Завершено процес сертифікації для об’єднання енергосистем України та ЄС

30.12.2021 0 By NS.Writer

Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), сертифікувала НЕК «Укренерго» як оператора системи передачі європейського зразка за моделлю ISO, що є обов’язковим кроком на шляху до інтеграції енергосистеми України до європейської, пише biz.censor.net.

Як повідомляє пресслужба «Укренерго», попередньо Секретаріат Енергетичного співтовариства підтвердив відповідність цього рішення Третьому енергопакету ЄС.

В компанії нагадали, що сертифікація оператора системи передачі (ОСП) передбачена законом «Про ринок електричної енергії» та Директивою ЄС 2009/72/EC3, яка є обов’язковою до імплементації в українське законодавство.

«Отримання сертифікату на відповідність нормам Третього енергопакета ЄС — процес, який пройшли всі без виключення європейські оператори континентальної Європи. Саме сертифікація для європейських партнерів та стейкхолдерів є ознакою того, що НЕК „Укренерго“ повністю позбавлена будь-якого політичного тиску або бізнесового впливу», — наголошується у повідомленні.

Компанія зазначає, що сертифікація відкриває прямий шлях до офіційного членства «Укренерго» в організації ENTSO-E, яка об’єднує 42 операторів системи передачі із 35 країн Європи.

«Наявність сертифікату є головною передумовою для його набуття. Об’єднання ОЕС України та ENTSO-E в 2023 році — стратегічна мета, досягнення якої дозволить нашій країні здобути енергетичну незалежність, забезпечити подальший розвиток відновлюваних джерел енергії, декарбонізацію економіки та підвищення безпеки постачання електроенергії», — йдеться у повідомленні.

За словами голови правління НЕК «Укренерго» Володимира Кудрицького, український оператор подасть заявку на отримання статусу члена-спостерігача (observer-membership) в ENTSO-E вже найближчим часом.

«Зокрема, такий статус дозволить НЕК „Укренерго“ брати участь у засіданнях Регіональної групи ENTSO-E „Континентальна Європа“. Наші представники також зможуть увійти до робочих та експертних груп ENTSO-E, які займаються питаннями розвитку ринку електроенергії, балансування, допоміжних послуг, електронного обміну даними, інтеграції ВДЕ та багатьох інших. Це означатиме, що для „Укренерго“ ще до переходу на паралельну роботу з європейською мережею відкриється можливість стати дотичним до формування внутрішніх політик ENTSO-E», — пояснив Кудрицький.

Крім цього, фахівці «Укренерго» зможуть отримати доступ до інформаційних платформ та ІТ-інструментів, якими користуються оператори систем передачі ENTSO-E. Серед них платформи для обміну даними в режимі реального часу, системи, які дають можливість оперативно реагувати на зміни в умовах роботи мережі, ефективно проводити оперативне планування та інше. Усі ці можливості значно полегшать та прискорять інтеграцію енергосистеми України до європейської у 2023 році.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: