Чехія спільно з Україною посилюють безпеку

04.10.2023 0 By Writer.NS

Ексклюзив. Чехія утверджується як один з гарантів безпеки України та здійснює адвокацію щодо якнайшвидшого вступу нашої держави до ЄС. Останні вибори у Словаччині акцентували потребу об’єднуватися й підтримувати братні зв’язки.

Петр Павел і Володимир Зеленський у Празі

Чеські аналітики спостерігали за виборами у Словаччині

Журналісти чеської Seznam Zpráv відстежили події у Словаччині онлайн.

Словаччина обрала 150 нових членів Національної ради. Понад два десятки політичних партій і одна коаліція змагалися за голоси приблизно 4,3 млн виборців.

Згідно з офіційними результатами, Smer Роберта Фіцо перемогла з понад 22 відсотками, за нею – Прогресивна Словаччина, яку підтримало менш як 18 відсотків людей.

Явка виборців становила 68,5 відсотка.

Роберт Фіцо підтвердив у неділю, що хоче бути прем’єр-міністром. Він заявив, що зовнішньополітична орієнтація Словаччини як країни-члена ЄС і НАТО за його уряду жодним чином не зміниться.

Тоді президентка Зузана Чапутова оголосила, що доручить Фіцо сформувати новий уряд у понеділок.

Роберт Фіцо

Третій лідер Hlas на чолі з експрем’єр-міністром і колишнім політиком Smér Петером Пеллегріні, відіграватиме ключову роль в урядових переговорах. У післявиборчих дискусіях він зазначив, що віддає перевагу співпраці зі Smer, а не широкійї коаліції з ліберальними та консервативними партіями.

Неофашистська партія «Республіка» не виправдала очікувань, опустившись нижче п’ятивідсоткового бар’єра, необхідного для проходження до парламенту під час перепису. Рух «Проєкт «Ми – родина» спікера парламенту Боріса Коллара» зазнав фіаско.

З огляду на попередні заяви партій, Smer відмовляється від військової допомоги Україні, а Hlas воліє продовжити  підтримку. Прогресивна Словаччина — безумовно проукраїнська політична сила.

Прем’єр-міністр Петр Фіала одним із перших чеських політиків зреагував на результати виборів у Словаччині.

Результати виборів у східного сусіда були сприйняті європейськими політиками всієї внутрішньої сцени.

Якщо Орбан з радістю акцентував спільне з Робертом Фіцо бачення щодо більшості аспектів, то реакція Фіали була дипломатична і прохолодна: “Зі Словаччиною нас пов’язують не лише глибокі історичні зв’язки, близькість, а й дружні відносини на всіх рівнях. Я стежив за результатами словацьких виборів і зичу словакам, щоб післявиборчі переговори привели до формування доброго уряду. Вірю, що ми продовжуватимемо тісно співпрацювати на урядовому рівні на благо обох наших країн», – написав Петро Фіала у соціальній мережі X.

Чеський віцепрем’єр-міністр з питань цифровізації та міністр регіонального розвитку Іван Бартош також сподівається на продовження нестандартної співпраці зі Словаччиною. «Я також хотів би особисто привітати Міхала Шимечека, голову Прогресивної Словаччини. Попри все, він довів, що ліберальна політика має своє місце під сонцем і в Центральній Європі, і за це йому велика подяка», – додав він.

Перший віцепрем’єр-міністр і міністр внутрішніх справ, голова руху STAN Віт Ракушан має думку, що результати виборів у Словаччині є для Чехії й попередженням, і уроком.

«Занепокоєння людей, які часто живуть на периферії інтересів, можуть не мати реального підґрунтя, але від цього вони не менш реальні. Якщо ми хочемо зберегти ліберальну демократію в Чеській Республіці, ми повинні пояснити її переваги тим, хто зараз не отримує від неї зиску, або лише незначний. Людям у відчужених місцях, біднішим, розчарованим людям. І створити суспільство, стійке до страху», – коментує міністр словацькі вибори.

Андрей Бабіш, голова опозиційної ANO, як пам’ятаєте – колишній кандидат на президентських виборах – не приховував радості: «Доброго ранку, Словаччина. Вітаємо Роберта Фіцо з перемогою на виборах! Я також вітаю Петера Пеллегріні з чудовим результатом і бажаю всій Словаччині мати уряд, який працюватиме для кращого життя людей удома та завзято захищатиме інтереси всіх громадян Словаччини в Європі», –написав він у соцмережі Х.

Андрей Бабіш

Перед виборами в Словаччині він особисто долучився до кампанії та підтримав Роберта Фіцо та Петера Пеллегріні у відео, знятому в центрі Братислави. Водночас він згадав і Прогресивну Словаччину.

«Найгірше, що може з вами статися, це мати в уряді Прогресивну Словаччину. Вони такі чеські пірати», – сказав він у відеозверненні, яке опублікував під час 48-годинного мораторію, коли словацьке законодавство забороняє проведення виборчої кампанії чи публікацію опитувань.

Якщо коротко, то говорити наразі про щось не варто. Словаччина обрала шлях в минуле, а не прогресивне майбутнє. Що буде далі – покаже час. Дякую чеським колегам за велику роботу на словацьких виборах. Як відзначали чеські спостерігачі, словаки здебільшого голосують емоціями, забуваючи про факти. Така інфантильність може дорого обійтися.

Уряд розробив оборонну стратегію Чехії, пріоритетом якої є підготовлені збройні сили. Чехія закупить F-35.

F-35

У середу уряд обговорить розроблену оборонну стратегію Чехії. Згідно з попередньою заявою представників Міноборони, основним завданням оборонної політики Чехії в документі є відзначення всебічної підготовки до тривалої оборонної війни високої інтенсивності з технологічно розвиненим супротивником, оснащеним ядерною зброєю.

За словами міністерки оборони Яни Чернохової, чеська оборонна політика має реагувати на погіршення безпекового середовища і насамперед на агресивність Росії, яка становить найсерйознішу загрозу безпеці Чехії та її союзників.

Пріоритетом стратегії є створення добре озброєних, оснащених, навчених і боєздатних збройних сил, які можуть бути розгорнуті в операціях колективної оборони.

Водночас за словами Яна Їреша, директора відділу оборонної політики та стратегії Міністерства оборони, комплексна оперативна підготовка території Чехії та забезпечення перекидання та підтримки потенційно великої кількості союзних надзвичайно важлива.

Уряд Петра Фіали схвалив закупівлю 24 американських винищувачів F-35 Lightning, усі вони будуть доступні у 2035 році. Витрати на придбання та експлуатацію літаків до 2069 року сягнуть 322 мільярдів крон. Міністерка оборони  чітко обґрунтувала важливість придбання літаків F-35. Світ просто небезпечний, і наша Батьківщина повинна бути готова стримувати можливих загарбників, захищатися і відстоювати свою свободу. А щодо суми, яка здається астрономічною, то безпека кожного з нас завдяки винищувачам становитиме аж ніяк не драматичні 700 крон на рік, сказала вона.

«Якщо ми хочемо зберегти наш рівень життя, наші цінності, продовжувати вільно поліпшувати нашу країну, тоді ми повинні бути готові захищати себе, і можливий ворог має бачити, що ми серйозно. Незалежно від політичних уподобань чи решти розбіжностей, всіх об’єднує потреба в безпеці. Забезпечення безпеки від зовнішніх загроз є завданням Міністерства оборони, яке для цього готує плани оборони та будує якісну армію, яка в разі потреби надійно захистить нас спільно з армією НАТО», – акцентувала Яна Чернохова.

Надзвукова авіація є невіддільною частиною чеської армії, термін оренди 14 винищувачів JAS-39 Gripen спливає до 2027 року. На зміну їм прийдуть американські машини F-35. «Надзвукова авіація захищає нас від атак з повітря, може атакувати наземні цілі та взагалі відповідає за низку завдань. Для їх виконання безумовно потрібна авіація.

Лютий 2022 року став переломним моментом для світу: російська агресія проти України не лише перекроїла геополітичну карту, а й показала, наскільки велика небезпека підстерігає Чехію на Сході. Безтурботні дні просто закінчилися.

«Можливо, війна в Україні скинула рожеві окуляри навіть з останніх оптимістів – світ небезпечний, але якщо ми не хочемо, щоб хтось наважився на нас напасти, ми та НАТО повинні дати їм зрозуміти, що через нас зламають зуби. Це принцип стримування — мати перевагу над можливим опонентом варто більше, ніж боротися з наслідками конфлікту», – зазначила Чернохова.

Яна Чернохова

Протрампівські лобісти чинять спроби підчепити на свої гачки чехів

Alliance Defending Freedom (ADF) є найбільшою у світі юридичною організацією, яка захищає релігійну свободу. Вона близька до Дональда Трампа, підтримує зв’язки з чеськими колегами, які намагаються лобіювати політиків і просувати програму проти абортів і ЛГБТК+ у цій центральноєвропейській країні.

Консервативна організація лобіює правозахисні інституції та інвестує мільйони по всьому світу, зокрема в Європі, має тісні зв’язки з Дональдом Трампом. Кілька років тому представник ADF відвідав Чеську Республіку на заході, організованому чеською організацією «Альянс за сім’ю». Однак, за даними investigace.cz, між цими двома операціями є ще кілька зв’язків.

«Християни повинні прагнути будувати славетні культурні собори, а не халупи з жерсті», — дев’ять років тому говорилося в публікації на одному вебсайті, пов’язаному з Alliance Defending Freedom (колишній Alliance Defense Fund). Там ішлося, що група намагалася «відновити міцну християнську теологію 3-го, 4-го та 5-го століть. Це католицька, універсальна ортодоксія, і вона надзвичайно важлива для культурного оновлення». До лав ADF входять до 3700 консервативних юристів. Група існує з 1990-х років. Тоді вона заходилася «захищати релігійну свободу, поки не стало надто пізно». Компанія прагне вплинути на юридичні та судові рішення в США та в усьому світі відповідно до свого тлумачення «Слова Божого» та виступає за «релігійну свободу» та проти дискримінації християн.

ADF стверджує, що християни втрачають свою свободу, і прагне скасувати антидискримінаційні закони, які захищають людей на основі, наприклад, їхньої сексуальної орієнтації. Згідно з ADF, такі закони використовуються для знищення релігійної свободи, змушуючи людей поширювати думки та ідеї, які підривають християнські переконання.

Як наслідок, Альянс часто виступає за прийняття законодавства проти прав ЛГБТК+ і права на аборт. Організація відіграла важливу роль у скасуванні рішення у справі Роу проти Вейда, яка дала американським жінкам національне право на аборт у першому триместрі.

Southern Poverty Law Center, некомерційна організація, яка займається судовими процесами щодо громадянських прав і суспільних інтересів, назвала ADF групою ненависті.

Ця історія триває вже понад 10 років, і перебіг досить дивних подій я не виписуватиму.

Якось молоді Християнські Демократи з Чеської Республіки організували лайфвікенд у Південній Чехії, де насамперед критикували право на аборт, що завершився лекцією католицького юриста Якуба Кржижа з факультету теології та права Карлового університету в Празі. Він вихваляв ADF, додавши, що організація зосереджена на захисті людського життя від зачаття до природної смерті; що там працюють професійні юристи. За його словами, такі, як він юристи можуть подавати цікаві справи до ADF і розглядати їх в «режимі pro bono», і що Чехія вже співпрацює з ADF на безоплатній основі, однак ADF також може фінансувати юридичні послуги у важливих для них справах. «Це певне повідомлення для вас. Якби ви знали про важливу справу в одній із цих трьох сфер (за життя, за сім’ю, релігійну свободу), це могло б бути можливим джерелом… Є процес відбору, який потрібно пройти, але є потенційне джерело фінансування юридичних послуг у випадках такого роду судових процесів», – сказав Кржиж під час лекції. «Якщо ви наражатиметеся на певні проблеми у своїй діяльності щодо підтримки життя, є й варіант, ми можемо спробувати попросити фінансування». Варто додати, ADF підтримав деякі справи в Чехії.

Чотири роки тому до Чехії приїздив представник ADF International. У Палаті депутатів чеського парламенту відбувся семінар, організований Альянсом за сім’ю. Альянс за сім’ю виступає проти шлюбу для всіх і проти дозволу одностатевим парам усиновлювати дітей, а також проти сурогатного материнства. Він також дуже критично і негативно ставиться до трансгендерних осіб.

Захід у Палаті депутатів тривав під патронатом голови Комітету з конституційного права Марека Бенди (ODS), депутата Алеша Юхелки ( ANO) та депутата Марека Виборного (KDU-ČSL). Метою було досягнення «соціальної, культурної, громадянської та законодавчої підтримки сім’ї, заснованої на шлюбі між чоловіком і жінкою», і закріплення такого визначення в чеській конституції. Семінар відбувся за підтримки ADF і його відвідала членкиня ADF International Адіна Портару, юристка, що є головною юридичною радницею організації в Європі, а також працює в Брюсселі.

Невдовзі після того, як investigace.cz опублікував статтю про візит Портару до Чехії, Альянс за сім’ю визнав свою співпрацю з ADF у своєму Twitter-акаунті. «Ми не приховуємо нашої співпраці з ADF», — йдеться у твіті.

Деякі менш консервативні члени церкви та представники кількох релігійних громад опублікували петицію до уряду про вилучення Альянсу за сім’ю зі структур держави. (Представники Альянсу співпрацюють з міністерствами праці та юстиції. Голова асоціації Яна Йохова також є помічником депутата Вацлава Краля (ODS)) На думку авторів петиції, Альянс заперечує право жінок голосувати; розганяє істерику і ставить під загрозу здоров’я та психологічний розвиток дітей, називаючи гомосексуалізм хворобою. У відповідь на петицію Альянс визнав, що лише «одного разу запросили члена ADF, Адіну Портару, на конференцію в Палаті депутатів».

Ще у 2011 році ADF надіслав правовий висновок чеському уряду щодо абортів іноземним громадянам у Чехії. Через шість років організація внесла рекомендації до Ради ООН з прав людини щодо обмежень права на аборт у Чехії; визначення шлюбу як союзу чоловіка і жінки в конституції; і пропозицію відмовитися від дискусій про те, чи можна одностатевим парам дозволяти усиновлювати дітей.

У 2015 році Європейський комітет із соціальних прав розглянув скаргу проти Чеської Республіки щодо законодавчої вимоги стерилізації транслюдей, які воліють змінити свої особисті документи, щоб вони зображали їхню гендерну ідентичність. Це нібито порушувало принцип недискримінації, викладений у преамбулі Хартії 1961 року. ADF надіслав до Європейського комітету документ, що виступає проти можливого скасування такого зобов’язання. Цей документ підписав Роджер Кіска.

Остання велика подія зі зв’язком ADF із Чехією відбулася в листопаді 2022 року, коли Альянс за сім’ю провів у Празі конференцію «Європа для сім’ї». Його метою було об’єднання таких організацій з усієї Європи та Сполучених Штатів. Окрім представника польського католицького руху Ordo Iuris, до Праги прибув Пол Коулман, виконавчий директор ADF International, про що свідчить фото, опубліковане на литовському сайті новин.

Отже, зло також глобалізується, тож варто пильнувати, аби часом наївність, часом легковажність, часом цікавість не затягнули у свої тенета добрих людей. Жертвами різних теорій змов, теорій «добра або зла» іноді стають досить розумні люди.

Андрею Бабішу доведеться перепросити журналістку Павлу Холцову

Павла Холцова

Хто є Андрей Бабіш, ви добре знаєте. Це чеська версія Орбана й Фіцо. Регіональний суд у Празі постановив, що Андрей Бабіш має перепросити журналістку-розслідувачку і головну редакторку investigace.cz Павлу Холцову через неправдиві заяви, які він опублікував про неї у Facebook. Таке знакове рішення матиме наслідки для політиків і журналістів у всьому Європейському Союзі. Існує прецедентне право, яке визначає відповідальність політиків за зневажливі дописи, які вони публікують у соціальних мережах, а також за публічні дебати, які випливають з цього.

Суд зобов’язав Андрія Бабіша опублікувати вибачення: «Я прошу пробачення у пані Павли Холцової за невиправдане втручання в її особисті права, спричинене публікацією неправдивого допису під заголовком «Це сталося через Whatsapp» на вебсайті www.facebook.com/AndrejBabis на 2 квітня 2022 р. Андрей Бабіш». Регіональний суд наказав публікувати вибачення протягом семи календарних днів поспіль.

Андрей Бабіш

У квітні 2022 року колишній прем’єр-міністр Андрей Бабіш оприлюднив на своїй сторінці у Facebook колаж із фотографією Павли Холцової та текстом: «Це прийшло через Whatsapp». У повідомленні WhatsApp йшлося: «Якщо Бабіш наважиться балотуватися в президенти, ми вже домовилися з паном Соросом, що за тиждень до виборів ми знову обіллємо його брудом. Це спрацювало минулого разу. Містер Сорос був дуже щасливий!»

Повідомлення у Facebook стало відповіддю на документи Pandora від жовтня 2021 року, в яких investigace.cz переконливо повідомляв, що Андрей Бабіш придбав нерухомість у Франції через мережу офшорних компаній і ніколи не розголошував ці активи, оскільки він, політик, і мусив так вчиняти за законом. Згодом Бабіш заявив у своєму звичайному відеоблозі, що саме через Павлу Холцову він програв вибори у жовтні 2021 року. Однак Бабіш ніколи не заперечував текст, в якому йшлося про справу, в яку він інвестував майже 400 000 000 чеських крон невідомого походження через компанії на Британських Віргінських островах, у Вашингтоні та Монако. Наразі він під слідством французької прокуратури щодо цієї покупки нерухомості.

Суд першої інстанції (суд першої юрисдикції) вже наказав видалити текст, оскільки «критика заявника, безумовно, не могла спровокувати серйозну дискусію, а була помстою за справу Pandora Papers і явно поширена з наміру завдати шкоди заявнику». Апеляційний суд додав, що Бабіш повинен перепросити.

Попри те, що Андрій Бабіш і його маркетингова команда не створили публікацію, а радше поширили її, суд взяв до уваги, що «відповідачем є колишній прем’єр-міністр, кандидат на посаду президента республіки, голова великої політичної організації, депутат парламенту Чеської Республіки, власник низки великих національних ЗМІ, а отже публічна особа з великим впливом на громадську думку та значно більшою кількістю послідовників. Відповідач міг і повинен був усвідомлювати, що його дія спричинить реакцію ненависті проти заявника, однак він ніяк не намагався обговорити, не пояснив, що просто жарт і перебільшення».

Суд першої інстанції також прокоментував той факт, що Андрей Бабіш вірогідно модерував ненависницькі коментарі під своїм дописом щодо Павли Холцової: «З огляду на коментарі під дописом, у відповідача мав бути принаймні сумнів, що допис був сприйнятий читачем як правдивий і мав докласти необхідних зусиль, щоб пояснити свої дії, чого він не зробив, попри те, що заявник просив його добровільно видалив».

«Я переконана, що як журналісти, які дотримуються етичних стандартів, ми мусимо чинити спротив політикам, які надто часто ставлять мішені на наші спини та заохочують своїх шанувальників знущатися з нас», — прокоментувала вирок Павла Холцова.

«Суд підтвердив, що підсудний був залучений не до серйозної публічної дискусії, а швидше до зловмисної атаки», – додав адвокат журналістки Томаш Немечек. Питання відповідальність через мову ненависті під постами політиків у соцмережах також зачепила Велика палата Європейського суду з прав людини на початок цього року. 5 травня 2023 року у справі

Санчес проти Франції було встановлено, що засудження політика за те, що він не видалив незаконні коментарі, опубліковані третіми особами на публічній стіні його облікового запису Facebook, не порушує його прав за статтею 10, тобто визнає що політиків можна притягнути до кримінальної відповідальності за їхні публікації в соціальних мережах — і за ненависті, яку вони спричиняють.

У Києві відбувся форум сили України й партнерів

Оборонний форум в Києві

Майбутнє чесько-українських оборонних проєктів обговорили на оборонному форумі в Києві. Про це йдеться на офіційній сторінці Міністерства оборони Чеської Республіки.

У п’ятницю, 29 вересня, заступник міністра оборони ЧР Даніель Блажковец взяв участь у першому в історії України «Міжнародному форумі оборонної промисловості», який тривав під патронатом міністра оборони України Рустема Умєрова, міністра стратегічних галузей промисловості Олександра Камишина та міністра закордонних справ Дмитра Кулеби. Президент України Володимир Зеленський особисто відкрив форум, акцентував змістовність та символічне значення події. У своєму виступі депутат Блажковец чітко озвучив позицію уряду, що підтримка з боку Чехії триватиме до остаточної перемоги України.

В контексті форуму відбулося п’ять тематичних панелей, присвячених актуальним викликам оборонної промисловості з огляду на російську інвазію, виробництво боєприпасів, наземні технології або нові революційні технології. На захід до Києва завітав 41 іноземний державний представник та 252 іноземні компанії з 30 країн світу. Оговорили найважливіші компанії оборонної промисловості, які працюють на українському ринку та чия діяльність відкриває можливість для розвитку двосторонньої співпраці.

На полях форуму депутат Блажковец поговорив з українською стороною про поточні спільні проєкти на різних стадіях розроблення, а також можливості початку співпраці над новими проєктами. Серед основних, так званих флагманських проєктів, – передання виробництва автомата Bren 2 «Січ» від компанії Česká zbrojovka або лінії виробництва малокаліберних боєприпасів від компанії Sellier&Bellot. Серед інших спільних проєктів – виробництво патронів для великокаліберних боєприпасів із твердого полімеру, що є інноваційним рішенням у часи дефіциту сировини. Наприклад, обговорювалася співпраця у виробництві бронетехніки, бойових машин піхоти або постачання спеціальних шасі Tatra. І останнє, але не менш важливе, дуже перспективним видається співробітництво у сфері безпілотних автомобілів і пов’язаних з ними технологій.

«Наша підтримка надається від рівня військової допомоги та постачання кінцевої продукції до довгострокової інтенсивної оборонно-промислової кооперації, до якої залучені не лише наші армії, а й підприємства ОПК як державні, так і приватні. Проте ми хочемо розвинути цю співпрацю ще далі», – наголосив заступник міністра оборони Даніель Блажковец. Він додав, що спільною темою має бути й значною мірою вже є обговорення трансферу технологій і створення спільних підприємств в Україні,  що Чехія цілком підтримує, і підтвердженням цього є проєкти з українськими партнерами. Спільні чесько-українські зусилля щодо тісного зв’язку оборонно-промислових комплексів також є рушійною силою переходу українських збройних сил з радянських платформ на стандарти НАТО. Спільні проєкти та їх стандартизація та сумісність з Північноатлантичним альянсом необхідні для подальшої інтеграції України в західні оборонні та військові структури. Отже, роль Чеської Республіки в контексті інтеграції України в НАТО набуває абсолютно нового, відчутного та практичного виміру.

За словами депутата Блажковця форум доводить силу урядів окремих країн спільно з компаніями оборонної промисловості — якщо вони об’єднуються, то працюють згуртовано та синергетично.

Форум можна вважати уявним новим початком. Країни-учасниці хотіли б спільно розпочати процес заміни застарілої української військової техніки та озброєння на найсучаснішу, яка відповідатиме жорстким стандартам альянсу.

«Ковальчук»Марина Ковальчук, керівниця проєкту V5 Media (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), заступниця головного редактора


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: