5 причин, з яких Україні вдалося зупинити наступ Росії

08.03.2022 0 By Chilli.Pepper

Майже через два тижні після російського вторгнення в їхню країну українським військам вдалося стримати наступ своїх ворогів із опором, що викликало схвалення західних союзників, повідомляє spacewar.

Аналітики кажуть, що їхні дії проти армії, що чисельно переважає, були викликані поєднанням гарної підготовки, національної солідарності та помилок Росії.

Проте майбутнє залишається незрозумілим, оскільки президент Володимир Путін неодноразово заявляв, що ніщо не стоятиме між ним та його цілями.

«Вони (російські) здебільшого діють не дуже швидко», — сказав високопоставлений французький військовий джерело, який попросив не називати його імені. «У якийсь момент їм доведеться перебудуватися, але це не означатиме провалу».

Агентство AFP розглядає п’ять способів, якими Україна спромоглася зупинити наступ Росії.

Підготовка

Україна за допомогою Заходу суттєво зміцнила свої збройні сили після 2014 року, коли Росія анексувала український півострів Крим під час блискавичної операції, а проросійські сепаратисти захопили частину сходу країни.

У 2016 році НАТО та Київ розпочали програму підготовки українських спецназівців, які зараз налічують 2000 осіб та можуть допомогти громадянським добровольцям.

“Українці витратили останні вісім років на планування, підготовку та оснащення для опору російській окупації”, – сказав Дуглас Лондон, ад’юнкт-професор Джорджтаунського університету.

Розуміючи, що США та НАТО не прийдуть їй на допомогу на полі бою, Україна зосередила свою стратегію «на знекровленні Москви, щоб зробити неприйнятною окупацію», написав ветеран ЦРУ в журналі Foreign Affairs.

Знання місця

Росія, покладаючись на знайомство з територією, що контролювалася Москвою ще за часів СРСР, схоже, недооцінила перевагу українських військ на своїй локації.

Це включало як знання місцевості — у той час року, коли дороги можуть перетворитися на багнюку, — так і здатність місцевих жителів взятися за зброю проти вторгнення.

У такому сценарії нерегулярної війни слабші сили можуть максимізувати переваги, які вони мають перед своїми сильнішими супротивниками — «переваги місцевості, знання місцевих умов та соціальні зв’язки», — сказав Спенсер Мередіт, професор Коледжу з питань міжнародної безпеки.

Проблеми посиляться, якщо міські бої розвинуться, коли Росія намагатиметься проникнути в такі міста, як Київ.

“Це все змінює”, – сказав французький військовий інформатор. «Російські стикатимуться з проблемами на кожному розі, будинок за будинком».

Солідарність

На чолі з президентом Володимиром Зеленським, який залишився у Києві, незважаючи на ризик для його життя, коли Росія входить до столичного району, українці продемонстрували найглибшу стійкість у негараздах.

Звичайні громадяни вирушали добровольцями на передову, часто після того, як їхні сім’ї благополучно вирушили у безпечне місце на заході країни або за її межами.

На кадрах, що циркулюють у мережі, видно, як звичайні люди роблять коктейлі Молотова, а фермери забирають захоплену російську військову техніку.

Україна не мала «іншого вибору, крім подальшого збільшення свого потенціалу ведення війни на виснаження за рахунок швидкої підготовки територіальних військ та використання легкого озброєння», — заявив французький полковник у відставці Мішель Гойя.

Стратегічні помилки

Військові аналітики кажуть, що Росія припустилася стратегічних помилок у перші дні вторгнення після того, як воно було розпочато 24 лютого, відправивши надто мало сухопутних військ на початковому етапі і не зумівши змусити наземні та повітряні сили працювати у тандемі.

Схоже, Москва розраховувала досягти військового успіху найближчими днями.

“Спочатку вони думали, що зможуть дуже швидко ввести підрозділи в столицю Київ… Але дуже рано у них розболілися носи”, – сказав Майкл Кофман, директор програми вивчення Росії у Центрі військово-морського аналізу у США.

“Припущення були смішними… як можна було взяти Київ за три дні? Російські військові зараз пристосувалися і намагаються провести це як загальновійськову операцію”, – сказав він.

Психологічний страх

Росія забила на сполох у всьому світі, розмістивши в останні тижні десятки тисяч військовослужбовців поблизу кордону з Україною.

Але, можливо, мало хто знав, що їх ось-ось відправлять на війну до сусідньої країни, жителі якої — брати-слов’яни і де багато хто розмовляє російською як рідною мовою.

Моральному духу не допомогли важкі втрати росіян, серед яких, згідно з французьким джерелом, був принаймні один генерал-майор — ознака того, що найвища військова еліта вважала за необхідне відвідати лінію фронту.

Том Пепінські, старший науковий співробітник Інституту Брукінгса, який не проживає в Україні, сказав, що дані, що є на сьогоднішній день, свідчать про те, що поводження України з російськими військовополоненими може стати більш жорстким у міру того, як окупанти просуваються далі вглиб країни.

“Український опір буде найбільш ефективним, якщо росіяни будуть на нервах, безсонні і схильні до надмірних реакцій”, – сказав він.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: