Матей Кандрік: ЄС виявився на диво здатним до швидких рішень

01.03.2023 0 By NS.Writer

Матей Кандрік

Рік повномасштабного вторгнення Росії в Україну змінив ставлення світу до нашої країни. Людство відкрило Україну як розвинену європейську державу. Про те, як змінилося ставлення до України, ЄС, НАТО та Росії, з Newssky поділився Матей Кандрик, генеральний директор Bratislava’s Adapt Institute.

Найбільшою зміною в моєму сприйнятті України є усвідомлення того, як мало я знаю про країну. Ваша історія, культура, їжа, традиції та політика для мене є великою загадкою. Це дуже відрізняється від решти сусідів Словаччини, у яких я не фахівець, але я, звичайно, маю про них певні базові знання. За Україну мені соромно, це зовсім інша ситуація, і я активно намагаюся більше дізнатися про вашу країну. Я вважаю, що існує величезний потенціал для набагато інтенсивнішої культурної та громадської дипломатії, громадянського діалогу та співпраці між нашими країнами. В наших очах Україну не мають визначати лише війна, страждання та руйнування.

Російська Федерація та Радянський Союз раніше були утвореннями, якими протягом довгих десятиліть керували злочинні, корумповані, автократичні режими, які не соромилися жодних звірств як щодо власного народу, так і щодо своїх сусідів. Ця модель насильства, жорстокості та тиранії знову з’являється в історії Росії. Ця війна – ще одна ознака того, що природа Росії в цьому плані залишається незмінною. Це має змусити нас зрозуміти, як мало що може змінитися, навіть коли Путін піде з Кремля.

ЄС виявився набагато більш здатним до швидких рішень і дій, ніж я вважав раніше. Для мене це був справді великий і позитивний сюрприз. Я вважаю, що це також важливе питання про те, що ЄС спроможний бути на висоті та протистояти кризі так, як ви цього очікували. Багато говорять про переміщення політичної тяжіння ЄС від франко-німецького тандему до Центральної Європи. Я ще не впевнений у цьому, але якась внутрішня динаміка Союзу справді суттєво змінюється. Моє уявлення про НАТО не сильно змінилося. Альянс зосереджується на своїй головній меті, яка полягає в колективному захисті своїх членів.

Англійською

«Ковальчук»Спілкувалася Марина Ковальчук, власна кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media

 


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: