РФ зібрала в окупованій Україні пшениці на $1 млрд, – NASA

04.12.2022 0 By Chilli.Pepper

NASA Harvest використовує супутникові знімки для моделювання врожаю пшениці. Чверть української пшениці вирощується на землях, на які претендує росія, повідомляє newssky.com.ua із посиланням на bloomberg.

@NASA

Україна втратила щонайменше 1 мільярд доларів пшениці, яка була зібрана на територіях, контрольованих росією, згідно з дослідженням із використанням супутникових зображень програми NASA з продовольчої безпеки та сільського господарства.

Аналіз дає уявлення про те, що відбувається на окупованих територіях, де інформація жорстко контролюється. Метод використовує модель машинного навчання, яка виявляє зміни текстури та кольору на основі часових рядів супутникових зображень, щоб нанести на карту місця зібраних або незібраних урожаїв.

З непідконтрольних Україні територій зібрано майже 6 мільйонів тонн пшениці, повідомляє NASA Harvest. Зібрано близько 88% озимих культур, посіяних на окупованих територіях, а незібрані площі були переважно вздовж лінії фронту.

Дослідження піднімає питання про те, що відбувається із цими культурами. російські кораблі експортували зерно, ймовірно вивезене з окупованих територій, до країн, включаючи Лівію та Іран, але важко оцінити обсяги, оскільки вантажовідправники приховують походження вантажів. РФ заперечує крадіжку зерна, але офіційні особи публічно заявляють про відновлення поставок зерна з окупованих портів.

Україна є великим експортером пшениці, і блокада її портів після вторгнення росії призвела до стрімкого зростання цін, потенційно зробивши контрабанду зерна більш прибутковою. Угода, яка дозволяє Україні відновити експорт, допомогла знизити ціни на зерно, але вони все ще залишаються історично високими.

Майже чверть української пшениці вирощується на землях, які росія стверджує, що анексувала, хоча частина цієї території контролюється Україною. Оцінки NASA Harvest стосуються пшениці й поки що виключають інші культури чи продукти харчування, які зберігалися на складах. Знахідки не вказують на те, що сталося з посівами після їх збору.

Команда NASA Harvest підрахувала, що аграрії цього року в Україні зібрали 26,6 млн тонн пшениці, що на кілька мільйонів тонн перевищує інші провідні прогнози.

Головний прокурор Швейцарії, провідного центру торгівлі сировиною, попередив, що комерціалізація награбованої сировини може становити військовий злочин.

Найбільший український виробник HarvEast заявив, що всі озимі культури, які він посадив на своїй землі в Донецькій області, зібрали окупанти цього літа.

«Цього року завдяки сприятливим погодним умовам озима пшениця дала дуже високий урожай для цього регіону», — зазначив генеральний директор Дмитро Скорняков. «Все, що збирали на наших полях, порозкрадали і повивозили з України».


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: