Микола Кіщук: подальший наступ на ФОП руйнує суспільний договір

31.01.2022 0 By NS.Writer

Щодо нещодавніх ініціатив звуження діяльності ФОП 3 групи. Запровадження наприкінці 90-х років Указами Президента України спрощеної системи оподаткування разом із заходами з дерегуляції підприємницької діяльності надали потужний поштовх для економічного прогресу нашого суспільства. Вплив стабільної, прозорої та прогнозованої системи оподаткування на розвиток малого та середнього бізнесу був очевидним. Фактично, разом з низьким тарифами в сфері енергетики (комунальні послуги, тощо) — ця система стала частиною нового суспільного договору, а також створила багатомільйонний середній клас.

Тому не дивно, що за більш ніж двадцять років всі ініціативи щодо знищення спрощеної системи оподаткування сприймалися суспільством, м’яко кажучи, критично. Весь дискурс з боку держави з цього питання закінчувався звуженням сфери застосування, посиленням санкцій, обліку та податкового навантаження. Всі ці ініціативи, що зараз лунають від представника законодавчої гілки влади відлунюють у соціумі ворожо. Тобто, народний депутат, який отримав мандат від громадян просуває звуження їх же прав! У той же час, відсутня в медійному просторі позиція виконавчої гілки влади стосовно підтримки чи не підтримки цього питання, я вже не говорю що це мала б бути саме її ініціатива. Адже, попередні проєкти щодо грального бізнесу та амністій капіталів так і не принесли анонсованого результату, можливо саме від того, що формуються в такий неприродній спосіб.

У свою чергу, аргументи про наявність прихованої форми працевлаштування у вигляді співпраці юридичних осіб з ФОП не нові та існують не перший рік. Тому і штучне нагнітання необхідності змін в цій сфері на фоні карантинних обмежень, енергетичної та зовнішньополітичної кризи викликає в суспільстві справедливе обурення та нездоровий резонанс.

Один із засадничих принципів податкового законодавства — соціальна справедливість — установлення податків та зборів відповідно до платоспроможності платників податків. При цьому чергові зміни, якщо вони відбудуться, ізнов будуть стосуватися тієї частини населення, яка обрала шлях розвитку зі збереження свободи в своїй діяльності на власний ризик з мінімальними гарантіями від держави, натомість маючи прозоре та зрозуміле податкове планування…

Таким чином, нівелюється сутність бізнес-процесів налаштованих на основі аутсорсингу, які вже не перше десятиліття працюють в Україні. Відсутній ціннісний підхід щодо поглядів на відносини між роботодавцем і працівником та сторонами по цивільному договору, розуміння тих глибинних основ, які відрізняють і форму і суть таких відносин. Адже держава це більше чим податки.

ТкачМикола Кіщук, адвокат


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: