Мартін Польячік: відкриття України призведе до потужних пан’європейських проєктів

15.02.2023 0 By NS.Writer

Мартін Польячік

Чи сприяє допомога Україні країнам Вишеградської групи в їх розвитку та розв’язанні внутрішніх проблем? Таке питання Newssky поставив Мартіну Польячіку, заступнику директора GLOBSEC Київ, старшому науковому співробітнику Української програми

Країнам V4 як групі досить проблематично відповісти на це питання. Що стосується допомоги, яку надають окремі країни, то між Польщею, Чехією та Словаччиною з одного боку та Угорщиною з іншого є значні відмінності. Перші три країни є одними зі світових лідерів у дипломатичних зусиллях, військовій допомозі та загальній підтримці України. Політичне керівництво Угорщини набагато ближче до Кремля і не підтримує активно Україну в її прагненні виграти війну та стати членом ЄС і НАТО.

Кожна країна також має різний набір проблем, які вони повинні вирішити. Словаччина бореться з політичною нестабільністю та поляризацією суспільства, Угорщина натрапляє на економічні труднощі, пов’язаними з нецільовим використанням європейських грошей та регулюванням ціноутворення, Польщі доводиться адаптувати сотні тисяч мігрантів, переважно з України. Тому замість того, щоб оцінювати можливі наслідки для окремих країн, я спробую поміркувати про можливі наслідки ефективної допомоги Україні для всього регіону V4.

Я твердо вірю, що демократична, стабільна та незалежна Україна дасть значний поштовх для Центральної та Східної Європи. Особливо регіони, розташовані поблизу українських кордонів, отримають вигоду від спілкування з новим, великим ринком, а «відкриття» України також призведе до потужних пан’європейських спільних проєктів. Після успішного вступу України до ЄС я прогнозую міцний політичний зв’язок насамперед між Польщею та Україною, але з можливістю координації зі Словаччиною, Чеською Республікою, але, можливо, також з Румунією та країнами Балтії. Це зробило б цей регіон одним із найсильніших в ЄС, коли йдеться про кількість голосів у процесах ухвалення рішень.

Допомога Україні означає, що можливість цього розвитку є вищою. І якщо я маю рацію, країни ЦСЄ можуть багато чого отримати, якщо вони збережуть рівень підтримки, який надають зараз.

Англійською

«Ковальчук»Спілкувалася Марина Ковальчук, власна кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: