Чехія – приклад справжньої дружби і відданості

05.04.2024 0 By Writer.NS

Ексклюзив. Чехія щодня показує значно потужнішим країнам , що страх перед ворогом не є інструментом для перемоги. Смілива невелика країна вчить світ допомагати Україні здолати вселенське зло.

Петр Павел і Володимир Зеленський у Празі

Додаткові артилерійські снаряди для України вже майже в дорозі

Керівництво Чеської Республіки сповістило, що тисячі додаткових артилерійських снарядів будуть скоро постачені в Україну. Це відбувається лише за кілька тижнів після оголошеної Чехією ініціативи щодо необхідних постачань боєприпасів з-за меж ЄС.

Міністр закордонних справ ЧР Ян Ліпавський заявив, що на цей час є 300 000 снарядів і що ці боєприпаси забезпечать життєво важливий «кількамісячний перепочинок» на лінії фронту. Джерела додали, що перші постачання надійдуть до червня.

Ян Ліпавскі

«У нас є прямий досвід 40-річного існування як сателіта Москви, країни, в яку в 1968 році вдерлися російські танки, щоб приборкати Празьку весну», — сказав Ліпавський, додавши, що Чехія не могла стояти осторонь і дивитися, як Україна намагається впоратися без допомоги. «Ніхто насправді не хоче повернути ті [радянські] часи, і я маю сказати, що народ дуже чутливий до цього».

Україна говорила, що бракує боєприпасів у війні проти Росії; у ЄС відповіли, що можливо постачити лише 52% задекларованої торішньої мети щодо мільйона снарядів до березня, а законопроєкт про фінансування американської військової допомоги Києву міститься на розгляді у Конгресі.

Петро Павел, президент Чехії, оголосив про снарядну ініціативу на Мюнхенській безпековій конференції в лютому, заявивши, що Прага знайшла 800 000 снарядів, які можна отримати за фінансування консорціумом західних країн.

Схема працює, коли європейські країни купують снаряди в країнах Африки та Азії, зокрема Південній Кореї, що воліють не постачати їх безпосередньо в Україну, але раді продати третій стороні, наприклад, Чехії. Боєприпаси надходять із невикористаних військових запасів, а країни-постачальники зазвичай не хочуть сповіщати про це у світі.

Чеські джерела повідомили, що консорціум отримав серйозні обіцянки щодо постачання 300 тисяч великокаліберних артилерійських снарядів, причому перші партії будуть доставлені не пізніше червня. Окрім того, оголошено про виділення ще 200 000 снарядів.

Ліпавський сказав, що Чехія сподівається постачити снаряди «протягом кількох місяців», аби допомогти «стримати імперіалістичні амбіції Росії».

Головний чеський дипломат сказав, що чехи застосували комбінацію дипломатичних каналів і каналів міністерства оборони для створення міждержавного зв’язку, щоб отримати доступ до постачань по всьому світу, аби дати державам-членам змогу знайти боєприпаси.

Міністр закордонних справ заявив, що 18 країн підтримали цю ініціативу і були близькі до виділення необхідного фінансування для закупівлі всіх 800 000 снарядів у межах ініціативи, яка частково стала відповіддю на протистояння в Конгресі США, що чинить опір погодженню нового пакета військової допомоги.

«Схоже, що чимало європейських країн усвідомили, наскільки складною є ситуація в Україні. Водночас багато європейських урядів хочуть надіслати сигнал США про те, що ми відповідально ставимося до цього, аби спонукати США зробити свій внесок заради захисту вільного світу».

Нідерланди, Данія, Бельгія, Німеччина та Канада публічно підтвердили свою участь. Минулого тижня Швеція долучилася, пообіцявши 30 мільйонів євро, а міністр оборони Канади у вівторок повідомив, що країна виділила 40 мільйонів канадських доларів (27 мільйонів євро). Лідери ЄС також близькі до узгодження фонду у 5 мільярдів євро для України.

Інсайдери повідомили, що між прем’єр-міністром Чехії Петром Фіалою та його данським та голландським колегами Метте Фредеріксен та Марком Рютте тривають тісні робочі стосунки з питань озброєнь для України.

Чехія зіткнулася з найбільшою загрозою безпеці з часів Другої світової війни – державна розвідка

Міхал Куделка

У вівторок Служба безпеки Чехії (BIS) повідомила журналістам, що країна зіткнулася з найсерйознішою загрозою безпеці з часів Другої світової війни. На брифінгу для преси після зустрічі з президентом Петром Павелом у штаб-квартирі контррозвідки в Празі директор BIS Міхал Куделка наголосив на важливості готовності до протистояння поточним ризикам.

Куделка наголосив на небезпеках, що насуваються, пов’язаних з глобальними конфліктами, заявивши: «Те, що російські солдати роблять в Україні або палестинські терористи в Ізраїлі, вони зробили б і тут без помилування». Куделка також зазначив, що було б помилкою розглядати конфлікти в Україні чи в секторі Газа «як щось щодо нас лише незначно або взагалі не турбує».

«Агресивна Російська Федерація є великою загрозою для демократичних країн Європи, у тому числі для Чехії», — сказав він.

Павел погоджується з побоюваннями Куделки. «Ми, звичайно, не назвали б нинішню ситуацію з безпекою безпроблемною, а можливості на майбутнє зовсім не оптимістичні», — зауважив він, наголосивши на незамінній ролі спецслужб у забезпеченні національної безпеки.

Міністр закордонних справ Ян Липавський підтримав думку Куделки: «Чеська Республіка в небезпеці». Він наголосив на відданості уряду захисту безпеки чеських громадян та Європи.

У своєму річному звіті за 2022 рік, опублікованому в жовтні минулого року, йдеться, що Росія є найсерйознішою загрозою безпеці для Чехії, за якою слідує Китай. «Зростає ризик ведення ворожої діяльності під недипломатичним прикриттям. Однак підтримка та розвиток особистих контактів з колаборантами стала складніше для російських спецслужб у багатьох європейських країнах», — йдеться у звіті BIS.

Кілька європейських держав, зокрема Чехія, відстежили російську мережу, що «платила європейським політикам»

За даними влади кількох країн, підтримувану Росією пропагандистську мережу було розгромлено через поширення антиукраїнських історій та оплату неназваним європейським політикам.

Слідчі стверджували, що мережа використовувала популярний вебсайт »Голос Європи» як засіб для оплати політикам. Відтепер цей сайт пошуковик не знаходить.

Чехія та Польща заявили, що мережа була спрямована на вплив на європейську політику.

Голос Європи не відповів на запит ВВС щодо коментаря.

Чеські ЗМІ з посиланням на джерела в розвідці повідомляють, що «Голос Європи» платив політикам з Німеччини, Франції, Польщі, Бельгії, Нідерландів та Угорщини за вплив на майбутні вибори до Європарламенту.

Німецька газета Der Spiegel повідомила, що гроші були передані готівкою під час таємних зустрічей у Празі або через біржі криптовалют.

Віктор Медведчук

Чехія вважає, що за мережею стоїть проросійський український олігарх-утікач Віктор Медведчук.

Медведчука заарештували в Україні невдовзі після російського вторгнення, але згодом передали до Росії з приблизно 50 військовополоненими в обмін на 215 українців.

Артем Марчевський

Чеська влада також назвала ім’я Артема Марчевського, стверджуючи, що він керував повсякденною діяльністю сайту. Медведчук і Марчевський потрапили під санкції чеської влади.

Розвідка Польщі повідомила, що провела обшуки у регіонах Варшави та Тихи та вилучила 48 500 євро (41 500 фунтів стерлінгів) і 36 000 доларів (28 500 фунтів стерлінгів).

«Гроші з Москви були використані для оплати деяким політичним діячам, які поширювали російську пропаганду», – йдеться в заяві BIS.

Там додали, що суми становили «мільйони» чеських крон (десятки тисяч фунтів).

Зазначена пропагандистська мережа «спрямована на здійснення діяльності проти територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України», заявили в BIS.

BIS не називає імен політиків, які ймовірно причетні до цього. Однак прем’єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо стверджував, що серед них були і члени Європарламенту.

«Наприклад, стало відомо, що Росія звернулася до депутатів Європарламенту, також заплатила [їм] за просування російської пропаганди тут», — сказав  Де Кроо бельгійським парламентаріям.

Протягом тижня Сайт «Голосу Європи» був офлайн. Архівна версія його домашньої сторінки показала кілька статей, які висвітлюють внутрішні розбіжності в європейських країнах і висловлюють скептицизм щодо підтримки України.

Серед них: «Протест у Празі: голос людей проти корупції, військова підтримка України та уряду» та «Українська армія стикається з дедалі більшою нестачею військ на тлі постійних викликів».

Голос Європи мав понад 180 000 підписників у Twitter/X.

«Ми зупинили російську операцію впливу, якою керував Віктор Медведчук безпосередньо з Росії», — заявив у своїй заяві міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський. «Мета полягала в поширенні  проросійських наративів, що підривають суверенітет України, і водночас проникнути у Європейський парламент».

Чеська влада поки не надала розлогих коментарів щодо того, наскільки масштабними були ці зусилля і наскільки щедро вони фінансувалися, чиновники пообіцяли подальші викриття.

«Зелені» та ліберали в Європейському парламенті вимагають розслідувати інформацію про розкриття проросійської мережі впливу на європейських політиків.

Президентка ліберальної групи Renew Валері Хеєр, яка також є головною кандидаткою президента Франції Еммануеля Макрона на виборах до ЄС, закликала до «термінових дебатів» у парламенті в листі до президентки Роберти Мецоли.

Валері Хеєр

Вона наголосила, що якщо чинні члени Європарламенту або кандидати на майбутніх європейських виборах, які відбудуться за 10 тижнів, брали гроші від російського уряду чи їхніх довірених людей або були корумповані ними, то вони «повинні бути викриті».

І знову ми мусимо нагадувати й наголошувати – російська пропаганда роками, десятиріччями щедро, безмірно фінансується РФ, що дає їй змогу впливати на свідомість людей по всьому світу, насамперед в умовах війни. Українські вільні медіа тримаються здебільшого на ентузіазмі, в той час, як продукти на кшталт марафонів на українському телебаченні не можуть чинити опір російським наративам, бо такі продукти мають низьку якість й зроблені за радянськими лекалами. На жаль. І це вже давно час усвідомити.

Великдень у Чехії

Великодня Прага

Празькі великодні ярмарки працюють щодня на Староміській та Вацлавській площах. Тут чимало товарів ручної роботи, ситної їжі та місцевих напоїв, а також традиційних чеських великодніх заходів.

Великодні ярмарки у Празі відкриті щодня з 16 березня по 7 квітня, включно з великодніми вихідними.

Основні великодні заходи відбуваються на Староміській площі (Staromestskské náměstí) та Вацлавській площі (Václavské náměstí), в самому центрі міста.

Трдельник

Ці площі у 5 хвилинах ходьби одна від одної та безплатно відкриті з 10:00 до 22:00.

Крім того, невеликі та місцеві великодні ярмарки тривають в кількох інших місцях:

Маленькі великодні ярмарки у центрі Праги:  Маріанська площа (Mariánské náměstí) у Старому місті, площа На Кампі (Na Kampe) біля Карлового мосту на Малій стороні, ринок Гавела (Havelské tržiště) у Старому місті (між Староміською та Вацлавською площами). Єдиний постійний ринок у центрі міста з середини березня набуває великодньої атмосфери. Місцевий великодній ярмарок біля центру Праги (орієнтований на чехів, хоча тут раді гостям), площа Миру (Náměstí Míru) — за 15 хвилин ходьби від Вацлавської площі.

Великдень (Velikonoční trhy) святкують прихід весни в Чехії, а празькі ринки є найдивовижніші в країні. Вони прикрашають місто, відбуваються біля визначних історичних місць.

Великодні ярмарки в Празі — це дерев’яні хатини, оздоблені яскравими весняними квітами. Серед товарів – кераміка, ювелірні вироби, скляний посуд, вишиване мереживо, дерев’яні іграшки, свічки, а також ляльки, одягнені у традиційні костюми.

Чеські писанки

Найпоширеніший атрибут — це великодні писанки, що виготовляються зі шкаралупи курячих яєць або дерева та розфарбовуються вручну у різні кольори та святкові малюнки.

Навколо ярмаркових хат на площах ростуть квітучі дерева, а до гілок беріз прив’язано безліч квітів та різноколірних стрічок.

Популярні великодні чеські страви: великі окісти, запечені на рожні (шунка); не надто корисні, але смачні грильовані ковбаски; коржики з часником, сиром та кетчупом (лангош); чипси (гранулкові); пельмені копчені (knedlíky plnené uzeним masem); солодкі пельмені (sladké knedlíky); та млинці або млинці (палачинки). Багато тортів і солодощів — пряні пряники (пір’ячка) та гаряча солодка випічка, звана камінним пирогом (трдельник). До речі, у Словаччині він популярний також.

Камінний пиріг (трдельник) готують з тіста, яке обертають навколо палички, запікають на відкритому вогні, а потім покривають сумішшю цукру та волоських горіхів. Він дуже смачний, але його можна намазати шоколадним соусом та/або наповнити морозивом.

Щойно людина спробує трдельник, шляху назад вже не буде: він діє як заспокійливе і викликає звикання!

На ярмарках зазвичай представлені знамениті чеські сорти пива, такі як Pilsner Urquell, Budvar та Staropramen (зварене у Празі).

Альтернативні гарячі смаколики — глінтвейн (сваржак або зварене вино); гарячий шоколад (horka chocoláda); медове вино (медовина); гаряче яблуко (яблучко) або пунш (punch).

Їжа та напої на ринках подаються на 100% біорозкладних тарілках, такими ж столовими приладами, чашками.

Здебільшого використовуються чеські інгредієнти — чеське м’ясо для ковбасок та гамбургерів; окістів; пиво лише чеське (певна річ!); а вино родом із Моравії, зокрема й вино у сваржаку.

Щодня з 16:00 до 19:00 музиканти, танцювальні трупи та фольклорні колективи, одягнені у традиційні костюми, виконують короткі номери на сцені Староміської площі.

Музика на Староміській площі представлена з акцентом на чеську великодню музику.

Чехи вперше за два роки правильно святкують Великодній понеділок після зняття більшості обмежень, пов’язаних із коронавірусом. Цей день пов’язаний із численними народними звичаями, що святкують прихід весни. Зокрема, у сільській місцевості хлопці ходять від хати до хати, щоб влаштувати дівчатам традиційну великодню прочуханку й отримати натомість фарбовані яйця, солодощі або чарку бренді. Це передбачає активне спілкування між сусідами, що було заборонено під час пандемії. Минулого Великодня людям навіть не дозволили перетнути кордон свого району без вагомої причини. Цього року люди надолужують втрачене, і дорожня поліція відстежує правопорушників, які керують автомобілем у нетверезому стані.

«Ковальчук»Дописувала Марина Ковальчук, заступниця головного редактора (Центральна Європа та Канада), керівниця проєкту V5 Media


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: