Чи впорається Словаччина зі своїми проблемами, чи підтримуватиме Україну та зберігатиме демократію – головні тренди прийдешнього року для країни

23.12.2022 0 By NS.Writer

Російська агресія проти України змусила європейські інституції розробити комплексний підхід до підтримки нашої держави. Попри трагічні обставини, Європейська рада надала Україні статус кандидата у члени ЄС, ухвалено безпрецедентні санкції проти РФ, триває фінансова допомога. Водночас головним викликом прийдешнього року є збереження і зміцнення єдності Європейського союзу й розвиток демократії. Словаччину це також стосується.

Зузанна Чапутова і Єдуард гГеґер під час відставки уряду

Словаччина. Ставлення до українців, які тікають від війни

Протягом багатьох років Словаччина була країною парадоксів. Словаки з одного боку підтримують сильні прозахідні настрої, приблизно 60–70% воліють залишатися в ЄС і НАТО. Проте словацьке суспільство також продовжувало демонструвати сильні проросійські настрої — близько 50% вважали Росію стратегічним партнером і сприймали Путіна прихильно до 2021 року. Ці уявлення збігалися з сильною підтримкою теорій змови та маніпулятивних наративів.

На тлі російського вторгнення в Україну 2022 рік став свідком значної зміни настроїв у країні. Все більше людей визнають, що членство в західних структурах гарантує суспільству безпеку та відносне процвітання, і вважають Росію загрозою. Популярність Путіна впала на 100% між 2021 і 2022 роками. Водночас певні давно виплекані страхи та тенденції залишилися в країні. Щодо цього Словаччина найслабша — чимало словаків бояться, що мігранти чи західні суспільства, наприклад, можуть загрожувати їхній ідентичності та цінностям. Віра в маніпулятивні наративи також залишилася незмінною і все ще охоплює майже половину громадян.

На запитання як ви ставитеся до того, що ваша країна приймає українських біженців — 68 % словаків хотіло б, щоб підтримка українців скоротилася у порівнянні з нинішнім рівнем. Більшість словаків мають думку, що ті, хто втікає з України, не повинні отримати доступ до безплатного медичного обслуговування, і спільно з угорцями висловлюють невдоволення тим, що біженці отримують певні робочі місця. Як відомо, українці вміють працювати й обдаровані від народження, тож у багатьох видах діяльності мають успіхи й пишаються цим.

Ставлення до українців у країнах В4

Несприятливе ставлення до українців поширене серед людей, які використовують особисті канали спілкування та соціальні мережі як джерело новин. Серед чотирьох країн Вишеградської четвірки угорці найменше використовують особисте спілкування та соціальні медіа як джерела новин, тоді як словаки — найбільше.

Кого люди звинувачують у війні також має значення. Ті, хто стверджує, що відповідальність за війну в Україні несуть або Україна, або США/НАТО, значно частіше ставляться до українських біженців негативно. Тож словаки найбільше розходяться в цьому питанні і найменше схильні стверджувати, що Росія несе відповідальність — це частково пояснює, чому вони найнегативніше ставляться до біженців, які тікають від східного сусіда.

Хто відповідає за війну в Україні В4

Як відомо, уявлення та думки формуються не лише на основі власного досвіду; на них впливають різноманітні зовнішні чинники, зокрема особисті історії, часто вирвані з контексту або узагальнені щодо цілої групи українських біженців. Ось чому політичні голоси та організації, які надають допомогу українцям, що тікають від війни, мають бути пильними, якщо вони хочуть зберегти позитивне ставлення до українців, які приїжджають до країн V4 шукати притулку та допомоги.

Неспровокований напад Володимира Путіна на Україну спричинив масштабні руйнування та значні потоки біженців до країн V4. За офіційними даними, станом на листопад 2022 року в Польщі зареєстровано близько 1,5 млн біженців, у Чехії — 458 тис., у Словаччині — 100 тис., в Угорщині — близько 31 тис.

Висновок щодо загальноєвропейської низької спроможності працювати в інформаційному полі і чинити опір кремлівській пропаганді, післяправді, проявам недостатнього розвитку ви можете зробити самі. Це є та важка робота, яку слід виконувати щодня і надолужувати, бо цей напрям не лише найскладніший. Боротьба за мізки і серця людей завжди буде складовою будь-якого цивілізаційного успіху.

Уряд Едуарда Геґера впав. На Словаччину чекають дострокові вибори

Уряд Еда Геґера буф сформований меншістю, і спроби скерувати його у відставку чинилися чи не з перших днів його роботи. Врешті через висловлення вотуму недовіри мети було досягнуто. Прем’єр-міністра Словаччини хвалили за його роботу на міжнародній арені, але критикували вдома через його слабкість.

Після засідання парламенту минулого четверга, яке неодноразово переривалося, 78 депутатів зі 102 присутніх у палаті підтримали вотум недовіри, що ініціювали дві опозиційні партії «Свобода і солідарність» (SaS) і «Hlas». Голосування, яке вимагало підтримки 76 зі 150 депутатів, спершу було заплановано на вівторок.

«Це найкращий подарунок для словацького народу напередодні Різдва», — написав у соцмережах лідер «Hlas» та колишній прем’єр-міністр Петер Пеллегріні.

Нинішня коаліційна криза тягнеться з літа. У вересні SaS оголосила про свій вихід з уряду, оскільки провідна коаліційна партія OĽaNO відмовилася від ультиматуму SaS усунути голову OĽaNO Ігоря Матовіча з посади міністра фінансів.

Конфлікт між Ігорем Матовічем і Річардом Суліком був дуже особистим з березня 2021 року, коли SaS та інша коаліційна партія Za ludi змусили Ігоря Матовіча залишити крісло прем’єр-міністра через погане управління кризою пандемії COVID-19. Згідно з нещодавнім опитуванням громадської думки, Матовіч став членом уряду, якому довіряють лише 11 відсотків, тоді як йому не довіряють 88 відсотків.

Згідно з конституцією, президентка Зузана Чапутова скерувала у відставку чинний уряд після голосування, а потім вона оголосить про свої подальші дії.

Президентка висловилася, що існує загроза того, що політична криза переросте у серйозну кризу демократії.

Відтепер політичні партії у парламенті обговорюватимуть призначення дострокових виборів. Аби провести дострокові загальні вибори, парламент має внести зміни до конституції, для чого потрібно 90 голосів. Таке голосування може відбутися вже цього тижня.

За всю сучасну історію Словаччини дострокові вибори проводилися тричі.

До формування нового уряду уряд Геґера, що набув статусу тимчасового, виконуватиме свої повноваження. Ситуацію зі скандально відомим Ігорем Матовічем буде розв’язано у спосіб, запропонований прем’єр-міністром.

Річ у тім, що за Конституцією до тимчасового уряду мають входити ті ж особи, що становили його на момент імпічменту. Президентка може скасувати мандат конкретного члена такого тимчасового уряду лише за пропозицією прем’єра.

Ігор Матовіч, міністр фінансів та голова OľaNO, просто перед голосуванням драматичним жестом запропонував SaS свою відставку в обмін на відвернення вотуму недовіри та підтримку проєкту державного бюджету на 2023 рік. Він підписав заяву, а потім передумав. «Він підписав заяву про звільнення перед очима співробітників Офісу президента, але останньої миті передумав і вихопив підписаний документ з рук керівника Офісу президента», — йдеться в повідомленні Офісу президента.

Ігор Матовіч під час відставки

За його словами, мафія згуртувалася й доклала зусиль для повалення демократичного уряду. «„Демократи“ з Саксонії домовилися скинути вже третій демократичний уряд. Скільки за цей » надійшло на потрібний рахунок цього разу?” — написав він у Фейсбук.

Справжні цінності справедливості, рівності, поваги, толерантності та миру мають перемогти врешті. Словаччина неодноразово демонструвала, що в переломні здатна об’єднатися і показати злу, що йому немає місця в суспільстві. Тож на країну чекає чергова битва за майбутнє.

Водночас «імовірність того, що після наступних виборів буде ліберальний, прозахідний і прогресивний уряд, який задовольнить міських виборців, близька до нуля», — сказав соціолог Міхал Вашечка, припускаючи, що Словаччина може навіть стати на «угорський шлях».

Наразі політичні аналітики, політики, пересічні громадяни не квапляться висловлюватися беззаперечно. Демократія крихка, насамперед на пострадянськоиу просторі. Натомість усі небайдужі сподіваються на мудрість народу, хоча як показує історія, вона не завжди працює.

Ціна на газ у грудні для Європи впала на 36 відсотків

Ціна на газ

Початок цієї зими під час першої європейської хвилі холоду подарував падіння вартості газу зі 158 доларів до 108 доларів за куб.м. Зниження тривало протягом останнього тижня.

Наприкінці цього тижня в Братиславі очікується 12 градусів тепла. Потреба в опаленні істотно зменшується, отже зменшилася й потреба в енергоносіях.

За ціною трохи вищою за 100 доларів США газ наразі на рівні грудня минулого року, попри такі ризики:

  • майбутня зима;
  • ненадійні постачання російського газу;
  • низькі запаси газу в сховищах.

Цього року російський газ більше не є проблемою. Його постачання обсягом 500–700 млн куб.м на тиждень становить менш як 19% всього імпорту ЄС.

На сьогодні європейські газосховища заповнені на 84%, і кінець року буде досить сприятливий. Цілком імовірно, що ЄС розпочне 2023 рік із запасами близько 80%. 2022 розпочався на рівні 54%. Різниця є/буде на 25%.

Прийдешній рік обіцяє бути вдалим для газових компаній, є сподівання, що таким він буде і для домогосподарств.

Словаччині потрібні танки та боєприпаси

Російське вторгнення в Україну засвідчило потребу у збільшенні витрат на оборону.

Словаччина опинилася в такій ситуації, як і багато інших членів НАТО в Європі, що систематично недофінансовують витрати на оборону. Наразі Братислава розплющила очі, закупівля нового озброєння триває, але чи збережуться ці настрої після того, як агресія Росії вщухне, передбачити важко.

Історія словацької оборони і безпеки дещо похмура: танки, які має Словаччина, або застарілі, або нефункціональні. Збройні сили Словаччини наразі взагалі не мають бойових вертольотів.

Тепер чеські та польські винищувачі у поєднанні з трьома батареями ракетної системи Patriot, наданими союзниками по НАТО, допомагають захищати небо Словаччини. Однак ці Patriot не належать Словаччині, а словацькі солдати навіть не навчені ними керувати.

Невдовзі Словаччина отримає 15 німецьких танків Leopard у версії 2A4 загальною вартістю понад 100 млн євро, вони надійдуть безплатно, в обмін на 30 бойових машин БВПД-1, що служитимуть ЗСУ для захисту від російської агресії.

Leopard 2A4 становить технологічно кращий танк, ніж ті, що є в арсеналі СР. Основна зброя — 120 мм гармата Rheinmetall L/44, яка стріляє сталевими снарядами товщиною 56 см на відстані до 2000 метрів. Його підтримують два кулемети калібру 7.62 12-циліндровий турбодизельний двигун потужністю 1500 кінських сил дає змогу розвивати максимальну швидкість 68 км/год.

«Подарунок від німецького уряду — це вияв сильної згуртованості всередині NATO який перед обличчям російської агресії в Україні тільки міцнішає», — переконаний Яро Надь, чинний міністр Оборони Словаччини.

Важливо, щоб новий словацький уряд зберіг цю тенденцію, адже йдеться про здатність країни, не надто сильної, захищатися.

Яро Надь

Народна Рада Словацької Республіки: доля бюджету та конституційних змін під питанням

На 78 засіданні Національної ради (НР) Словацької Республіки депутати мають зосередитися на пунктах стосовно відділів охорони здоров’я та навколишнього середовища. Вони ще кілька неузгоджених пропозицій на порядку денному.

Законодавці чекають на держбюджет. Спікер парламенту Борис Коллар («Ми сім’я») хоче, щоб його ухвалили протягом тижня. За його словами, якщо головний кошторис не ухвалять, уряд не зможе ні виконувати свої зобов’язання перед медиками чи громадянами, ні гарантувати ціни на енергоносії. Проте опозиція просить внести кілька змін до бюджету, щоб підтримати його. SaS оцінив пропозицію як роздуту, популістську та передвиборчу, насамперед стосовно надто високого дефіциту.

Протягом тижня також може бути ухвалено рішення щодо поправки до Конституції Словацької Республіки щодо скорочення терміну парламентських виборів. Пропозиція політсили «Ми — сім’я» все ще в порядку денному зборів, вона наразі у другому читанні. Також було обговорено питання про необхідні голоси для можливого скорочення терміну виборів, SMER каже про 76, але кілька депутатів наполягають на нормі в 90 голосів, наполягаючи на певному рівні стабільності.

20 грудня депутати перенесли кілька питань порядку денного на наступне чергове засідання Національної ради Словацької Республіки, заплановане на кінець січня 2023 року.

Томаш Тараба

Це поправки від групи Томаша Тараби, а також його пропозиція щодо конституційного закону щодо можливості припинення депутатського мандату в НР СР у разі ухвалення рішення про скорочення виборчого періоду.

Також у січні розглядатимуть поправку до закону про муніципальну освіту, якою Томаш Валашек хоче ввести зобов’язання перейменовувати вулиці, названі на честь представників недемократичних режимів, поправки до Кримінального кодексу від групи Катарини Хатракової щодо забезпечення відповідного процесуального порядку огляду приміщень адвокатської практики, Мирослава Коллара до Закону про видавців публікацій та Реєстру у сфері ЗМІ та аудіовізуальних засобів спрямована на посилення зобов’язань органів державної влади та посадових осіб відповідати на запити журналістів.

Томаш Валашек

Законопроєкт про бюджет має бути ухвалений до 31 грудня, якщо Словаччина не хоче почати 2023 рік у тимчасовому бюджеті, що означало б щомісяця жити на 1/12 бюджету 2022 року.

Опозиція вимагає від тимчасового уряду внести зміни до бюджетної пропозиції та від коаліційних депутатів підтримати дострокові вибори в обмін на підтримку бюджетної пропозиції на 2023 рік, адже тимчасовий уряд може розраховувати на підтримку колишньої коаліційної партії SaS після переговорів у вівторок.

Ліміти видатків є частиною проєкту закону про бюджет на 2023 рік (ще одна з умов SaS). Передбачено скасування плати за телевізійні ліцензії, податок на надприбутки від російської нафти та підвищений податок на азартні ігри та алкоголь. У проєкті бюджету йдеться про зниження ПДВ для ресторанів та спортивних закладів на весь рік, а не лише на перші три місяці. Більше коштів піде на охорону здоров’я.

Парламент може ухвалити проєкт бюджету в будь-який час наступного року, натомість схоже, більшість депутатів підтримають його у четвер, за кілька днів до кінцевого терміну.

Європейські законодавці під час місії до Словаччини висловили стурбованість щодо ставлення до ЛГБТ+ та ромів

Владімір Більчик з групою ЄП у Словаччині

Моніторингова група з питань демократії, верховенства права та основних прав на чолі з депутатом Європарламенту Софі ін’т Велд відвідала Братиславу в день, коли уряд прем’єр-міністра Едуарда Геґера програв вотум недовіри Національній раді в п’ятницю.

Група закликала виконавчу владу Словаччини активізувати свої зусилля для поліпшення юридичного визнання одностатевих пар та їхніх дітей.

Однак у Словаччині лише 31% громадян погоджуються з тим, що особи ЛГБТ+ повинні мати такі ж права, як і гетеросексуали, тобто Словаччина посідає найнижчу сходинку серед країн ЄС, згідно з опитуваннями громадської думки, попри нещодавнє подвійне вбивство перед квір-баром у центрі Братислави.

«Навіть після майже тридцяти років існування Словацької Республіки ми поводимося так, ніби ЛГБТ+ осіб не існує в нашій країні. Це не лише боягузливо, це неправильно», — сказав член делегації та депутат Європарламенту від Словаччини Владімір Більчик (ЄНП).

Після кількох зустрічей з представниками країни та громадянського суспільства делегація Європейського парламенту наголосила, що в майбутньому вона «уважно стежитиме за всіма відповідними подіями у Словаччині, включаючи поточні реформи у сфері судової системи, використання повноважень Генерального прокурора або скасування звинувачень щодо високопоставлених осіб».

Генеральний прокурор Марош Жилінка вже заявив, що ці заяви «виключно політичні».

Марош Жилінка

Наразі стосовно проблем з ЛГБТ+ у Словаччині найпрогресивнішою у словацькій владі є Президентка Зузанна Чапутова, що спричиняє певний оптимізм щодо ставлення до цієх спільноти.

Словаччина виплачуватиме державну допомогу українцям з інвалідністю

30 листопада уряд Словаччини затвердив постанову щодо фінансової допомоги особам з інвалідністю, які вимушено переїхали до Словаччини через війну в Україні.

Раніше кошти надходили від Міжнародної організації з міграції (МОМ) та ЮНІСЕФ. Відтепер уряд рефінансуватиме внески з фондів європейських програм, які потім будуть відшкодовані Словаччині (TASR).

Документ набув чинності 2 грудня 2022 року.

«Постанову ухвалено з метою задоволення потреб осіб з серйозними обмеженими можливостями, які виїхали з України у зв’язку зі збройним конфліктом і перебувають на території Словацької Республіки», — зазначили в Міністерстві праці, соціальних справ та сім’ї (MPSVR).

Допомогу отримуватимуть особи, які отримали статус тимчасового притулку (dočasné útočisko) в Словацькій Республіці чи додатковий захист (azyl) або тимчасове місце проживання (prechodny pobyt).

Щомісячна допомога становитиме від 300 до 508 євро, залежно від ступеня тяжкості інвалідності:

  • 300 євро — якщо за результатами оцінювання стану здоров’я ступінь тяжкості інвалідності становитиме від 40 до 59%.
  • 508 євро — якщо за результатами оцінювання стану здоров’я ступінь тяжкості інвалідності становитиме від 60% та вище.

Якщо особи з інвалідністю вже отримували фінансову підтримку від міжнародних організацій МОМ або ЮНІСЕФ, оцінювання ступеня тяжкості для них не проводиться.

Письмова заява про призначення фінансової допомоги подається за місцем проживання до Управління праці, соціальних питань та сім’ї (úradu práce, sociálnych vecí a rodiny).

Кошицька греко-католицька єпархія випустила настільну гру «Mikuláš ide k nám», за основу якої взяли українську настільну гру «Миколай іде до нас»

Настільна гра «Миколай іде до нас»

Кошицька греко-католицька єпархія у співпраці з громадським об’єднанням Byzantinos випустила настільну гру Mikuláš ide k nám напередодні Різдва. Сюжетом стала настільна гра зі схожою назвою, що виникла в Україні. Щодо словацького видання, то не просто дослівний переклад. Автори здійснили спроби адаптувати супровідні тексти для дітей Словаччини, щоб окрім життя св. Миколая — іноді поєднуючи реальні та легендарні елементи — визнавали також місце та роль св. Миколая у традиціях Церкви та культурі чи географії Словаччини.

На додаток до плану гри, ігрових фігур та інструкцій до комплекту також входить буклет, який батьки мають прочитати спільно зі своїми дітьми, що важливо для гри. Під час гри гравці зупиняються на окремих клітинах ігрового плану та намагаються правильно відповісти на питання з життя св. Миколая. Гра також містить картки з добрими та поганими справами. Маленькі гравці знайомляться з цінностями святого, аби правильно реагувати на певні щоденні речі. Важливою частиною є картки з конкретними діями, які діти мають виконувати під час гри.

За задумом творців, гра має об’єднати сім’ї, коли вони гратимуть та дізнаватимуться нове про життя Святителя Миколая, а також прагнутимуть дотримуватися життєвих настанов і цінностей, яким святий Миколай присвятив усе своє життя. І саме тому вікове обмеження гравців не обмежене.

Цю гру можна знайти в інтернет-магазині aetos.sk, у звичайних магазинах магазину Ekumena в Кошицях на вул. М’ясярській № 2 та в Прешові на вул. Кошицької єпархії.

Довідково:

Byzantinos — це асоціація громадян, яка об’єднує людей із позитивним ставленням до Греко-Католицької Церкви, особливо в регіоні Кошице в Словаччині, та зацікавлених у створенні медіаконтенту.

Byzantinos прагне поширювати християнські цінності та євангельське послання, підтримувати візантійське мистецтво, створювати освітні засоби для дітей, молоді та дорослих, підвищувати обізнаність про регіональні, культурні, духовні, спортивні події та заходи для молоді, а також виховувати шанобливе ставлення до своїх традицій.

Назва Byzantinos походить з грецької мови і означає візантійський, що свідчить про східну церковну традицію та Східну Церкву, чиє духовне життя вона хоче представити.

Ексклюзив

«Ковальчук»Марина Ковальчук, власна кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: