Черговий крок до членства в НАТО: в декларації саміту щодо України вперше згадано ПДЧ. Ексклюзив

14.06.2021 0 By NS.Writer

Пункт 69 спільної декларації країн-членів НАТО 14 червня 2021 року:

«Ми повторюємо рішення, прийняте на Бухарестському саміті 2008 року про те, що Україна стане членом Альянсу з Планом дій щодо членства (ПДЧ) як невід’ємною частиною процесу; ми підтверджуємо всі елементи цього рішення, а також наступні рішення, включаючи те, що кожен партнер буде оцінюватися по суті.

Ми твердо підтримуємо право України самостійно визначати своє майбутнє та зовнішньополітичний курс без втручання ззовні.

Щорічні національні програми в рамках Комісії Україна-НАТО (NUC) залишаються механізмом, за допомогою якого Україна просуває реформи, що стосуються її прагнень до членства в НАТО.

Україна повинна повною мірою використовувати всі інструменти, доступні в рамках NUC, для досягнення своєї мети — впровадження принципів і стандартів НАТО.

Успіх широкомасштабних, стійких та незворотних реформ, включаючи боротьбу з корупцією, сприяння інклюзивному політичному процесу та реформу децентралізації, засновану на демократичних цінностях, повазі прав людини, меншин та верховенстві закону, буде мати вирішальне значення у створенні підґрунтя для процвітаючої та мирної України.

Подальші реформи в секторі безпеки, зокрема реформа Служб безпеки України, особливо важливі.

Ми вітаємо значні реформи, вже здійснені Україною, та наполегливо заохочуємо подальший прогрес відповідно до міжнародних зобов’язань та зобов’язань України.

Ми продовжуватимемо надавати практичну підтримку реформам у секторі безпеки та оборони, в тому числі за допомогою Комплексного пакету допомоги.

Ми також будемо продовжувати підтримувати зусилля України щодо зміцнення стійкості проти гібридних загроз, у тому числі шляхом активізації діяльності в рамках Платформи НАТО-Україна щодо протидії гібридній війні.

Ми вітаємо співпрацю між НАТО та Україною щодо безпеки в Чорноморському регіоні.

Статус партнера з розширеними можливостями, наданий минулого року, надає подальшого імпульсу нашому і без того амбіційному співробітництву та сприятиме більшій сумісності, з можливістю проведення більше спільних навчань, тренінгів та посилення ситуаційної обізнаності.

Військова співпраця та ініціативи щодо нарощування потенціалу між членами Альянсу та Україною, включаючи Литовсько-Польсько-Українську бригаду, ще більше посилюють ці зусилля.

Ми високо цінуємо вагомий внесок України в операції союзників, Сили реагування НАТО та навчання НАТО».

ПБ Newssky


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: