Чехія з Україною. Україна готова до чергової зими

01.12.2023 0 By Writer.NS

Ексклюзив. Під час повітряної атаки Кремля до Києва прибули чеські політики — спікерка Палати депутатів Маркета Пекарова Адамова і спікер Сенату Мілош Вистрчіл, які насамперед запалили свічки біля меморіалу жертвам Голодомору.

Каталіна Новак, Анджей Дуда, Петр Павел та Зузана Чапутова на саміті V-4

У Празі відбувся саміт Вишеградської групи

Зузанну Чапутову зустріли оплесками, глави Вишеградської групи обговорили Україну та Ізраїль.

Президент Чехії Петр Павел прийняв минулого тижня у Празькому Граді своїх колег із країн Вишеградської групи (V4) — Словаччини, Польщі та Угорщини. Спільно з Зузаною Чапутовою, Анджеєм Дудою та Каталін Новак вони обговорили проєкти, що фінансуються зі спільного фонду, питання інфраструктури та зовнішньої політики. Варто нагадати, що Чехія головує в групі V4 з липня.

На урочисте вітання у першому дворику Замку прибули лідери країн поодинці. Новак прибула першою, за нею Чапутова і нарешті Дуда. Ансамбль замкової варти виконував гімн відповідної країни, а також гімн Чехії, який прозвучав тричі.

Після прибуття Чапутової пролунали аплодисменти кількох десятків людей, які спостерігали з площі. Після церемонії президенти розписалися в книзі відвідувачів Празького Граду в залі Ротмаєра, де в другій половині дня також відбулася пресконференція.

Після ранкового пленарного засідання відбувся концерт Вишеградського квартету в Іспанській залі Празького Граду. Під час обіду президенти обговорили наслідки російської агресії в Україні для Центральної Європи та підтримку атакованої країни. Вони також спілкувалися щодо ситуації на Близькому Сході, темою також було розширення Європейського Союзу.

«Інтерес Європи полягає в тому, щоб терористична організація ХАМАС була розбита, щоб у Газі не сталася гуманітарна катастрофа і конфлікт не поширився далі в регіон», — сказав Павел. За словами Новак, консенсус полягає в тому, що слід не допустити подальшої ескалації конфлікту та зробити все, щоб запобігти жертвам серед мирного населення. «Вони тримають у заручниках громадян Угорщини, я хотіла б закликати ХАМАС негайно звільнити заручників», — сказала вона.

Останнім часом розбіжності між країнами V4 спричинили те, що група не має стільки спільних заходів, як у минулому. Розбіжності стосуються й позиції Угорщини в питанні війни в Україні, включно з постачанням зброї в Україну.

Президентка Угорщини Новак заявила, що спільна позиція V4 полягає в тому, що Росія не повинна виграти війну. «Ми стоїмо за Україною і намагаємося надати їй максимальну допомогу, щоб вона мала можливість захистити свою країну і свій народ у війні», — сказала вона. Угорщина відмовляється постачати зброю атакованій країні, як і новий словацький уряд Роберта Фіцо.

Щодо перспективи вступу України до ЄС, за словами Новак, захист меншин не може бути предметом перемовин. Будапешт хоче, щоб Київ скасував положення, яке Угорщина вважає обмеженням прав меншин. «Я просила своїх колег приділяти більше уваги меншинам в Україні», — зазначила президентка Угорщини.

За словами президента Польщі Анджея Дуди, Україна потребує підтримки. Він також вважає за необхідне мобілізувати союзників для продовження надання допомоги, зокрема українським біженцям. Президентка Словаччини Чапутова назвала допомогу для України важливою та значущою з огляду на стабільність і мир у регіоні.

Після своєї інавгурації в березні під час візиту до Братислави Павел сказав, що зараз він сприймає V4 більше як консультаційний форум, який не має амбіцій детально координувати зовнішню політику або політику безпеки. Він також бачить можливості для розширення співпраці з країнами Балтії.

У чеської армії залишилося небагато можливостей для України. Приватні компанії можуть продовжувати надавати озброєння

На складах армії Чехії залишилося небагато військової техніки, яку країна могла б надіслати в Україну. Про це заявила міністерка оборони Яна Чернохова в програмі Otázky Václav Moravec на чеському телебаченні. Проте компанії отримують експортні ліцензії, матеріали на десятки мільярдів крон надійшли до країни, яку атакувала Росія, саме від приватних компаній і донорів, сказала вона.

Яна Чернохова

За словами міністерки, цього року понад 4 тисячі українських військових пройшли підготовку на території Чехії чи Польщі у чеських інструкторів. За її словами, Чехія продовжить таку допомогу.

«Небагато одиниць військової техніки, які ми могли б відрядити в Україну. Водночас ми спробуємо компенсувати неможливість надсилання матеріалу з наших запасів, ми не хочемо поставити під загрозу нашу обороноздатність, експортними ліцензіями, які ми надаємо приватним компаніям», — зазначила Чернохова.

Чехія має вільні виробничі потужності, щоб допомогти Україні через приватні компанії, про що також знають партнери за кордоном.

«Чехія є дуже популярною країною для співробітництва та ініціатив», — зазначила вона. Наприклад, за словами Чернохової, через Чехію коштом Данії було надіслано майже 50 БМП, 2500 пістолетів, 7000 гвинтівок, 500 ручних кулеметів і 500 снайперських гвинтівок.

Колишній міністр оборони, а нині голова парламентського комітету з питань оборони Любомир Метнар (від ANO) також висловився за допомогу Україні. Однак, за його словами, йдеться не про суми, а про ефективність підтримки. За його словами, ситуація на фронті зараз де-факто заморожена, Росія переозброюється й адаптується до ситуації.

Чернохова також погодилася з фактом, що Росія не зупиняється після більш ніж півтора року конфлікту і працює над збільшенням постачання.

«Звичайно, деякі країни, які допомагають Росії, також оснащують Росію своїми технологіями, як ми робимо з Україною. Наздогнати й перегнати протилежну сторону в перегонах озброєнь непросто, і це може означати для України, що деякі речі підуть не так, як планувалося», – сказала вона.

З інформації на сайті Міністерства оборони випливає, що Чехія надала Україні військову техніку вартістю приблизно 1,2 мільярда крон з початку російського вторгнення минулого року.

Це авіатехніка, десятки танків, бойових машин, реактивних систем залпового вогню та пістолетів та боєприпаси. Це було обладнання виробництва з кінця 1950-х до цього року. Закупівельна вартість цих предметів становить 6,2 мільярда крон, 1,2 мільярда – це залишкова вартість. Чехія отримує компенсацію за подаровану військову техніку.

Від США держава вже отримала або отримає, згідно з матеріалами Міністерства оборони, вісім гелікоптерів H1 і 300 мільйонів доларів (близько 6,7 мільярда крон), від Німеччини 15 танків Leopard 2A4, а також отримає загалом 78 мільйонів євро (1,9 мільярда крон) через Європейський фонд миру, який слугує для фінансування пріоритетів ЄС у сфері оборони та безпеки.

Роберт Фіцо відвідав Чехію

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо з прем’єр-міністром Чехії Петром Фіалою

Минулого тижня прем’єр-міністр Словаччини Фіцо прибув до Чехії, його візит містив певну напругу.

Фіцо провів зустрічі з прем’єр-міністром Чехії Петром Фіалою, президентом Петром Павелом і головами обох палат парламенту. Він також мав зустріч з лідером опозиційного руху ANO, колишнім прем’єр-міністром Андрієм Бабішем. Візит до Чехії був першою офіційною поїздкою Фіцо за кордон як новообраного голови словацького уряду.

Прем’єр-міністр Словаччини зустрівся з очільником Сенату Мілошем Вистрчілом, членами верхньої палати на робочому сніданку в палаці Вальдштейн. Фіцо та Вистрчіл дійшли згоди щодо потреби в активізації співпраці між двома країнами також у межах Вишеградської групи. Вони висловили різні позиції щодо допомоги Україні в умовах російської агресії, сказав Вистрчіл журналістам після ранкової півгодинної зустрічі з прем’єр-міністром Словаччини. »Ми не про все домовилися — наша думка щодо розв’язання конфлікту в Україні відрізняється, і ми також провели дискусію щодо позиції та функціонування групи в межах ЄС. Проте надзвичайно важливо, щоб прем’єр-міністр Фіцо підтвердив, що у зовнішньополітичній орієнтації Словаччини нічого не змінюється, зокрема стосовно членства в ЄС і НАТО», — наголосив Вистрчіл.

Потім Фіцо мав коротку зустріч в Палаті представників зі спікеркою нижньої палати Маркетою Пекаровою Адамовою.

Згодом відбулася зустріч Фіцо з Петром Фіалою в Академії Straka, де обговорювали продовження двосторонньої співпраці між двома країнами, а також актуальні питання європейської політики. У другій половині дня Петр Павел прийняв Фіцо в Празькому Граді, хоча спершу він не збирався його приймати. За анонімним джерелом, близьким до Замку, стало відомо, що президент був засмучений тим, що «Фіцо не зробив жодного дружнього кроку стосовно Чехії». Дипломатичній помилці нібито запобігла  президентка Словаччини Чапутова, яка переконала президента прийняти Роберта Фіцо.

Стосунки Фіцо з деякими чеськими політиками, зокрема Петром Павелом, мали відтінок конфлікту. Це почалося під час виборчої кампанії в Словаччині, коли Фіцо висловив вимогу щодо чеських політиків не втручатися у справи Словаччини. Так він зреагував на заяви президента Чехії Петра Павела та міністра закордонних справ Яна Ліпавского, які говорили про те, що стурбовані розвитком подій у Словаччині та що за цим необхідно уважно стежити. Фіцо також розкритикував заяву президента Павела, згідно з якою перемога словацького експрем’єра може спричинити розлад у відносинах між Чехією та Словаччиною.

Під час візиту до Нью-Йорка наприкінці вересня Павел заявив журналістам, що деякі погляди Фіцо збігаються з російською пропагандою, і за його словами, повернення Фіцо на посаду глави уряду може вплинути на відносини між Прагою та Братиславою. «Це, безумовно, у разі його обрання й отримання довіри певною мірою порушило б стосунки між нами, тому що ми б по-іншому дивилися на деякі принципові речі», – сказав тоді Павел.

Натомість цього року Фіцо критикував чеського прем’єр-міністра Фіалу за втручання у внутрішні справи Словаччини через його заяву стосовно ймовірного припинення словацької військової підтримки України. «Прем’єр-міністр Фіала заявив, що не є радісним, якщо Словаччина припинила військові постачання в Україну. По-перше, недоречно коментувати суверенне рішення суверенної держави. По-друге, ця заява прем’єр-міністра Фіали нічого не змінить щодо намірів припинити військові постачання в Україну», – заявив Фіцо на початку жовтня, повідомляють Novinky.cz. «З тією зброєю – це як санкції проти РФ. Попри масштабні санкції, економіка Росії зростає, а економіка Європейського Союзу, який розробляє санкції, скорочується. Я вже використав відомий вислів із відомого чеського фільму «Пелішки»: товариші з Брюсселя десь помилилися», — перефразував чотириразовий прем’єр-міністр Словаччини.

Чеська Республіка має намір збільшити використання атомної енергії  та енергії відновлюваних джерел

Духовани

Вже три компанії конкурують за будівництво нового атомного реактора у Чехії

На відміну від своїх західних сусідів Австрії та Німеччини, Чеська Республіка подвоює використання ядерної енергетики.

Енергетичні компанії, зокрема американська Westinghouse, французька EdF і корейська KHNP, надіслали остаточні заявки на будівництво новітнього реактора в Чеській Республіці на атомній електростанції Дуковани, оскільки країна прагне  більшої енергетичної незалежності та відмовитися від викопного палива.

АЕС Дуковани – перша атомна електростанція, побудована на території Чехії, та одне з найбільших надійних та економічно вигідних джерел енергії ČEZ. Розташована за 30 км на південний схід від міста Тршебич, внесеного до списку ЮНЕСКО, вона щороку виробляє кількість електроенергії, що покриває майже 20% загального споживання електроенергії у Чехії. У порівнянні з іншими великими чеськими електростанціями, вона виробляє електроенергію з найменшими питомими витратами та без викидів CO2, сприяючи енергетичній безпеці та самодостатності країни.

Енергетична компанія CEZ, яка контролюється державою, заявила у вівторок, що оцінить пропозиції щодо багатомільярдного контракту, перш ніж сформувати рішення уряду для остаточного затвердження переможця.

Тендер оголосили ще в березні 2022 року після оцінки рішення уряду Чехії.

Новий реактор має бути введений в експлуатацію до 2036 року. Переможець  контракту отримає можливість побудувати ще три ядерні реактори в країні.

Варто зазначити, що торік чеський уряд виключив російського енергетичного гіганта «Росатом» та китайську компанію CNG із тендерного процесу з очевидних міркувань.

Прем’єр-міністр Петр Фіала заявив, що участь Росії у проєкті, який має вирішальне значення для енергетичної безпеки Чеської Республіки, є неможливою після вторгнення Кремля в Україну.

Прага вшанувала жертв Голодомору

Столиця Чехії на Вацлавській площі в Празі біля пам’ятника святого Вацлава спільно з Україною та демократичним світом запалили свічки пам’яті на згадку про мільйони померлих внаслідок влаштованого сталінським режимом геноциду українського народу.

Тимчасовий повірений Віталій Усатий сказав: «Голодомор означав не лише смерть, а й духовне знищення. Більшовицький режим вирішив поставити український народ на коліна голодом. Сьогодні російський агресор переслідує ту саму мету – геноцид українського народу, але українці зараз, як і 90 років тому, незламні».

На захід прийшли перший заступник Голови Сенату Парламенту Чеської Республіки Їржі Драгош, заступник Міністра закордонних справ Ян Маріан, заступник Міністра культури Ондрей Храст.

Торік Сенат та Палата депутатів Парламенту Чеської Республіки визнали Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Перед будівлею Посольства України в Чехії цього дня приспустили Державний прапор України.

Ініціатива Dárek pro Putina не зупиняє свою діяльність

Darec pre Putina

Чеська ініціатива Dárek pro Putina за тиждень зібрала понад 10,7 млн крон на гелікоптер для української розвідки.

UH-60 Black Hawk, американський двомоторний багатоцільовий гелікоптер придбають для України.

Black Hawk назвали «Честимір», і вже зібрали понад 439 тис. євро. Задонатили близько 4 тис. осіб.

На цю мить є приблизно десята частина від необхідної суми для придбання гвинтокрила. Його вартість становить 105 млн крон або 4,3 млн євро.

«Кожного дня, коли ми встаємо вранці, обідаємо, бавимося з дітьми або розважаємося з друзями, за кілька десятків годин їзди від нас відбувається жорстока війна. Це теж наша війна, бо ніхто не хоче, щоб ми потрапили «в лапи» Росії. Хто цього не розуміє, той колаборант або ідіот. Або кілька з них» — кажуть в організації.

Нехай Господь благословить тих, хто розуміє – додаю я.
«Ковальчук»Дописувала власна кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media Марина Ковальчук.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: