Хроника ізоляції Росі у зв’язку з агресією проти України

03.03.2022 0 By NS.Writer

Вісім років тому Російська Федерація розпочала збройну агресію проти України протиправною анексією Криму, що продовжилось окупацією окремих районів Донецької та Луганської областей.

24 лютого о 4 ранку 2022 року Російська Федерація здійснила військове вторгнення (агресію) на територію держави Україна, завдавши ракетних ударів по цивільних об’єктах та мирному населенню у Києві та інших населених пунктах. Такими діями вона порушила п. 4 ст. 2 Статуту ООН, яка закріплює зобов’язання держав утримуватися у міжнародних відносинах від погрози силою чи її застосування проти територіальної цілісності та незалежності будь-якої держави, а також звичаєві та договірні норми міжнародного гуманітарного права.

Головна мета нападу на Україну полягає у зміні влади в Києві на лояльну Кремлю, а також тиску, щоб Київ відмовився від планів вступу до НАТО. Однак, Президент України Володимир Зеленський чітко дав зрозуміти, що жодної капітуляції не буде і сам він не має наміру тікати із країни.

Україна у відповідь на агресію РФ правомірно застосувала ст. 51 Статуту ООН, яка дозволяє застосування сили при реалізації права на індивідуальну чи колективну самооборону.

Незважаючи на існуючі заборони, РФ порушила основні принципи і норми міжнародного права, закріплені у Статуті ООН, Декларації про принципи міжнародного права, Заключному акті Наради з безпеки і співробітництва в Європі, зобов’язання за якими взяла на себе сама ж РФ.

Для захисту своєї державності Україна звернулася до світу по підтримку з проханням надати допомогу, зупинити агресивні дії РФ на території України та притягнути її до відповідальності. Із цією метою було задіяно дипломатичні канали, міжнародні судові установи, міжнародні організації, економічні та персональні санкції.

23 лютого 2022 року США ввели санкції проти оператора Північного потоку-2. Сполучені Штати запроваджують санкції проти оператора Північного потоку-2 у відповідь на визнання РФ «незалежності» контрольованих терористами територій «Л/ДНР».

1 березня 2022 року понад 100 дипломатів ООН залишили залу під час виступу Міністра закордонних справ РФ Лаврова у Раді з прав людини. Серед тих, хто залишив зал, були представники США, Євросоюзу, Великої Британії, Канади. Загалом, дипломати із приблизно сорока країн світу. Лавров виступав віртуально. Він пояснив це тим, що влада Євросоюзу заблокувала йому можливість вилетіти з Росії. Звертаємо увагу, що 26 лютого 2022 року персональні санкції також були застосовані щодо президента РФ Володимира Путіна, глави МЗС РФ Сергія Лаврова та членів Ради нацбезпеки РФ.

Що стосується міжнародних судових установ, то наразі задіяними є три: Міжнародний Суд ООН, Міжнародний кримінальний суд та Європейський суд з прав людини.

26 лютого 2022 року Україна подала позов до Міжнародного Суду ООН щодо порушення Російською Федерацією Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, а також додала клопотання про вжиття запобіжних заходів для зупинення війни в Україні. Конвенція про геноцид є одним із найважливіших міжнародних договорів, який був розроблений у відповідь на жахи Другої світової війни. Україна просила Суд провести екстрені слухання та видати наказ Росії негайно припинити військові дії та незаконний напад на Україну.

1 березня 2022 року Голова Міжнародного Суду направила термінове повідомлення до Міністра закордонних справ РФ з копією до Уряду України, у справі щодо звинувачень у геноциді відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього (Україна проти Російської Федерації). У повідомленні зазначається, РФ повинна діяти таким чином, щоб уможливити будь-який наказ, який Суд може винести на запит про тимчасові заходи.

28 лютого 2022 року Прокурор Міжнародного кримінального суду зробив запит про початок розслідування щодо злочинів на території України у Палати попереднього провадження у зв’язку з тими подіями, що розгортаються в Україні. Україна не є державою-учасницею Римського статуту Суду, однак визнала його юрисдикцію на всій території України без кінцевої дати, подавши дві декларації. Він вважає, що є обґрунтовані підстави вважати, що в Україні були скоєні як ймовiрнi воєнні злочини, так і злочини проти людяностi, починаючи з 2013 року. Враховуючи ескалацiю конфлікту останніми днями, Прокурор МКС має намір розширити розслідування, щоб воно охопило будь-які нові імовірні злочини, що підпадають під юрисдикцію Офісу Прокурора і які вчиняються будь-якою стороною конфлікту на будь-якій частині території України. Станом на 3 березня 2022 року до Офісу Прокурора МКС звернулися 39 країн щодо ситуації в Україні. Це безпрецедентне звернення, яке сприяє прискоренню процесу і негайному розслідуванню злочинів проти людяності, воєнних злочинів, злочину агресії без розгляду Палатою попереднього провадження.

28 лютого 2022 року Україна звернулась до Європейського суду з прав людини з заявою про запровадження попередніх заходів відповідно до Правила 39, відповідно до якого Суд може видати обов’язковий до виконання наказ будь-якій державі-учасниці Європейської конвенції з прав людини на час розгляду скарги по суті. 1 березня 2022 року Європейський суд з прав людини виніс рішення, у якому наказав Російській Федерації зупинити напади та бомбардування цивільних об’єктів в Україні. ЄСПЛ підкреслює, що такі дії Російської Федерації створюють реальну загрозу порушення статей 2, 3 та 8 Конвенції.

Зреагували на агресивні дії РФ на території України також і такі авторитетні міжнародні організації як Організація Об’єднаних Націй та Рада Європи. 2 березня 2022 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію «Агресія проти України», яка засуджує вторгнення Росії в Україну й вимагає від РФ негайно вивести війська з української території. Підтримали резолюцію 141 держава, проголосували «проти» — 5 (Росія, Білорусь, Сирія, КНДР, Еритрея), утрималось — 35 держав (серед яких, Китай, Індія, ПАР, Казахстан, Пакистан, Іран, Ірак, Куба, ЦАР). 25 лютого 2022 року Рада Європи зупинила членство Росії в Комітеті міністрів і ПАРЄ. Це рішення було ухвалене через вторгнення російських сил на територію України.

2 березня 2022 року представник України при міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк під час виступу на засіданні керуючих МАГАТЕ з вимогою вжити рішучих заходів задля недопущення російських військ в тридцяти кілометрові зони навколо атомних електростанцій України, закликав здійснювати тиск на Росію для негайного звільнення Чорнобильської зони (де зафіксоване семикратне підвищення радіації) та повернення українській стороні контролю над усіма ядерними об’єктами, а також накласти санкції на атомні технології РФ.

Важливим інструментом тиску на агресора також є економічні санкції, які завдають удару фінансовій стабільності РФ. 2 березня 2022 року ЄС відключає від SWIFT 7 російських банків. Банки мають 10 днів на згортання SWIFT-операцій. Це такі російські банки: ВТБ, «Россия», «Открытие», «Новикомбанк», «Промсвязьбанк», «Совкомбанк» та ВЭБ.РФ. Однак, «Сбербанк», найбільший кредитор Росії, і «Газпромбанк» досі не були включені до списку, оскільки вони є основними каналами розрахунків за російські нафту та газ. Громадянам та компаніям заборонено передавати Росії банкноти євро. Крім того, європейським юридичним та фізичним особам заборонено брати участь у будь-яких майбутніх проєктах Фонду прямих інвестицій, санкції на який раніше вже наклали Британія та США. Уряд США заборонив Сбербанку, на який припадає близько 30% російського банківського бізнесу, та його дочірнім компаніям здійснювати операції через США.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що понад 100 світових компаній-гігантів вже повністю або частково припинили роботу в Росії або планують ухвалити таке рішення. До них належать: глобальний поштовий сервіс DHL; найбільша вантажна компанія Maersk; технологічні гіганти — Apple, Google, Twitter, Lenovo, Hewlett-Packard, Spotify, Dropbox; автомобілі — Tesla, BMW, Mercedes, Porsche, Toyota, Ford, Chevrolet, Audi; фінансові гіганти — Visa, Mastercard, PayPal; одяг — Nike, Adidas; ірландські лізингові компанії — AerCap, SMBC Aviation Capital, Avalon; компанії Paramount, Disney, Sony Pictures та Warner Bros; LEGO, Каннський фестиваль. Світові виробники чипів зупиняють постачання в Росію. Компанії почали припиняти поставки високотехнологічної продукції після введення США, Великою Британією, Японією та іншими країнами санкцій проти Росії.

Безпрецедентно в історії міжнародного права Росії повністю закрили повітряний простір для авіації. Станом на 2 березня 2022 року 37 країн закрили небо для літаків у російській власності; літаків з російською реєстрацією; літаків під контролем Росії; приватних літаків російських олігархів. До країн, що закрили небо, нещодавно долучилися Албанія, Велика Британія, Ісландія, Канада, Норвегія, Молдова, Північна Македонія та США. Варто зауважити, що навіть Швейцарія вирішила не тримати нейтралітет і також закрила повітряний простір для Росії. Окрім цього, заборонено постачання до Росії літаків та запчастин. Лайнери Airbus — 322 літаки — забезпечували 40% пасажиропотоку авіації в Росії. Простими словами, санкції фактично позбавляють перевізників можливості експлуатувати цей флот. Також Росії заборонили купувати літаки навіть у лізинг. Найбільші світові виробники літаків Airbus та Boeing відключили російські авіакомпанії від доступу до документації.

Окремо потрібно наголосити, що за всіма політико-правовими санкціями міжнародної спільноти стоїть повна економічна ізоляція Росії та її громадян. Емпіричний досвід конфлікту з Росією за вісім років починаючи з 2014 року після анексії Криму та частини Луганської і Донецької областей показує, що «політичні занепокоєння» Європейського Союзу та США не мають жодного значення для Росії. На наше переконання, саме економічна ізоляція стала дієвим та відчутним інструментом впливу як на Російську державу на інституційному рівні, так і на бізнес та безпосередньо громадян. Аналітики JPMorgan вже попередили, що Росія може виявитися неспроможною сплачувати свої зовнішні борги. Навіть один дефолт за зовнішніми виплатами може спричинити ланцюгову реакцію. За даними Bloomberg станом на 02 березня 2022 року російські компанії, чиїми акціями торгують на Лондонській фондові біржі, вже втратили 570 мільярдів доларів.

Українська армія та народ продовжують мужньо протистояти російській агресії. Порушення норм міжнародного права будуть доведені та визнані всім світом. Реакція світової спільноти свідчить про підтримку нашої держави та вселяє надію в те, що злочинні дії будуть припинені найближчим часом. Віримо в те, що Російська Федерація буде притягнута до відповідальності за порушені норми.

ПБ Newssky


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: