Абсолютна підтримка України у Польщі лише зростає – це союз проти спільного ворога

29.07.2022 0 By NS.Writer

Польща найрішучіше засуджує безпрецедентний військовий напад на Україну і послідовно підтримує зусилля України щодо збереження територіальної цілісності своєї держави.

Абсолютна підтримка України у Польщі лише зростає – це союз проти спільного ворога

На тлі українсько-російської війни кожна європейська країна, зокрема дружня Польща, намагається впоратися з власними проблемами пов’язаними з певним переліком чинників: політична боротьба, європейська газова криза, економічна криза тощо. Натомість абсолютна підтримка України лише зростає, попри власні негаразди. І вражає те, що ставлення до України держав, окремих осіб безумовно є підставою для лідерства у глобальному світі.

Внутрішні конфлікти в Польщі

«Не дозвольмо нашим політичним конкурентам упіймати наші емоції в пастку, будьмо послами примирення, миру, стабільності та безпеки», — заявив у суботу прем’єр-міністр Матеуш Моравецький. Він додав, що єдина стратегія опозиції – «страх і паніка».

Під час суботньої зустрічі з жителями Вейхерово (Поморське воєводство) прем’єр-міністр Моравецький поставив риторичне запитання: «Чого домагаються опоненти? Вони націлені на вибух соціальних емоцій, це мені зрозуміло», — наголосив глава уряду. «Погрожували, що олії не буде. Олія є. Погрожували відсутністю цукру. Цукру в достатку. Лякають сьогодні, що вугілля не буде. Ми зробимо все можливе, щоб його було вдосталь. Вугілля сьогодні вже багато, але до квітня все одно не вистачить. Ми зробимо все, щоб якнайшвидше доставити це вугілля до Польщі», — запевнив Моравецький.

Прем’єр-міністр зазначив, що коли їхав на мітинг, то почув вигуки «Конституція, конституція!». У конституції є стаття про соціальну політику держави, про соціальну ринкову економіку. Запитайте цих людей, чи розуміли вони, що ця стаття діяла і під час правління тих, кого вони люблять. Нехай прочитають для себе, що конституція каже про людську гідність. Чи гарантувалася така гідність, коли робота становила вартість 5 злотих на годину? Так було донедавна з пропозиціями 2015 року», – наголосив Моравецький.

Очільник уряду зазначив, що запроваджено гідну мінімальну заробітну плату, яка перевищує навіть 3000 злотих, а з наступного року 3350 злотих, і далі вона зростатиме більше, а погодинна ставка становить близько 20 злотих.

За словами прем’єра, опозиція переконана, що те, що коїться в інших країнах ЄС, відбудеться і в Польщі. В Італії дострокові вибори, у Великій Британії вибори нового політичного керівництва, у Данії дострокові вибори, у Болгарії, ймовірно, дострокові вибори, коаліційні заворушення в Естонії, великі незгоди в Словаччині. «Подивіться, що відбувається довкола нас. Кому це зручно? Так, це зручно для Путіна, тому що Путін робить все можливе, щоб зруйнувати наш світ і безпеку ззовні, і, на жаль, є ті, хто діє зсередини з тією ж метою», – зазначив Моравецький.

«Агресивні випади під час зустрічей із політиками ПіС можуть бути інспіровані Росією», — припустив у понеділок Польському радіо 24 заступник глави міністерства закордонних справ Павел Яблонський. Його запитали на Польському радіо 24 про напади на активістів та прихильників ПіС під час зустрічі президента ПіС Ярослава Качинського у вихідні у Курніку.

За його словами, напади, які можна було спостерігати останні два дні, були не лише нападами на політиків. «Ми мали справу з нападом на людей, які прийшли зустрічати лідера партії, прихильників ПіС. На цих людей нападали в агресивній формі, на цих людей плювали, ображали у вкрай жорстокій формі. Це робиться для того, щоб залякати людей, які хочуть зустрітися з політиками партії, яку вони підтримують, подібного ніколи не повинно відбуватися».

Так само, додав він, росіяни дестабілізували ситуацію в Каталонії. «На жаль, цілком імовірно, що в Польщі такий сценарій також може бути реалізований, зокрема за участі політиків, які роблять це несвідомо чи, на жаль, усвідомлено», — сказав заступник глави МЗС.

Абсолютна підтримка України у Польщі лише зростає – це союз проти спільного ворога, заступник глави міністерства закордонних справ Республіки Польща Павел Яблонський

Таку заяву Яблонський зробив в етері «Польського радіо».

Варто зазначити, що президент ПіС Ярослав Качинський акцентував на проблемі зарплат вчителів і відсутності охочих працювати за фахом. «Якщо зараз вкинути нові гроші, то піде інфляція. А в школах, адміністративних службах працює майже 1 млн осіб. Це великі витрати», — сказав він. Однак у канцелярії Сейму по-іншому дивляться на зарплати депутатів.

Попри внутрішню полеміку, різного роду кризи, загалом лідери Польщі є прикладом для польського народу стосовно ставлення до України й нашої визвольної війни проти Росії. Адже ми переконалися, що думка лідерів справді впливає на думку нації. Словаччина тому добрий приклад.

На міжнародній арені Республіка Польща відстоює потребу в посиленні міжнародною спільнотою тиску на РФ для негайного припинення війни проти України та відновлення територіальної цілісності у міжнародно визнаних кордонах. Стосовно цього офіційна Варшава надзвичайно активно використовує всі можливі інструменти впливу у світі на підтримку України. Керівництво Польської держави під час двосторонніх зустрічей, зокрема в межах ЄС і НАТО, міжнародних організацій постійно наполягає на посиленні санкцій проти РФ, а також на наданні Україні військової, фінансової та гуманітарної допомоги.

Ще й надто, офіційна Варшава досить активно працює задля отримання членства України в Європейському Союзі.

Офіційна заява Польської держави 24 лютого 2022 року.

Президент Польської Республіки Анджей Дуда знову збирається відвідати Україну. Цього разу спільно з литовським колегою Гітанасом Науседою.

Польща і Литва не лише не зменшуватимуть підтримку України, а й посилять двосторонню військову співпрацю задля допомоги нашій країні.

«Два дні надзвичайно цінних розмов з президентом Литви Гітанасом Науседою. Наші країни не зменшать своєї активності в Україні, обидва плануємо чергові візити до Києва. Ми не піддаватимемося на жодний шантаж з боку Росії», — написав Дуда.

Заступник міністра закордонних справ Польщі Павел Яблонській у понеділок заявив, що офіційні представники держави більше не братимуть участі в заходах за участі представників Росії та Білорусі.

«Ми ухвалили таке рішення, бо це основоположний елемент нашої політики щодо російської агресії. Ми вважаємо, що Росія і Білорусь, яка підтримує її, мають бути ізольовані від усіх міжнародних форматів», — наголосив він.

«Росія має бути гранично ізольована від усіх міжнародних форумів і форматів, у яких вона може виступати. Росія сьогодні не нормальний партнер, це агресор, який порушує міжнародне право», — Павел Яблонський.

На думку Яблонського, така ізоляція є необхідною, бо Путін також будує свою політику на основі того факту, що в нього є певні можливості міжнародних контактів. «Необхідно запобігти тому, щоб до Росії ставилися як до нормального партнера в міжнародних відносинах, оскільки сьогодні Росія – не нормальний партнер. Вона — агресор, утворення, яке порушує міжнародне право й здійснює акти міжнародного тероризму, нападаючи на цивільне населення й цілеспрямовано вбиваючи людей», — зазначив представник польського МЗС.

Саме у Варшаві 19 липня Україна та Міжнародна енергетична агенція підписали Спільну декларацію про асоціацію, яка забезпечить основу для тіснішої співпраці у сфері енергетичної безпеки та відновлення.

Церемонія підписання тривала за участі очільника Міністрства енергетики України Германа Галущенка та виконавчого директора International Energy Agency (IEA) Фатіха Біроля.

Anna Moskwa, minister klimatu i środowiska, що була долучена до заходу, привітала приєднання України до енергетичної родини МЕА та наголосила на важливості досвіду України в напрацюванні енергетичної політики спільноти.

Передбачена Декларацією асоціація надасть Україні платформу для регулярного діалогу з МЕА, з його країнами-членами, країнами-кандидатами на членство та рештою асоційованих країн шляхом участі у засіданнях постійних груп і комітетів МЕА, а також у зустрічах міністрів.

«Солідарність стає ще важливішою в ці кризові часи. Лише об’єднавшись, ми можемо протистояти російській агресії та реалізувати місію Міжнародного енергетичного агентства щодо формування безпечного та сталого енергетичного майбутнього. Як частина Європи та кандидат в члени ЄС Україна готова брати активну участь у зміцненні енергетичної безпеки в регіоні», — наголосив Герман Галущенко.

Українська громада в Республіці Польща

Українці у Польщі – автохтонне (корінне) населення, яке до переселень 1944-1945 років та операції «Вісла» (1947 рік), здебільшого компактно проживало на південно-східних теренах Польщі.

Згідно з останнім загальним переписом населення, проведеним у 2011 р. в Республіці Польща, кількість автохтонних українців становить понад 49 тис. осіб. Лемками визнали себе 10 тис. осіб.

Більшість етнічних українців проживає у північних і західних регіонах країни. У Вармінсько-Мазурському воєводстві з центром у м. Ольштин мешкає найбільша кількість — понад 12 тисяч осіб. У Західно-Поморському (м. Щецин) – 3 703 осіб, Підкарпатському (м. Жешув) – 2 984 осіб, Поморському (м. Гданськ) – 2 831 особа, Нижньосілезькому (м. Вроцлав) – понад 1 422 особи, Підляському (м. Бялисток) – 1 366 осіб, Мазовецькому (м. Варшава) – 579 осіб, Малопольському (м. Краків) – 472 особи, Люблінському (м. Люблін) – 389 осіб.

Організації української меншини у Польщі:

Об’єднання українців у Польщі

Союз українців Підляшшя

Об’єднання лемків

Українське товариство

Товариство «Підляський науковий інститут»

Українське історичне товариство

Організація української молоді «ПЛАСТ»

Українські медіа у Польщі:

Наше слово

Наш вибір

Український альманах

Над Бугом і Нарвою

Теленовини на TVP-3

Наразі чимало українців уславлені в Польщі — політики, бізнесмени, професори престижних університетів у різних галузях знань, художники, лікарі, інженери тощо. Це публіцист Мирослав Чех та професор Володимир Мокрий, що у дев’яності роки XX століття були депутатами польського парламенту. До складу Урядової комісії у справах національних меншин входять Голова Українського товариства Григорій Купріянович (Співголова Комісії) та член Об’єднання українців у Польщі Петро Тима. До жовтня 2015 р. Головою комісії національних та етнічних меншин Сейму РП був М.Сич. Нині він — Віце-маршалек Вармінсько-Мазурського воєводства.

Після проведення місцевих виборів у Польщі до місцевих органів влади різного рівня обрано 32 громадяни Польщі українського походження.

Абсолютна підтримка України у Польщі лише зростає – це союз проти спільного ворога

Війна в Україні. Спільнота польських жінок анонсувала збір коштів на аптечки для українських солдатів

«Ми додамо 50 євроцентів до кожного зібраного євро», — каже Марта Лемпарт зі Спільноти польських жінок. ОСК запускає збирання коштів на військові аптечки для українських солдатів у співпраці з українською організацією «Турботливі котики».

Польща сповістила Європейську Комісію про електронний документ — Diia.pl, як документ, що підтверджує легальне перебування на території Польщі громадян України, які прибули до Польщі, втікаючи від війни, дозволяє їм подорожувати в межах Європейського Союзу, а також перетинати зовнішні кордони ЄС. Інформацію про Diia.pl одночасно також було надіслано до держав-членів ЄС та асоційованих країн Шенгенської зони.

Після офіційної нотифікації електронний документ Diia.pl, яким володіє громадянин України або інший іноземець (перебування якого на території Республіки Польща вважається законним, відповідно до Закону про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом у цій країні), діє як дозвіл на проживання, є документом, який використовується разом з дійсним проїзним документом, що дозволяє перетин зовнішнього кордону ЄС. Він також дозволяє переміщення в межах Шенгенської зони протягом 90 днів пкожні 180-днів.

Найбільший В Польщі пункт допомоги українцям у торговельно-виставковому центрі Ptak Warsaw Expo у місті Надажин поблизу Варшави.

Посольство України в Польщі співпрацює з віцепрезидентом правління Ptak Warsaw Expo Казімежем Чвіклою і його командою, адже тут знайшли тимчасовий прихисток громадяни України, що постраждали від російської агресії.

Наразі центр має змогу одночасно прийняти понад 20 000 осіб, натомість тут поки що перебувають близько 3000 осіб.

Основна ідея роботи Центру – забезпечити невідкладну допомогу та тимчасове проживання біженцям, а також допомогти з переміщенням на постійне місце перебування.

Умови перебування українців у PTAK

Кожен громадянин України, який приїхав до Центру, повинен спочатку пройти реєстрацію.

Кожній людині виділяють спальне місце, дають харчування та основні засоби гігієни.

У вільному доступі є електрочайники, мікрохвильові печі, пункти зарядки гаджетів та WI-FI.

Дітей можна розважати в спеціально організованих куточках з іграшками та іграми для різного віку.

У Центрі є корм для тварин, а також можна звернутися до ветеринара, адже багато українців приїжджають з домашніми улюбленцями.

Наразі почастішали повідомлення від громадян України про відмову в повторному в’їзді до Польщі. Депутатка польського Сейму Ханна Гіль-Пьонтек спробувала розібратися в законодавчих підставах такої відмови. Також вона надає поради українським біженцям, як уникнути подібної ситуації або оскаржити це рішення.

Багато українських біженців, які отримали прихисток на польських теренах, а потім виїздили в Україну, мають проблеми з поверненням до Польщі. Тож питання відмови у в’їзді в Польщу залишається вкрай актуальним для тимчасових українських мігрантів. У зв’язку з цим Ханна Гілл-Пьонтек запитала офіційного роз’яснення від Міністерства внутрішніх справ і адміністрації (МВСіА) та Прикордонної охорони Республіки Польща, а відповіді установ депутатка виклала на своїй сторінці Facebook.

Абсолютна підтримка України у Польщі лише зростає – це союз проти спільного ворога

Запровадження Польщею електронного документа Diia.pl має на меті полегшити подорожі Європою для громадян України. З усім тим, реальна ситуація на польсько-українському кордоні залишається не до кінця визначеною. І повернення українських біженців до Польщі після короткотермінового виїзду в Україну все ще може спричиняти певні проблеми. Тож варто дослухатися до порад, які Ханна Гіль-Пьонтек пропонує українцям, котрі планують повторний в’їзд на територію Республіки Польща: окрім довідки про отримання номера PESEL UKR, візьміть із собою будь-які документи, що можуть підтвердити влаштованість вашого життя в Польщі (трудовий договір, договір оренди, комунальні рахунки на ваше ім’я, довідку зі школи або дитячого садочка);підготуйтеся відповісти прикордоннику про причини виїзду в Україну та мету повернення в Польщу – якщо ви погано володієте польською мовою, можете заздалегідь перекласти текст та написати його; отримавши відмову у в’їзді до Польщі, ви також отримаєте відповідне рішення (decyzja Komendanta Placówki Straży Granicznej), в якому присутня інструкція щодо можливості оскарження.

Понад десять тисяч глядачів спостерігали показовий тенісний матч на Tauron Arena у Кракові, в якому лідерка світового рейтингу WTA Iga Świątek зіграла з колишньою великою тенісисткою Agnieszka Radwańska. Після матчу з тенісистками зустрівся президент Анджей Дуда, який перебував у Кракові.

Жоден тенісист так не підтримував Україну, як Свьонтек.

Дохід від цієї благодійної акції – 2 мільйони злотих буде передано жертвам війни в Україні.

«Для мене це дуже важливий момент. Я ніколи не могла уявити, що війна може бути такою близькою. Я народилася в часи, коли в нашій частині Європи було досить мирно. Я помітила, що на початку в тенісному світі був дуже високий інтерес до того, що відбувається в Україні, багато гравців носили стрічки в кольорах цієї країни. Але з часом це змінилося, стрічки зникали після двох-трьох матчів. Моя стрічка залишиться. Більшість гравців не хочуть коментувати війну, я розумію це, тому що кожен робить те, що вважає за потрібне», — сказала тенісистка.

Досить значущою подією на підтримку героїчної боротьби України проти рашистських окупантів стало надання Краківською міською радою імені Гетьмана Війська Запорозького Петра Конашевича — Сагайдачного круговому перехрестю вулиць Ясногурської й Ставової у IV дільниці Кракова – Prądnik Biały.

Таке символічне рішення №XCII/2516/22 краківські депутати ухвалили під час останнього сесійного засідання напередодні літніх канікул представників самоврядування.

Петро Конашевич-Сагайдачний (1570 – 1622) один із найвидатніших полководців Європи, дипломат та державний діяч. Цьогоріч виповнюється 400 років з дня його смерті.

1618 року українські козаки разом із польсько-литовськими союзниками спустошували терени Московського царства і ледве не захопили саму «білокам’яну». Українці й поляки разом стояли біля воріт російської столиці, а нажахані московити сприймали ті події як «кару Божу». До цього тріумфу вів 20-тисячне козацьке військо, яке становило більшість сил союзників, саме непереможний Гетьман Петро Сагайдачний.

Абсолютна підтримка України у Польщі лише зростає – це союз проти спільного ворога

 

Абсолютна підтримка України у Польщі лише зростає – це союз проти спільного ворога

Нещодавно в Познані була відкрита виставка російської військової техніки, знищеної або захопленої силами оборони України під час відсічі збройної агресії РФ.

«За нашу і вашу свободу» — саме під цим гаслом тривав захід, організований спільними зусиллями Міністерства Оборони України та Канцелярії Прем’єр-міністра Республіки Польща.

Раніше така виставка вже відбулась у Варшаві та Вроцлаві.

Серед розтрощеної техніки уламки знищеного танку Т-72, гарматна гаубиця 2С19 «Мста-С», бронетранспортер БТР-82 і броньований всюдихід ГАЗ «Тигр».

Знищена російська техніка виставлена в Музеї бронетанкової зброї в Познані й триватиме до 20 серпня.

25 липня у Варшаві відбулася відкриття Варшавського саміту дронів, який вперше проходить у Польщі.

Метою Саміту є налагодження співпраці щодо інновацій та виробництва дронів, які будуть використовуватися у різних сферах діяльності, зокрема бойових.

Захід триває під патронатом Посольства України в Республіці Польща, організований за ініціативи колишнього керівника ЦРУ з боротьби з тероризмом Бернардом Гудзоном спільно з Міністерством цифрової трансформації України. Заступник міністра цифрової трансформації України Георгій Дубінський також взяв участь у церемонії відкриття Саміту.

Ювілейний 40-й щорічний етнографічний фестиваль Лемківська Ватра, відбувся 22-24 липня 2022 року в Юбдуні Малопольському воєводстві. Організатор — Об’єднання лемків.

На великій сцені фестивалю тривали виступи майже 50 колективів з Польщі, України, Словаччини, Канади й інших країн. На терені поля можна було побачити поряд з безліччю менших наметів шатро, де під час фестивалю відбуваються зустрічі з відомими письменниками чи художниками.

На «лемко-стріт», тобто головній стежці, яка веде від входу до сцени, є виділені місця, аби придбати вишивані сорочки, різні рукотвори, компакт-диски, книжки чи картини.

Окрім великої сцени, діє також «Ватрочка» — частина фестивалю, присвячена наймолодшим, де передбачені конкурси чи розваги для дітей. Переможці конкурсів отримують нагороди, подарунки та грамоти. Конкурси відбуваються також і для старших ватрянів. На головній сцені було обрано міс Лемковини.

У межах європейського туру відбудеться концерт оркестру UKRAINIAN FREEDOM ORCHESTRA зі всесвітньо відомою диригенткою Keri-Lynn Wilson, дружиною Peter Gelb, генерального менеджера Метрополітан Опери в Нью-Йорку. Саме за її диригування Оркестр української свободи розпочне 28 липня у Варшаві гастрольний тур на підтримку України, який завершиться концертом у столиці США.

Великий театр Національної опери , який очолює Вальдемар Домбровский, запросив та надав своє приміщення українським музикантам для роботи та репетицій.

21 липня у Варшаві у межах кінопоказу «Антропоцен» відбулася прем’єра української комедійної драми «Мої думки тихі», режисера Антоніо Лукича.

Сподіваюся, в Україні переглянули цю чудову картину. Якось молодий звукорежисер Вадим отримав змогу змінити власне життя. Він має записати голоси різних тварин, що мешкають на Закарпатті, після чого має намір виїхати до Канади. Щоправда, коли партнером проєкту є мама, заповітна мрія може не справдитися.

Показ фільму відбувся у Варшаві просто неба у саду Pałacu Zamoyskich за адресою вул.Foksal 2. Фільм демонструвався з польськими та українським субтитрами.

Абсолютна підтримка України у Польщі лише зростає – це союз проти спільного ворога

У Варшаві відкрито Український Освітній хаб

Задання хабу: сприяння інтеграції українців, які перебувають у Польщі до польського соціуму; підтримка та спрямування навчального процесу українських дітей та їхнього дозвілля; перекваліфікація українців за допомогою штучного інтелекту, та пристосування до місцевого ринку праці; здобуття ок для роботи в Польщі; створення простору для спілкування та комунікації українців.

Навчання є абсолютно безоплатним. Український Освітній хаб в Польщі надає можливості:

продовжити навчатися в українській школі за держпрограмою;

опановувати нові IT-професії (пропонуються заняття для тих, хто хоче стати розробником сайтів (WordPress), вебдизайнером (Figma) та дизайнером (Adobe Photoshop);

пройти курси української, польської та англійської мови;

пройти тестування на профорієнтацію за допомогою штучного інтелекту.

Також тут можна отримати підтримку у працевлаштуванні та взяти участь у різноманітних заходах.

Хаб розташований за адресою: м. Варшава вул. Маршалковська, 77.

Ефективними майданчиками українсько-польського культурно-гуманітарного співробітництва є Міжнародний кінофестиваль «Warszawski Festiwal Filmowy» та фестиваль українського кіно «Ukraїna! Festiwal Filmowy», які окрім промоції сучасного українського кінематографа та успішної співпраці країн в галузі культури є маркерами для громадськості щодо важливих для України та усього демократичного світу речей.

Українці в Польщі з нетерпінням чекають прем’єру сімейного пригодницького анімаційного фільму «DC Ліга Супер-Улюбленців»! Мережа кінотеатрів Helios анонсувала кінопокази мультфільму українською мовою. Філь можна буде переглянути у Варшаві, Лодзі, Познані, Гдині, Гданську, Кельце, Катовіце, Ґожуві-Велькопольському, Бєльсько-Бяла, Вроцлаві, Щецині.

Абсолютна підтримка України у Польщі лише зростає – це союз проти спільного ворога

12 липня 2022 року, на підставі Постанови Краківської міської ради відбулося урочисте відкриття площі Вільної України в символічному місці — навпроти російського консульства.

В урочистому заході взяли участь Генеральний консул України в Кракові В’ячеслав Войнаровський, голова Краківської міської ради Рафал Комаревіч, президент міста Кракова Яцек Майчровський, делегація Львівської міськради Петро Адамук спільно з депутатами Уляною Пак та Вікторією Довжик, голова Львівської обласної ради та віцеголова Малопольського воєводства Kazimierz Barczyk, консульського корпусу та великої української громади на чолі з головою Краківського кола Спілки Українці в Польщі Андрій Олійник.

8 лютого 2022 року Надзвичайним і Повноважним Послом України в Республіці Польща був призначений Василь Зварич – колишній працівник Верховної Ради та Міністерства закордонних справ.

Абсолютна підтримка України у Польщі лише зростає – це союз проти спільного ворога, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Польща Василь Зварич

Він мав особисту зустріч з президентом Польщі Анджеєм Дудою, справив добре враження на польського лідера й висловив таку думку: «Я мав можливість досить довго, як за протокольними нормами, поговорити з главою польської держави. На все своє дипломатичне життя мені запам’ятаються його слова про те, що Україна не залишиться наодинці з тими проблемами, з якими ми зіткнулися через російську агресію».

За словами Зварича, Польща, як ніхто інший, розуміє всі загрози, які йдуть від Путіна і Росії, і в інтересах Варшави й Києва – максимальне об’єднання зусиль для надання відсічі спільному ворогові. Він наголосив на великій близькості двох народів з огляду на історію й сьогодення.

Пропонуємо вашій увазі Інтерв’ю Посла України в Республіці Польща Василя Зварича для Польської Агенції Преси.

Консульський відділ Посольства України в Республіці Польща здійснює виїзне консульське обслуговування громадян України, які перебувають на території Польщі.

Консульські дії, що вчиняються під час виїзного консульського приймання: подовження терміну дії закордонного паспорта у разі його закінчення (до 5 років для повнолітніх та до 4 років для неповнолітніх); внесення відомостей про дітей/дитину, віком до 16 років, в паспорт одного з батьків; у разі, якщо є лише внутрішній паспорт (старого взірця у вигляді книжечки), де відсутні записи латиною — оформлення Свідоцтва про підтвердження особи, де персональні дані зазначені польською й українською мовами.

В Україні 28 липня вперше святкують День Української Державності. У травні Верховна Рада України ухвалила законопроєкт № 5864, відповідно до якого нове свято працюватиме на утвердження тисячолітньої історії Української держави, зміцнюватиме зв’язок сучасних українців з багатьма поколіннями українського народу. У Польщі відбулося урочисте підняття Державного Прапора України на території Посольства України (вул. Мальчевського 17, Варшава).

Ексклюзив

«Ковальчук»Марина Ковальчук, журналістка, редакторка, для Newssky (Варшава)

 

 


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: