Санкції, безпольотна зона, дипломатія: складні підрахунки Заходу, щоб зупинити Путіна

06.03.2022 0 By Chilli.Pepper

Незважаючи на безпрецедентні санкції та сильну підтримку України, західні держави не змогли зупинити російський наступ і навіть очікують погіршення ситуації. Але їхні можливості для посилення тиску на президента Володимира Путіна, ймовірно, будуть обмежені, публікує огляд newssky.com.ua із посиланням на spacewar.

Більше санкцій?

Країни G7 пообіцяли в п’ятницю ввести “нові жорсткі санкції” проти Росії, а держсекретар США Ентоні Блінкен пообіцяв “посилити надзвичайний тиск, який ми вже чинимо”.

Але тут не так багато місця для маневру. Перед вторгненням США пообіцяли «почати на вершині сходів ескалації і залишитися там» і дотримали свого слова.

Разом зі своїми європейськими союзниками вони ввели безпрецедентні санкції проти російської фінансової системи та наближених до Кремля олігархів, заборонили експорт важливих технологій та ввели повітряну блокаду.

Росії заборонили брати участь у великих спортивних змаганнях, а десятки компаній вийшли з країни.

«Дехто думав, і я був би включений до цієї групи», що загрози таких санкцій «було б достатньо, щоб стримати президента Путіна, але наразі це не так», – сказав AFP колишній посол США в Україні Вільям Тейлор.

«Тому мені не зрозуміло, що додаткові санкції змусять його вийти».

Поки що енергетичний сектор Росії був відносно збереженим. Багато американських законодавців закликають президента Джо Байдена заборонити імпорт до США російської нафти, чого президент не виключає.

Деякі яструби також закликають до того, щоб російська фінансова система була повністю відрізана від решти світу, тоді як жителі Заходу потурбувалися про націлення на банки, найменш пов’язані з вуглеводневим сектором.

Блінкен застеріг від заходів, які призведуть до скорочення глобального постачання енергії та автоматичного підвищення ціни на заправку для американців та європейців.

Він попередив, що це не відповідає «стратегічним інтересам» Заходу, який, схоже, робить ставку на ефект від дії нинішніх санкцій з часом.

Заборона польотної зони?

Щоб обмежити російські авіаудари по Києву та інших містах, президент України Володимир Зеленський благав НАТО створити заборонену для польотів зону над його країною. Але поки що це червона лінія для трансатлантичного альянсу, до якого Україна не входить.

«Єдиний спосіб запровадити заборонену для польотів зону – відправити винищувачі НАТО в повітряний простір України, а потім накласти заборону на польоти, збиваючи російські літаки», – сказав генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберг.

“Якщо ми це зробимо, ми отримаємо те, що може закінчитися повноцінною війною в Європі, яка залучить багато інших країн і спричинить набагато більше людських страждань. Тому ми приймаємо це болісне рішення”.

Піднімаючи примару ядерної конфронтації, багато експертів вважають, що саме тому США та європейці не відступлять від цього курсу, доки конфлікт буде обмежуватися Україною чи іншими країнами, що не входять до НАТО.

Однак усередині Кільцевої дороги у Вашингтоні кілька обраних республіканців, таких як Адам Кінзінгер і Роджер Вікер, вважають, що союзникам в кінцевому підсумку доведеться піти на ризик створення забороненої для польотів зони.

За відсутності такого рішення Вашингтон і Європейський Союз наразі зобов’язуються продовжувати постачання зброї українським силам.

Тут теж лунають голоси за надання більшої наступальної техніки, зокрема винищувачів радянського виробництва, які є в деяких країнах Східної Європи і з якими українські льотчики вже вміють поводитися.

Вбити Путіна?

Сенатор-республіканець Ліндсі Грем не підбирав слів: він закликав «когось у Росії» вбити Путіна.

“Ми не виступаємо за вбивство лідера іноземної країни або зміну режиму”, – заявила прес-секретар Білого дому Джен Псакі. «Це не політика Сполучених Штатів».

Але деякі оглядачі вважають, що, вичерпуючи російську економіку і, перш за все, активи олігархів, які збагатилися від близькості до Кремля, санкції можуть підштовхнути деяких членів найближчого оточення Путіна до нього.

«Ймовірність палацового перевороту або олігархічного заколоту є значною», – сказав Жан-Батист Жанжен Вільмер, директор Французького інституту стратегічних досліджень Військової академії у Франції, у статті для інтернет-сайту War on the Rocks.

Інші, наприклад Семюел Чарап з аналітичного центру Rand Corporation, налаштовані більш скептично.

«Люди, які мають здатність впливати на речі, надзвичайно лояльні, і вони там заради їхньої лояльності», – сказав він AFP.

А дипломатія?

За словами Чарапа, Байден повинен продовжувати, як президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц, намагатися переконати свого російського колегу вийти, покладаючись на силу санкцій, щоб підштовхнути його далі.

“Це може бути неможливим. Але я думаю, що це найкраще, що ми можемо зробити зараз”, – сказав він.

Натомість деякі роблять ставку на іншого супротивника Сполучених Штатів і європейців: Китай.

Один західний дипломат зазначив, що «Пекін стає все більш незручним від того, що відбувається» і не прийшов на допомогу російській економіці, щоб пом’якшити наслідки санкцій.

Тому Китай може відігравати набагато ефективнішу роль за лаштунками, ніж Захід, сказав дипломат.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: