Чому зникли Bayraktar TB2: ППО рф чи дипломатія?

04.12.2022 0 By Chilli.Pepper

Турецькі безпілотники Bayraktar TB2 стали «ідеальною зброєю», яка може змінити хід війни в Україні. Однак БПЛА турецького походження наразі здебільшого зникли з поля бою в Україні, що викликає сумніви щодо їх ефективності, повідомляє newssky.com.ua із посиланням на eurasiantimes.

Український безпілотник TB2, озброєний високоточною зброєю.

Успіхи турецьких безпілотників широко висвітлювалися в ЗМІ на початковому етапі війни. Успіх цих безпілотників був задокументований у незліченних відео, активно поширених у соціальних мережах, на яких зображено українські безпілотники, які знищують наступ росії.

Однак раптове зникнення цих безпілотників як з поля бою, так і зі ЗМІ збентежило багатьох аналітиків, які намагаються з’ясувати причину таких дій.

Звіти рф стверджують, що з початку конфлікту російські військові збили щонайменше 130 українських безпілотників. Однак російська цифра різко відрізняється від кількості надісланих Туреччиною безпілотників. Україна отримала 50 безпілотників, повідомляє Туреччина.

російські ЗМІ також наголошують на відсутності останньої інформації щодо бойових дій Bayraktar TB2 в Україні з середини серпня. Турецькі безпілотники діють не так ефективно, як у Лівії, Сирії та особливо під час війни в Нагірному Карабасі.

Удари по острову Зміїний, які почалися в перші тижні травня і тривали до кінця червня, були одним з останніх помітних протистоянь турецьких безпілотників. Численні експерти висловлювали думку, що росія звернула увагу на свої помилки і підвищила ефективність своєї елокованої ППО.

Тим часом повідомлялося, що США мають намір продати Україні озброєні безпілотники General Atomics MQ-1C Gray Eagle, які за потужністю перевершують TB2.

Однак США не менш стурбовані тим, що росія може вивести з ладу безпілотники, озброєні Gray Eagle, що призведе до втрати передових технологій сполучених штатів. США також побоюються, що безпілотники можуть опинитися в руках російських військово-технічних експертів.

Дрон Bayraktar TB2

Чинники відсутності турецьких безпілотників

Той факт, що Росія посилила свої системи оборони та збиває та глушить багато українських безпілотників, є однією з причин, чому турецькі безпілотники можуть втрачати ефективність.

Семюель Бендетт, аналітик і експерт з безпілотних і роботизованих військових систем, зазначив, що російські засоби електронної боротьби та протиповітряної оборони покращили координацію та розгортання порівняно з ранніми етапами конфлікту.

Він додав, що російські війська використовують радари раннього попередження, щоб визначити місцезнаходження безпілотників, а зброю радіоелектронної боротьби використовують для глушіння та створення перешкод при їх передачі.

Начальник повітряного штабу (CAS) ВПС Індії (IAF) нещодавно зазначив, що «вхідні дані щодо ефективності дистанційно пілотованих літальних апаратів (RPA) неоднозначні. Хоча початкові звіти були в основному позитивними, оскільки основні дії перемістилися на схід, де була доступна структурована російська система ППО, більшість даних вказує на високу вразливість і обмежений вплив.

«Це підкреслило потребу в багаторівневій і дальній системі протиповітряної оборони з варіантами як жорсткого, так і м’якого знищення для боротьби з ДПВС. Однак остаточні висновки можна буде зробити лише тоді, коли стане зрозумілим весь контекст і умови», – додав він.

фото

Крім того, москва також використовує різноманітну зброю, включаючи кулемети та системи протиповітряної оборони, такі як ракетний комплекс «Тор», для стрільби по безпілотникам.

У цій новій главі конфлікту безпілотники України стають менш ефективними, але росія ефективно використовує безпілотники іранського виробництва. Останні звіти також свідчать про те, що рф досить довго не використовувала безпілотники іранського походження, і ймовірно, у неї вичерпатися «дешеві та галасливі» БПЛА.

російські ЗМІ також припустили, що газова угода між рф та Туреччиною може стати ще одним фактором меншого використання турецьких безпілотників у бойових діях.

Раніше повідомлялося, що президент росії володимир путін поставив перед президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом умови припинити поставки турецьких безпілотників в Україну для збереження газової угоди. Як наслідок, Туреччина, як повідомляється, не постачає нові дрони TB2 в Україну.

EurAsian Times також повідомляла, що Baykar відмовився від створення в Україні заводу з виробництва безпілотників у співпраці з державною оборонною компанією.

російські ЗМІ стверджують, що у відсутності турецьких безпілотників винні політичні махінації між росією і Туреччиною, а не російські системи ППО.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: