Безпека на робочему місці: що треба знати про засоби індивідуального захисту?

29.12.2021 0 By Chilli.Pepper

Основним призначенням засобів індивідуального захисту є захист здоров’я та життя працівників.

Це заходи, які призначені для носіння співробітників, щоб захистити їх від будь-яких ризиків, що виникають у зв’язку з роботою, яку вони виконують. На ринку є широкий асортимент різноманітних засобів індивідуального захисту. Отже, які їх види та для чого вони призначені?

Що таке засоби індивідуального захисту?

Коротше кажучи, ЗІЗ — це будь-яке обладнання, призначене для носіння та використання працівником під час виконання певної роботи. Їх мета – захистити працівника від усіх небезпек, які можуть негативно вплинути на здоров’я та безпеку праці. Вони використовуються в виробництвах, де працівник піддається небезпеці, яка виникає, наприклад, при роботі на висоті або в приміщенні, а також із застосуванням високотемпературних інструментів.

Види засобів індивідуального захисту

Можна виділити окремі типи ЗІЗ:

  • Захисний одяг: комбінезони, куртки, толстовки, жилети, штани, фартухи, пальто, накидки, щитки для тулуба, щитки для голови та шиї.
  • Захист голови: захисні шоломи, захисні шоломи з додатковим обладнанням, кепки, капюшони, берети, інші головні убори.
  • Захист ніг: черевики з ізольованою підкладкою для захисту тіла від холоду, низькі черевики, дощові чоботи для захисту ніг від намокання, електроізоляційні чоботи та інші.
  • Захист рук: захисні рукавички, щитки для пальців.
  • Захист обличчя та очей: окуляри, захисні окуляри, щитки для обличчя, включаючи козирки та щитки.
  • Обладнання для захисту органів дихання: очисне обладнання для безперервної роботи, включаючи маски, фільтруючі, поглинаючі та фільтруючі напівмаски з поглинаючими елементами, ізолююче обладнання для безперервної роботи. Поглинаючі та фільтруючі пристрої з поглинаючими елементами, ізоляційне обладнання для безперервної роботи, забезпечене чистим вихідним повітрям, ізоляційне евакуаційне обладнання, автономні дихальні апарати та регенераційні дихальні апарати.
  • Засоби захисту органів слуху: беручи, навушники, шумозахисні шоломи.
  • Заходи захисту від падіння: стропи безпеки, поясні ремені, ремені (наприклад, ремені безпеки зі з’єднувальною та амортизаційною підсистемою, яка також може містити самоблокувальні пристрої).
  • Особистий дерматологічний захист: захист шкіри (креми, пасти, мазі), очищення шкіри, регенерацію шкіри.

Застосування ЗІЗ є обов’язковим для усіх працівників, які піддаються небезпеці. Тому кожен керівник повинен заздалегідь закупити усі необхідні засоби.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: