Якщо Україна буде стабільною та європейською, це суттєво допоможе Словаччині

05.08.2022 0 By NS.Writer

Президент Польщі Анджей Дуда виголосив, що на сьогодні Україна захищає від російської агресії не лише свою країну, а й усю Європу. І здається, вся Європа починає це добре усвідомлювати, зокрема Словаччина.

Депутат Європарламенту Володимир Більчик

Євродепутат від Словаччини Vladimír BilČik 12 липня наголосив: членство України в ЄС також в інтересах Словаччини — борімося за це!

Україна та українці заслуговують на справедливу можливість для повноправного членства в Європейському Союзі. У той час, коли вони борються за власне виживання, героїчно захищаючи своє існування, статус повноправного кандидата на вступ до ЄС є тим політичним мінімумом, який ми можемо запропонувати українцям. Стратегічно і морально важливо дати чіткий сигнал Україні, де буде місце нашого найбільшого сусіда після війни.

Європейці зрозуміли, що Україна наразі потребує насамперед ефективної зброї та гуманітарної допомоги. Водночас члени Європейського парламенту наголошують, що післявоєнна відбудова України буде загальноєвропейським політичним зобов’язанням. Москва безумовно намагатиметься впливати на будь-яке втручання з боку ЄС задля імперських спроб знищити Україну.

У Європейському парламенті переконані, що російська агресія є новим стратегічним шансом для експансії як такої, її поступового завершення на Західних Балканах і швидкого продовження в Україні. Україна стикається з величезними наслідками нападу Росії. Мільйони українців втратили домівки, розбомблена та замінована країна, зруйнована промисловість — усе це має бути відновлено в Україні найближчими роками. «Після 24 лютого самі українці найкраще знають, що їхній єдиний шлях — закріпити свою країну в Євросоюзі та рухатися геополітично та безпеково на захід. Від нас також залежить, чи допоможемо їм у цьому та долучимось до українських реформ та українського оновлення. Якщо Україна буде стабільною та європейською, це лише суттєво допоможе Словаччині», — переконаний Vladimír BilČik.

Ми не вклонятимемося агресору!

29 липня відбулися перемовини в межах так званої Контактної групи підтримки України у форматі міністрів оборони обраних країн на чолі зі Сполученими Штатами Америки, — написав міністр оборони Словаччини Jaro Naď у своєму фейсбуці.

Міністр оборони Словаччини Ярослав Над

Міністри обговорили подальшу допомогу Україні, яка місяцями протистоїть російській агресії.

За словами очільника оборонного відомства Словаччини, Україна та міжнародна демократична спільнота не змиряться з насильницькими діями Росії. «Ми не відмовимося від демократичних принципів, свободи та суверенітету через поступки агресору. Тому ми об’єднані й готові підтримувати право України на захист стільки, скільки це буде потрібно».

Боротьба з пропагандою агрессора

Словаччина одна з перших зрозуміла, що більшість знань про Україну вона отримала завдяки кремлівській пропаганді, яка щедро сплачувалася Москвою. Наразі ситуація кардинально інша, насамперед молодь почала сприймати українців по-іншому.

«Кремлівська фабрика брехні від самого початку російського вторгнення в Україну перевертає реальність з ніг на голову. Заперечує право України на існування і попри величезні втрати з боку Росії заявляє, що війна йде за планом», — наголосив знову міністр оборони Словаччини Ярослав Надь (Jaroslav Naď).

Ось такий короткий словник російської пропаганди поширює Міністерство оборони Словацької Республіки:

«Спеціальна військова операція триває за планом.»

Нам не вдалося швидко окупувати Україну та встановити маріонетковий уряд, бо маємо катастрофічні проблеми з військовим плануванням, командуванням, логістикою. Тож ми змінили стратегію і почали вбивати та тероризувати мирних жителів.

«Ми атакуємо лише військові цілі.»

Ми атакуємо міста та цивільну інфраструктуру, ми запускаємо ракети по лікарнях та житлових кварталах. Буча, Гостомель, Маріуполь, Харків, Ірпінь, Вінниця, Миколаїв, Кременчук, Краматорськ…

«Ми маємо денацифікувати Україну.»

Ми системно знищуємо українську націю, її ідентичність та культурну спадщину. Ми викрали та перемістили на російську землю тисячі українців, серед яких діти.

«На жаль, ми також пережили кілька несподіваних поразок.»

Ми не будемо розкривати реальні цифри загиблих воїнів і якщо ви втратили на війні близьку людину, краще мовчіть. Ви отримуєте мішок рису, бобових та олії.

«Ми не хочемо окупувати Україну.»

Ми хочемо окупувати найбільшу частину України якомога більшу, в ідеалі остаточно. Україна наша!

«НАТО розширюється і готується напасти на нас. Україна — це лише сходинка.»

Ми незадоволені тим, що НАТО не дозволяє нам нападати та окупувати суверенні держави.

Співпраця Словаччини і Чехії в контексті війни в Україні

З вересня Чехія допомагатиме Словаччині охороняти повітряний простір. Про це сказав прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала (ODS) у Запитаннях Вацлава Моравеца на чеському телеканалі 24. Його словацький колега Едуард Хегер, який також був гостем шоу, відзначив це, а також спрямування чеських солдатів для захисту східних кордонів Словаччини. Окрім ситуації з безпекою та війни в Україні, обидва прем’єр-міністри також обговорили політичну ситуацію у своїх країнах та зростання цін на енергоносії. У червні Словаччина звернулася до Чеської Республіки з проханням допомогти з охороною повітряного простору, доки вона не отримає замовлені винищувачі F- 16. Вони повинні замінити вживаний досі МіГ-29, але постачання дещо відтерміновуються. Тож Фіала запевнив, що Чехія допоможе сусідній країні.

«Ми, безсумнівно, виконаємо. На мою думку, це чудовий приклад не лише оборонної співпраці, а й довіри. Ми будемо допомагати Словаччині, поки вона не матиме у своєму розпорядженні нові літаки. І ми сподіваємося, що нам також хтось допоможе, якщо у нас виникнуть проблеми», — сказав Фіала. Він наголосив, що це в чеських інтересах. Він нагадав, що Словаччина межує з Україною, яка чинить спротив російському вторгненню.

15 липня в Посольстві України у Словацькій Республіці відбулася церемонія підписання Меморандуму про співпрацю між Радою експортерів та інвесторів при МЗС України та Преміум бізнес-клубом Словаччини.

Від української сторони Меморандум підписав Посол України в Словацькій Республіці Юрій Мушка, від словацької — Президент клубу Петер Галла.

У Меморандумі сторони зобов’язуються працювати над зміцненням взаємних торговельних відносин та бізнес-контактів, а також спільними проєктами з повоєнної відбудови України.

На зустрічі обговорювали співпрацю на ближчу перспективу, зокрема, проведення бізнес-форуму у вересня 2022 року в межах Днів України в містах Братислава та Кошице.

Україна внесла словацького експрем’єра Фіцо до чорного списку

Колишній прем’єр-міністр Словаччини та голова Smer Роберт Фіцо потрапив до українського списку відомих західних громадян, які у будь-який спосіб поширюють російську пропаганду.

Український центр протидії дезінформації склав список із 75 проросійських пропагандистів та опублікував його 14 липня.

У відповідь на появу свого імені у списку Фіцо заявив, що Україна назвала його пропагандистом, тому що він дотримується іншої думки щодо війни в Україні, ніж уряд Словаччини.

Він наполягає, що війна в Україні — це конфлікт між США та Росією, і що Україна потрапила під цілковитий вплив Америки.

Міністр закордонних справ Словаччини Іван Корчок

Прем’єр-міністр Угорщини атакує своїх партнерів з Вишеградської групи

Міністр закордонних справ Словаччини Іван Корчок (номінант від SaS) дедалі менше розуміє позицію Будапешта, про що він зауважив у відповідь на заяви прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

Виступаючи перед учасниками літньої школи в Румунії 23 липня, Орбан висловився про «змішування рас» і занепад Заходу. Він також розкритикував партнерів Угорщини у Вишеградській групі, до якої входить Словаччина.

Угорщина використовує будь-яку можливість, щоб діяти інакше, ніж решта країн ЄС. Це також стосується санкцій щодо Росії, про що наголосили в МЗС Словаччини.

«Ми робимо те, що вважаємо правильним», — відповів міністр закордонних справ Словаччини Іван Корчок у відповідь Орбану. Слід зазначити, що станом на сьогодні Словаччина очолює Вишеградську групу.

Триває проєкт Українського інституту книги «Книжки без кордонів».

Збройні сили України чинять неймовірний спротив російським загарбникам, натомість Україна — досі небезпечне місце, тож чимало українських сімей з дітьми змушені залишатися далеко від рідних домівок, необхідних речей, серед них книжки.

Аби полегшити українцям, що перебувають закордоном, доступ до книжок українською мовою, створено візуалізовані пам’ятки, кожна з яких присвячена окремій країні, де можна знайти інформацію, акумульовану Українським інститутом книги та МЗС України.

У Словаччині цей проєкт також працює, тож українці можуть ним скористатися.

Вшанування жертв Голокосту ромів

2 серпня Словаччина вшанувала жертв Голокосту ромів

Словацькі політики та Європейська комісія вшанували в соціальних мережах День пам’яті голокосту ромського населення. На думку учасників, слід зробити більше для викорінення дискримінації щодо ромів.

Прем’єр-міністр Словаччини Едуард Гегер (OĽaNO) написав у Facebook, що люди не повинні стикатися з дискримінацією та забобонами через свою етнічну приналежність та почуватися неповноцінними.

«Ми не повинні толерувати таке», — сказав він.

Гегер також зазначив, що «здебільшого роми приречені на невдачу і відсунуті суспільством на другий план». У Словаччині існує безліч ромських громад, які живуть у злиднях

Увечері 2 серпня 1944 року майже 3000 ромів були відправлені на смерть у табір Аушвіц-Біркенау на території нинішньої Польщі.

За оцінками, під час Голокосту загинуло понад 500 000 європейських ромів.

Вважається, що близько тисячі ромів зі Словаччини загинули під час Голокосту.

Багатьох переслідував нацистський режим, встановлений міжвоєнною Словацькою державою. Роми не могли користуватися громадським транспортом, їздити на заходи, а в’їжджати в міста їм дозволяли лише в певний час. Крім того, чоловіки-роми мусили працювати в кількох трудових таборах у Словацькій державі.

За комунізму тема Голокосту ромів залишалася табу.

«Те, що сталося з європейськими ромами, досі оповито недостатніми дослідженнями та знаннями громадськості», — сказала Зузана Куманова, радник з прав людини міністра юстиції Марії Коликової (SaS).

ЄС відзначає День пам’яті жертв Голокосту ромів з 2015 року.

Оскільки Голокост ромів не так широко відомий, як Голокост євреїв, президентка Зузана Чапутова акцентувала, що через це ще важливіше зберегти історії тих ромів, які вижили. Вона відзначила свою зустріч з Аделою Маковою з Бадіна, центральна Словаччина.

3 серпня розпочав роботу гуманітарний центр у братиславському Аупарку

Відкрито четверте коло допомоги для українців, які вимушено залишили свої домівки через війну та мають статус біженців.

Про це йдеться на сторінці громадського центру “Kto pomôže Ukrajine Aupark”.

У четвертій фазі, гуманітарну допомогу передбачено для:

  1. Пенсіонерів старше 65 років;
  2. Матерів з дітьми до 15 років;

Раніше в центрі повідомляли, що підтримку отримуватимуть лише матері з трьома та більше дітьми. Наразі ж в організації зазначили, що допомогу надаватимуть усім матерям з однією дитиною та більше. Розмір допомоги збільшуватиметься відповідно до кількості дітей.

  1. Особи з інвалідністю.

«Щодня ми переживаємо ситуації, які надають нашим спільним зусиллям беззаперечного значення. Але водночас ми усвідомлюємо, що в майбутньому необхідно більш точно визначити тих, хто отримуватиме допомогу. І хоча ми хотіли б допомогти всім, після довгих роздумів і перерахунків ми відкриваємо раунд допомоги для цих груп», — зазначають в організації.

Фотовиставка «Маріуполь»

27 липня 2022 року в історичній частині Братислави відбулося відкриття фотовиставки під назвою «Маріуполь».

Урочисту церемонію відкрили спільно з Послом України в СР Юрієм Мушкою відкрили міністерка культури Словацької Республіки Наталія Міланова та Генеральний директор Словацького національного музею Браніслав Паніс.

До учасників заходу онлайн звернувся Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Експозиція присвячена наслідкам російської агресії проти України, там показано злочини російських окупантів в Маріуполі.

Виставка триватиме до жовтня 2022 року.

Кожна країна — насамперед її люди. Словаччина показала себе однією з найближчих у часи українського спротиву російській навалі. Нам вдалося поговорити з чудовою людиною, відомим учасником колись популярного у Словаччині рок-гурту Мартіном Карвашем.

Мартін Карваш

Я розумію, як важко спілкуватися з людиною, яка пережила біду. Іноді зовсім незрозуміло, що говорити і як поводитися з тим, хто має важкий діагноз, переживає клінічну депресію або втратив близьку людину. Скажіть, будь ласка, що вивідчуваєте, коли думаєте про Україну та українців?

Я намагаюся уявити, як це, коли на моє місто, на мікрорайон, де стоїть наш будинок, падають бомби. Звичайно, це надто тяжко. Я уважно дивлюсь по телевізору новини з боїв і маю відчуття, що жителі українських зруйнованих селищ, міст і будинків начебто мають досвід бомбардувань і війни, хоча це часто молоді люди. Річ у тім, що за останні 100 років українці пережили всяке: і більшовизацію, і голод, і війну, і бомбардування. Словаки цього досвіду не мають.

Проблема з історією полягає в тому, що Росія використовувала історичні паралелі у своїй пропаганді. Наприклад, було кілька скандалів, коли з’ясувалося, що Росія частково фінансувала рух за незалежність Каталонії, оскільки це допомогло б створити прецедент і надати легітимності так званим ЛНР і ДНР, сепаратистським рухам у Каталонії чи Країні Басків.

Як ви думаєте, чому Росія напала на Україну? Чи можна було цьому запобігти?

Росія завжди мала і має завойовницький характер, навіть за царату, за комуністичної держави й тепер за часів Путіна. Він добре почувається з країнами, де є диктатура, демократичні держави — його вороги. Він не цурається жодних способів боротьби.

Яким було ставлення вашої держави й ваше особисто до України та українців раніше, до війни?

 Ми раділи розпаду Радянського Союзу. Ми наївно думали, що ослаблена Росія перестане бути світовою загрозою. Тепер я сподіваюся, що сама Росія скоро розвалиться.

Ви чули й бачили, що російська армія не лише воює з українською армією, а й катує мирне населення, зокрема дітей і жінок. Як це пояснити на тлі розмов про братні народи?

 Зізнаюся, я був вражений рівнем варварства російської армії. Для мене було неможливо уявити, що таке відбудеться в Європі XXI сторіччя. Я ніколи навіть не міг повірити, що хтось зможе перевершити звірства фашистів у минулій світовій війні.

Як українсько-російська війна вплинула на вас і ваше життя? Вам стало важче жити?

Моє повсякденне життя практично не змінилося. Все дорожче, але я не вважаю це важливим у порівнянні зі стражданнями українського народу. Найзначнішою зміною для нашої родини є присутність у нашому домі вродливої й розумної жінки з України. Ми побачили, які українці виховані, делікатні.

Чому, на вашу думку, світ став на бік України?

Тому, що невиправдана агресія російської акули з таким ступенем жорстокості просто неприпустима. А також багато хто боїться падіння рівня життя, якщо Росія піде далі..

До війни наші держави були не надто близькі, натомість з початком війни Словаччина стала однією з надійніших стосовно підтримки. Чому так сталося?

 До 2020 року в Словаччині був уряд партій, наближених до путінської Росії. Нинішня влада є прозахідною. І ми також боїмося, що якщо Росія захопить Україну, то буде й наша черга.

Чи Словаччина ще не втомилася від України?

Як хтось може втомитися від війни, що триває з нашими сусідами? Натомість щось таке помітно … Цим користується і проросійська опозиція.

У кожного свої проблеми, натомість зараз Україна є майданчиком для боротьби зі злом. Чи всі в Словаччині це розуміють?

Словаччина є європейським лідером за кількістю містифікацій. Так що я не думаю, що всі як слід це розуміють.

Як ви думаєте, коли Україна переможе і якими будуть наші відносини потім?

— Коли Україна переможе, наші відносини будуть ще кращими, ніж зараз.

Що б Ви хотіли сказати чи побажати українцям?

Звичайно, щоб ви виграли цю війну. Якнайшвидше відновити рідну землю і — по можливості — пережити горе через загиблих.

Ексклюзив

«Ковальчук»Марина Ковальчук, журналістка, редакторка, для Newssky (Братислава)


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: