахівниця в Польщі, та на моє відчуття, Ярославу Качиньському варто подумати про відпочинок, дозволити піти вперед прогресивним політикам. Адже свої переконання й погляди він навряд чи змінюватиме.

Чи полетять старі польські бомбардувальники Су-22 на фронт? «Мабуть, українці їх не хочуть». Вони сподіваються на F-16

Девід Акс

Українські ВПС, ймовірно, не хочуть застарілих Су-22 від ВПС Польщі – пише Девід Акс з американського Forbes.

У мережі поширюється відео, на якому Су-22 летять низько і швидко над ландшафтом, схожим на Україну. На відео є військовий у формі, на вигляд українській. Але відео може бути старим. У будь-якому разі, це не обов’язково означає надсилання Україні колишніх польських Су-22.

Су-22 є експортною версією Су-17, штурмовика 1960-х років зі змінною геометрією крил, схожих на новіші бомбардувальники Су-24, які експлуатує Україна. Кілька країн Східної Європи придбали Су-22 у Радянського Союзу або отримали їх у спадок після розпаду СРСР у 1991 році.

Це стосується й України, яка має 50 літаків Су-17. Але на 18-тонному Су важко літати. «Це незручно для пілотів», – так написав один із польських пілотів Су-22.

Починаючи з 2004 року, українські ВПС продали всі свої Су-17, крім одного, до Ємену та В’єтнаму. Військово-повітряні сили країни зрештою залишилися зі 125 новішими штурмовиками Су-24 і Су-25 і винищувачами Су-27 і МіГ-29. Останній придатний до польотів український випробувальний літак Су-17 востаннє бачили в повітрі приблизно у 2018 році.

Польща залишилася на своїх власних Су-22 і навіть модернізувала 18 із них – 12 одномісних бомбардувальників і шість двомісних навчально-тренувальних – із сумісною з НАТО авіонікою, новими радіо та GPS-приймачами для точної навігації. Наразі план передбачає, що ВПС Польщі протягом наступних кількох років замінять застарілі Су-22 на нові винищувачі F-35 виробництва Lockheed Martin.

СУ-22

Але якщо Варшава, як партнер вільної України без вагань надала своєму союзнику надлишки танків, бойових машин та іншого озброєння, публічної дискусії щодо передання Україні польських Су-22 не було.

Навіть незрозуміло, чи сподобається українцям старий Су. Українські ВПС втратили в боях не менше 77 зі 125 довоєнних винищувачів і штурмовиків, але отримали від союзників на заміну 45 Су-25 і МіГ-29, а також відновили десятки літаків до робочого стану, які стояли протягом десяти років і більше.

З метою підтримки та зміцнення своєї боєздатності ВПС України зосередилися на адаптації наявних реактивних літаків для несення сучасного озброєння, які отримали від європейських та американських союзників.

Су-24 несе британські ракети Storm Shadow і французькі SCALP. Су-25 обстрілюють американськими ракетами Zuni. МіГ-29 тепер сумісні з глисерними бомбами JDAM із наведенням GPS і протирадіолокаційними ракетами HARM зі Сполучених Штатів; Су-27 несуть такі ж протирадіолокаційні ракети.

Додавання на озброєння кількох знятих з експлуатації Су-22 істотно не збільшить бойову міць українських ВПС. «Літаки Су-22 застаріли», — заявив у 2016 році колишній командувач ВПС Польщі генерал Єжи Стефан Готвала.

Що підвищить бойову міць українських ВПС, це тип винищувача, сумісний із сучасними західними боєприпасами.

«Ковальчук»Дописувала власна кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media Марина Ковальчук.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: