Іригація – практика, що підвищує продуктивність поля

15.12.2021 0 By Chilli.Pepper

Що таке іригация? Іригація це зрошення – метод водопостачання, який за умови використання у поєднанні з іншими передовими агрономічними методами дозволяє досягти максимальної продуктивності.

В Україні зрошуване землеробство є у всіх регіонах, особливо там, де спостерігається нестача води, як у напівзасушливому регіоні, або там, де спостерігаються тривалі періоди посухі.

Використання водопровідної техніки спрямоване на:

  • Підвищення продуктивності;
  • Зниження виробничих втрат;
  • Зниження кліматичних та метеорологічних ризиків.

В даний час доступні чотири методи поливу:

  • поверхневий,
  • дощовий,
  • точковий
  • додатковий.

Вибір ідеального методу повинен враховувати такі аспекти, як клімат, топографія, ґрунт, культура, що зрошуватиметься, фінансова та технологічна доступність виробника.

Що таке зрошення?

Зрошення – це сільськогосподарська практика, у якій використовується набір устаткування й методів заповнення повного чи часткового дефіциту води для посаджених культур.
Практика полягає в штучній подачі певної кількості води в ґрунт у певній області та у потрібний час для створення ідеальної вологості для розвитку сільськогосподарських культур.
Одиниця, що використовується для поливу, називається лопатою і виражається у міліметрах (мм). Міліметр – це літр води, нанесений на квадратний метр. У сільському господарстві це означає, що на гектар наноситься десять кубометрів води.

Навіщо зрошувати?

Низька доступність води або нерегулярні опади є основними факторами, які змушують виробників застосовувати методи зрошення.
Рис, боби, цукрова тростина овочі, фрукти та овочі – це продукти на бразильському столі, які були вирощені в зрошуваних системах.

Переваги іригації

При правильному плануванні та виконанні зрошення:

  • Збільшує сільськогосподарське виробництво (у 2–3 рази більше, ніж виробництво богарного землеробства, що залежить від дощу);
  • Збільшує пропозицію та регулярність наявності продуктів харчування та інших сільськогосподарських продуктів;
  • Підвищує якість та стандартизацію сільськогосподарської продукції;
  • Дозволяє проводити сільськогосподарські дослідження в районах, розташованих у регіонах із посушливим або напівзасушливим кліматом;
  •  Дозволяє відкривати нові ринки, зокрема за кордоном;
  • Знижує виробничі витрати та збільшує рентабельність;
  •  Збільшує пропозицію щодо роботи;
  • Модернізує виробничі системи, стимулюючи впровадження нових технологій;
  •  Забезпечує збільшення різноманітності культур.

Зрошуване землеробство відіграє фундаментальну роль у збільшенні постачання продуктів харчування та забезпечення продовольчої безпеки та безпеки харчування для населення світу.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: