Іригація – практика, що підвищує продуктивність поля
15.12.2021Що таке іригация? Іригація це зрошення – метод водопостачання, який за умови використання у поєднанні з іншими передовими агрономічними методами дозволяє досягти максимальної продуктивності.
В Україні зрошуване землеробство є у всіх регіонах, особливо там, де спостерігається нестача води, як у напівзасушливому регіоні, або там, де спостерігаються тривалі періоди посухі.
Використання водопровідної техніки спрямоване на:
- Підвищення продуктивності;
- Зниження виробничих втрат;
- Зниження кліматичних та метеорологічних ризиків.
В даний час доступні чотири методи поливу:
- поверхневий,
- дощовий,
- точковий
- додатковий.
Вибір ідеального методу повинен враховувати такі аспекти, як клімат, топографія, ґрунт, культура, що зрошуватиметься, фінансова та технологічна доступність виробника.
Що таке зрошення?
Зрошення – це сільськогосподарська практика, у якій використовується набір устаткування й методів заповнення повного чи часткового дефіциту води для посаджених культур.
Практика полягає в штучній подачі певної кількості води в ґрунт у певній області та у потрібний час для створення ідеальної вологості для розвитку сільськогосподарських культур.
Одиниця, що використовується для поливу, називається лопатою і виражається у міліметрах (мм). Міліметр – це літр води, нанесений на квадратний метр. У сільському господарстві це означає, що на гектар наноситься десять кубометрів води.
Навіщо зрошувати?
Низька доступність води або нерегулярні опади є основними факторами, які змушують виробників застосовувати методи зрошення.
Рис, боби, цукрова тростина овочі, фрукти та овочі – це продукти на бразильському столі, які були вирощені в зрошуваних системах.
Переваги іригації
При правильному плануванні та виконанні зрошення:
- Збільшує сільськогосподарське виробництво (у 2–3 рази більше, ніж виробництво богарного землеробства, що залежить від дощу);
- Збільшує пропозицію та регулярність наявності продуктів харчування та інших сільськогосподарських продуктів;
- Підвищує якість та стандартизацію сільськогосподарської продукції;
- Дозволяє проводити сільськогосподарські дослідження в районах, розташованих у регіонах із посушливим або напівзасушливим кліматом;
- Дозволяє відкривати нові ринки, зокрема за кордоном;
- Знижує виробничі витрати та збільшує рентабельність;
- Збільшує пропозицію щодо роботи;
- Модернізує виробничі системи, стимулюючи впровадження нових технологій;
- Забезпечує збільшення різноманітності культур.
Зрошуване землеробство відіграє фундаментальну роль у збільшенні постачання продуктів харчування та забезпечення продовольчої безпеки та безпеки харчування для населення світу.