Мартін Полячік: Перспективи запрошення до НАТО для України та Грузії можуть бути неоднакові

29.05.2023 0 By Writer.NS

Мартін Полячік

Стосовно очікуваного саміту НАТО щодо України та Грузії. Однією з цілей Литви на саміті НАТО у Вільнюсі в липні 2023 року є запрошення України стати членом Альянсу. Ще у 2008 році на саміті в Бухаресті країни НАТО зафіксували перспективу членства України та Грузії. Які, на вашу думку, реальні перспективи для обох країн? Заступник директора GLOBSEC Kyiv Мартін Полячік відповів на запитання NewSky, які реальні перспективи для обох країн на цьому шляху.

«Шлях країн до членства в НАТО є багатоетапним процесом, який залежить від багатьох факторів, включаючи політичну волю країн-членів НАТО, геополітичну ситуацію та дотримання країн-кандидатів критеріїв, встановлених Альянсом. Оцінювання кожної країни проводиться окремо, і перспективи для України та Грузії можуть відрізнятись. Україна та Грузія висловили бажання стати членами НАТО і вже тривалий час здійснюють реформи та виконують певні критерії, спрямовані на наближення до стандартів Альянсу. Водночас країни стикаються з внутрішніми та зовнішніми викликами, наприклад збройна агресія Росії проти України та геополітичні спірні питання, які можуть вплинути на процес наближення до НАТО. Перебіг процесу членства країни в НАТО також залежить від підтримки з боку країн-членів. Деякі країни мають обережне ставлення стосовно розширення Альянсу, що однозначно може вплинути на перспективи України та Грузії. Остаточне рішення щодо членства України та Грузії в НАТО приймається країнами-членами Альянсу на політичному рівні. Наразі не можна точно передбачити, коли та чи відбудеться вступ країн до НАТО. Ми можемо спостерігати певні меседжі від деяких країн НАТО про запрошення України до Альянсу, проте таке рішення безумовно повинно бути одностайним.»

In English

«Ковальчук»Марина Ковальчук, власна кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: