Науково-дослідне судно «Ноосфера» вирушило в перший рейс до Антарктики

05.02.2022 0 By NS.Writer

Криголам України «Ноосфера» вирушив у перший рейс з Одеси до антарктичної станції «Академік Вернадський», пише mil.in.ua.

Науково-дослідне судно України “Ноосфера” в Одесі. Січень 2022. Фото: НАНЦ

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на пресконференцію директора Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ) Євгена Дикого.

На борту, крім екіпажу, шість українських дослідників Антарктики, а ще 28 вітчизняних науковців приєднаються до них у чилійському порту Пунта-Аренасу.

Наразі криголам вирушає в Антарктику, щоб доправити на станцію «Академік Вернадський» команду 27-ї Української експедиції та замінити наших зимівників.

Також, щоб взяти на борт другу групу вчених — дослідників Південного океану.

Криголам, що пройшов технічне обслуговування на Чорноморському судноремонтному заводі, доставить на станцію різноманітні вантажі: річний запас провізії, технологічне обладнання та будівельні матеріали.

Екіпаж криголама у складі 26 моряків очолив український капітан Павло Панасюк, який має величезний досвід роботи на іноземних науково-дослідних суднах.

Плани з досліджень

Науковою програмою передбачено продовження океанографічних досліджень, розпочатих у 1997-98 роки науково-дослідним судном «Ернст Кренкель».

Зокрема на полігоні поблизу Аргентинських островів, неподалік наукової станції, на Південно-Шотландському полігоні та Південно-Оркнейському полігоні, що мають складні гідрофізичні умови і формують систему водних мас океанів Південної півкулі Землі.

Тут високе біорізноманіття, а також проходять основні міграційні шляхи криля, риб та китів.

Дослідники також сподіваються отримати унікальні дані про те, як змінилися океанографічні характеристики цих районів Південного океану за попередні три десятиліття. Саме в цій частині світу зафіксовано найшвидші темпи потепління атмосфери, і дуже важливо зрозуміти, чому саме і як це відбувається.

Науковці також здійснюватимуть низку біологічних досліджень спільно з американськими вченими, а також аналізуватимуть вміст донних відкладень. В тому числі наявність ртуті, проведуть серію геокосмічних, радіоокеанографічних вимірювань та блок геологічних досліджень в районі Аргентинських островів тощо.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: