Любов – це насамперед вчинки. Чехія щодня засвідчує ці слова

25.03.2023 0 By NS.Writer

Ексклюзив. Ліки та харчові продукти, електростанції, камери нічного бачення, автомобілі для перевезення поранених, дрони від чеського виробника – таку допомогу чеський народ надсилає українському війську постійно з перших днів війни. Водночас Чеська Республіка і далі гостинно приймає українських біженців.

Петр Павел і Анджей Дуда

Перший закордонний візит новообраного президента ЧР був до Словаччини, другий – до Польщі

Цього тижня президент Петр Павел перебуває з візитом у Польщі.

Президенти Анджей Дуда і Петр Павел дійшли згоди щодо того, що Польща стане особливим партнером цьогорічних днів НАТО в Остраві.

Країни мають спільні погляди на безпекові питання, а також на потенціал до змін на краще. Вони висловилися, що не варто пасивно чекати, поки щось вирішать більші країни, а слід проявляти ініціативу.

«У нас подібні ситуації з Польщею, але і з іншими країнами нашого регіону. Війна в Україні нас знову об’єднала, повернулася до основних принципів і розуміння того, що насправді важливе, а що маргінальне, і до того, що ми як регіон маємо що запропонувати світу», сказав Петр Павел польському телеканалу TVN 24.

Він акцентував на співпраці, аби пропонувати рішення, нові ідеї та ініціативи не лише в підтримці України на її шляху до миру, але й на шляху до ЄС.

Перед від’їздом з Польщі Петр Павел прокоментував повідомлення щодо видання міжнародного ордера на арешт Володимира Путіна. «Життя йому це ускладнить хоча б стосовно подорожей. Замість вітальної делегації, делегація арештів очікує його у країнах, пов’язаних договором International Criminal Court ICC. Якщо ми поважаємо міжнародне право, ми повинні відмовитися від його порушення кимось. Не можна терпіти злочини проти людства, атаки на цивільну інфраструктуру, викрадення дітей чи інші воєнні жахіття. Путін – голова країни, яка вчиняє такі злочини, тому видання ордера є правильним» .

Під час візиту до Польщі Петр Павел наголосив, що він цінує високий рівень співпраці між Чехією та Польщею. Він додав, що війна в Україні також зробила дві країни ближче. «Якщо серйозно, то всі ми зрозуміли, де справжні цінності й наскільки цінно працювати з друзями та нашими союзниками» , – сказав президент Чеської Республіки.

Він акцентував, наскільки важливо швидко поставити Україну на ноги після закінчення війни, тобто післявоєнна відбудова. За його словами, країни мають що запропонувати стосовно цього, і слід використати той імпульс, який прийшов спільно з досвідом, на благо розвитку зокрема Чехії та Польщі, їхньої позиції як важливих гравців в ЄС і НАТО, а також для України.

У Міністерстві закордонних справ Чехії відбулася зустріч донорів та агенцій ООН з підтримки українських біженців у Чехії

Зустріч донорів та агенцій ООН з підтримки українських біженців у Чехії

Підтримка України важлива, і Чехія не припиняє підтримувати безпеку українських біженців. Це був головний меседж зустрічі представників державної адміністрації, країн-донорів та неурядових та міжнародних організацій, які займаються проблемами українських біженців у Чехії. Захід відбувся 14 березня 2023 року в Чернинському палаці.

«У межах гуманітарної допомоги та допомоги у відновленні України Чеська Республіка торік надала Україні та її біженцям допомоги на понад 1 мільярд крон. Це стосувалося, наприклад, надання житла та медичної чи іншої допомоги. Цьогоріч Чехія продовжує надання гуманітарної та стабілізаційної допомоги, включно з модульним житлом, медичним обладнанням або джерелами енергії, та планує збільшити її користуючись з підтримки, спрямованої на відновлення та реконструкцію України та наближення її до норм та стандартів ЄС», – сказав міністр Ян Ліпавскі у своїй вступній промові.

Глава чеської дипломатії також відзначив допомогу агентств ООН, некомерційних організацій та громадянського суспільства та подякував донорам із країн-партнерів, які підтримали ці зусилля фінансовими ресурсами. Міністр також високо оцінив реакцію громадян Чехії, які запропонували житло, кошти та інші форми підтримки невдовзі після початку війни. Ліпавскі нагадав, що Чехія, хоч і не є прямим сусідом, прийняла найбільшу кількість біженців з України на одного мешканця. Понад 485 000 осіб, здебільшого жінки та діти, отримали тимчасовий захист.

Клара Шимачкова Лауренчікова

Уповноважена уряду з прав людини Клара Шимачкова Лауренчікова (стала новим урядовим уповноваженим із 11 травня 2022 року. Її призначив на цю посаду уряд Петра Фіали) та директорка Департаменту притулку та міграційної політики Міністерства внутрішніх справ Павла Новотна розповіли про конкретні дії щодо біженців у Чеській Республіці. Тепер існує співпраця між державними установами та міжнародними організаціями, які беруть участь в управлінні цією ситуацією. Агентства ООН, координовані Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців – UNHCR – також представили чеську версію міжнародного плану допомоги українським біженцям на 2023 рік.

Посли Японії, США та Швеції поінформували від імені партнерів та донорів про допомогу, яку вони надають українським біженцям у Чехії, а також про підтримку самої України, яка, на їхню думку, не повинна слабшати. На завершення виступила Олександра Сашко, представниця громадської організації «МРІЯ», яка допомагає українським біженцям у Чехії, а також дитяча трупа українських біженців з танцювально-театральною виставою про жахи війни.

Чи заморозять політики свої зарплати? Президент Петр Павел запропонував заморозити зарплати політиків, STAN хоче знайти компроміс з опозицією

Голова руху STAN Віт Ракушан розповів про зменшення валоризації пенсій і зреагував на заклик президента Петра Павела, який сказав про заморожування зарплат політиків.

Віцепрем’єр-міністр Віт Ракушан хоче знайти компроміс, за яким владущі партії погодяться з опозицією. Він побоюється можливого скасування поправки до закону про нову модель підвищення пенсій у разі перемоги нинішньої опозиції на наступних парламентських виборах.

«Кожен рух, кожна партія в коаліції п’ятірки має дещо іншу формулу. Насамперед необхідно знайти компроміс, який буде прийнятний навіть для опозиції, коли його не торпедуватимуть ЗМІ», – заявив він.

«Те, про що каже президент, є законною вимогою суспільної дискусії», – відповів Ракушан. Слід зауважити, що за словами глави Чеської держави, неможливо знизити зростання пенсій і залишити зарплати політиків незмінними.

У Чехії з січня пенсії підвищуються на зростання цін і половину зростання реальної зарплати. Відсоток пенсії за заслуги збільшуватиметься після того, як підвищення цін за певний період перевищує п’ять відсотків. На пресконференції минулого тижня міністр праці Юречка також не конкретизував ситуацію. Він лише сказав, що хоче обговорити пропозиції з опозицією, профспілками та роботодавцями найближчими тижнями.

Минулого року Національна економічна рада при Уряді вже запропонувала повернутися до темпу зростання в одну третину зростання реальної заробітної плати з належною валоризацією. Чеське телебачення нещодавно повідомило, що у разі підвищення, згідно з внутрішнім документом Міністерства праці, пенсіонери можуть або отримати виплату в розмірі 5000 крон, чи лише половину підвищення цін, чи пенсії не будуть збільшені, а підвищення ціни буде додатково враховано при збільшенні пенсії в січні.

Відповідно до затвердженого бюджету, цього року витрати на пенсії перевищують дохід від страхових внесків на 62,5 мільярда крон. Ця сума не охоплює червневу валоризацію. Цього року збільшення пенсійних виплат потребує на 19 мільярдів крон менше, тобто 15,4 мільярда крон замість 34,4 мільярда крон. До 2030 року, після всіх наступних оцінок, різниця зросте до 250 мільярдів крон згідно з Національною бюджетною радою.

У червні через інфляцію середня пенсія за віком зросте на 760 крон. Пенсії за заслуги збільшаться на 2,3 відсотка і на 400 крон. Для менших пенсій це вигідніше. За початковою формулою це було б 1770 крон. Частка заслуг зросла б на 11,5 відсотка.

Довідково:

Національна економічна рада при Уряді (NERV) є урядовим експертно-дорадчим органом у сфері економічних заходів, стратегічних економічних планів, державних інвестицій та системних реформ. NERV утворено постановою Уряду від 4 серпня 2010 року № 558 «Про утворення NERV» зі змінами, внесеними постановою Уряду від 18.05.2022 № 410 «Про утворення NERV». Завдання NERV полягає в тому, щоб ініціювати та пропонувати принципи та параметри реформ ключових державних систем, які мають домінантний вплив на здорові державні фінанси, конкурентоспроможність чеської економіки та прозорість державного сектора.

Петр Павел намагається зробити процедуру обрання Конституційного суду прозорою і зрозумілою

Елішка Вагнерова

Щоб представити кандидатів у конституційні судді, цього тижня президент Петр Павел має намір відвідати 23 інституції. Пропозиції оцінюватиме консультаційна комісія з семи членів під керівництвом конституційного юриста Яна Кисели. Про це Павел сказав на пресконференції. Він призначатиме конституційних суддів за згодою Сенату і консультативної групи президента.

Він оцінюватиме кандидатів за кількома критеріями. Зокрема, матиме значення професійний досвід, переважатимуть судді загальних судів та науковці, а також інші професіонали. Ще одним критерієм буде знання не лише конституційного, міжнародного та європейського права, а й цивільного, кримінального чи адміністративного права.

Президент зазначив, що хоче зробити процес призначення прозорішим. Він має намір відвідати Верховний суд, Вищий адміністративний суд (ВАС), вищі суди, Спілку суддів, Спілку державних адвокатів, Спілку корпоративних юристів, Асоціацію адвокатів, Нотаріальну палату, Інститут держави й права Академії наук Чеської Республіки, юридичний факультет і регіональні суди.

Під час відбору також враховуватиметься «регіональна різноманітність» щодо життєвого досвіду та юридичних факультетів, на яких судді навчалися чи працюють. Зважатимуть також на віковий і гендерний баланс, а також цінності та різноманітність думок, щоб суд не містив лише консерваторів чи лібералів. Також Павел воліє акцентувати ціннісні орієнтації та світогляд. Про процес відбору він інформуватиме керівництво Сенату наприкінці березня.

Пропозиції оцінюватиме консультативна комісія, яка також пропонуватиме кандидатів у конституційні судді. Її очолить Ян Ксиела, загалом комісія матиме сім членів. Ними стануть колишній голова Верховного суду та заступник голови Конституційного суду Елішка Вагнерова, колишній заступник голови Конституційного суду Івана Яну, колишній омбудсмен Анна Шабатова, конституційний юрист Марек Антош, конституційний юрист Давид Косарж і колишній заступник голови Сенату Їржі Шестак. Цього тижня чеський президент хоче зустрітися з членами колегії. До кінця березня він також проведе переговори з керівництвом Сенату, який сповістить щодо перебігу відбору і ймовірних кандидатів.

Запали йому свічку. На війні в Україні загинув чеський боєць.

Деніел Дрейк

На вихідних в Україні загинув чеський доброволець, який воював на боці України. Інформацію сайту у понеділок підтвердив речник МЗС Деніел Дрейк. За даними відомства, це вже другий подібний випадок. За наявною інформацією, перший чех загинув під час боїв з російською армією на Донбасі в червні минулого року. «Це сумна новина, кожна втрата важка. Я хотів би висловити свої співчуття родині», – сказав президент Петр Павел. Водночас в Україні був важко поранений чеський медик, який працював на фронті під прапором проєкту «Фенікс». Його стан намагаються стабілізувати.

«Я щойно дізнався, що вчора ще один із нас загинув. Цей тиждень був невдалий для Чехії. Тож запаліть свічку сьогодні ввечері, це була добра людина», – написав у Twitter CohenTheBarbarian, який тривалий час допомагає захищати Україну.

Чеський хлопчик приніс до посольства України в Чехії 200 крон

5-річний Хуго з дідусем

Добро і щирість не мають віку й терміну. Щирість малих дітей зазвичай вражає своєю силою. Посольство України в Чеській Республіці сповістило про малого героя – помічника України. Малому лише 5 років. Хлопчик з Праги, на ім’я Hugo пожертвував на допомогу Україні всі свої заощадження. Він прийшов до української дипустанови в Празі зі своїм дідусем. За скарбничку малий тримав у руках звичайну пластикову коробку.

«Сьогодні до нас в Посольство України в Чехії завітали особливі гості. П’ятирічний чеський хлопчик, на ім’я Hugo разом з дідусем. Хлопчику вдалося зібрати 200 крон, щоб допомогти Збройним Силам України подолати російського ворога, які він хотів особисто передати. Кошти ми перерахували на спеціальний рахунок Посольства. Дякуємо маленькому Hugo за допомогу. З такою підтримкою наших чеських друзів Україна обов’язково переможе!»

Українська прима-балерина виступила в «Лебединому озері» в Брно

Українська прима-балерина Анастасія Матвієнко

11 березня українська прима-балерина Анастасія Матвієнко виступила з чеським ансамблем Baletu NdB. У приміщенні театру Яначека вона представила себе як Оділію / Одетту в «Лебединому озері».

Анастасію Матвієнко вперше побачили чеські глядачі у ролі Аврори у фільмі «Спляча красуня» у жовтні минулого року. Її приймали дуже тепло. Тому художній керівник трупи Bale-tu NdB Маріо Радачовскі був вдячний, що зірка світового балету прийняла його запрошення та знову виступила у Брно.

«Наша балетна трупа NdB має нагоду вітати на сцені театру Яначека велику приму-балерину та колишню першу солістку Маріїнського театру Анастасію Матвієнко. Цього разу в балеті «Лебедине озеро». 11 березня для нас знову свято, бо з нами світова зірка – це щось неймовірне навіть у контексті того, що відбувається в її рідній країні. Я вже можу підтвердити, що вітчизняний глядач може з нетерпінням чекати наступного виступу цієї прекрасної жінки з нашим ансамблем у наступному сезоні», – додає Маріо Радачовскі.

Маріо Радачовскі

Партнером Анастасії Матвієнко по танцю став перший соліст балету NdB Роберт Хайленд.

Анастасія Матвієнко родом з України, де закінчила Київське державне хореографічне училище, а згодом стала солісткою балету Української національної опери. Але вершина її кар’єри пов’язана з Санкт-Петербургом. Два роки працювала примою-балериною балету Михайлівського театру, а з 2009 року була першою солісткою Маріїнського театру.

Роберт Хайленд

За час роботи вона кілька разів виступала в Лондоні, США, Італії, Амстердамі, Китаї та Японії. У 2018–2020 роках була балетним постановником Академії балету російського балету Ваганової. Вона є автором та співзасновником платформи «Ballet Stage», яка об’єднує українських артистів балету, що постраждали від війни, та надає їм підтримку через глобальну мережу контактів між театрами, школами та митцями. Зараз працює в Словенії.

NB. Чехія припинила видавати візи росіянам і білорусам, які мають друге громадянство. Також Чехія заборонила громадянам московії та рб безвізовий транзит через свої аеропорти та прямий в’їзд на територію ЧР московітських туристів із країн, які не входять до Шенгенської зони.

«Ковальчук»Марина Ковальчук, власна кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: