Холдинг Prosus, власник OLX, вийшов з акціонерів російського VK, списавши акції

19.11.2022 0 By NS.Writer

Нідерландський інвестиційний холдинг Prosus, що володіє OLX, вийшла зі складу акціонерів VK (колишній «ВКонтакте»). Як повідомляють у самій VK, частка в розмірі 25,7% була безоплатно списана на користь російської компанії, пише ain.ua.

Ілюстративне фото

Деталі угоди

Prosus вийшла зі складу акціонерів VK, безоплатно передавши свою частку (25,7%) російській компанії.
Після VK продала ці акції менеджменту за ринковою вартістю — за 24,8 млрд руб (близько $410 млн, хоча коректність її перерахунку в долари за офіційним курсом нацбанку росії викликає питання).

7 березня Prosus попросила своїх представників у раді директорів VK піти у відставку. А вже 8 березня Prosus повідомила про плани списати свою частку у VK. На той момент вартість частки компанії оцінювалася у $700 млн.

Нагадаємо, що 17 жовтня Prosus оголосив, що залишає російський ринок та продав сайт оголошень Avito. Сума угоди склала 151 млрд рублів або приблизно $2,4 млрд, а новим власником став колишній гендиректор «Мегафон» Іван Таврін.

Чому це цікаво?

Інший російський бізнес, що також належав Prosus — Avito — з початком повномасштабного вторгнення в Україну декілька разів потрапляв в скандали. На сайті оголошень продавали вкрадені російськими військовими українські речі, а також вербувалися найманці для війни в Україні.

Проте, попри суспільний тиск і звинувачення в прямій підтримці війни та мародерства Prosus довгий час відмовлявся виходити з ринку росії й лише в жовтні таки продала сайт оголошень.

З VK не було такого серйозного суспільного запиту, але холдинг все одно залишив російську компанію, просто списавши всі свої акції, тобто не отримавши за це грошей.

Читайте також на Newssky «Польща впевнено набуває статусу східного флангу НАТО» і дивіться на YouTube-каналі «Нудний Пенс».

Щоб завжди бути в курсі подій, підписуйтесь на ТГ-канал Newssky. Також рекомендуємо актуальні дискусії друзів України в Північній Америці на YouTube-каналі Rashkin Report.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: