ЄС виділив Україні 2 млрд євро на боєприпаси після повідомлення про обстріл

20.03.2023 0 By Chilli.Pepper

Більше десятка країн-членів Європейського Союзу погодилися поставити Україні щонайменше один мільйон артилерійських снарядів протягом наступного року, повідомляє новину newssky.com.ua із посиланням на bbc.

План, загальною вартістю 2 млрд євро, був узгоджений у Брюсселі в понеділок.

Україна повідомила ЄС, що їй потрібно 350 000 снарядів на місяць, щоб стримувати наступаючі російські війська і почати контрнаступ цього року.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба привітав “рішення, що змінює правила гри” з боку ЄС.

“Саме те, що потрібно”, – написав він у Twitter. “Термінове постачання і стійкі спільні закупівлі”.

Згідно з доповіддю аналітичного центру Institute for the Study of War, ця угода була укладена на тлі зростаючої стурбованості росії українським контрнаступом під Бахмутом і на півдні України.

Тим часом, власний новорічний наступ росії “може наближатися до кульмінації”, додали в ISW.

Міністри оборони і закордонних справ 17 країн ЄС і Норвегії підписали угоду про боєприпаси.

Перша частина плану передбачає виділення 1 млрд. євро (1,06 млрд. доларів; 863 млн. фунтів стерлінгів) спільного фінансування для країн ЄС з метою використання їхніх наявних запасів, з надією надіслати їх Україні до кінця травня.

Друга частина угоди передбачає використання ще 1 млрд євро для спільного замовлення 155-мм снарядів для України – найбільш потрібних артилерійських боєприпасів.

ЄС сподівається, що це спільне замовлення стимулюватиме європейські оборонні компанії до збільшення обсягів виробництва, і сподівається, що контракти можуть бути підписані вже на початку вересня.

Угода означає, що кожна країна повинна буде поділитися деталями своїх запасів боєприпасів – те, що зазвичай тримається в таємниці.

Кажуть, що нинішнє виробництво боєприпасів в Європі відстає від рівня, на якому наполягає Україна, щоб боротися з росією.

Існують також питання щодо того, скільки країни ЄС можуть поділитися зі своїх запасів, не роблячи себе вразливими.

“Збільшення промислових потужностей має важливе значення”, – заявив комісар ЄС з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон під час візиту до французької компанії з виробництва озброєнь Nexter у понеділок.

Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель нещодавно попередив, що блок має надати Україні артилерійські снаряди, яких вона потребує, або ж зіткнутися з перспективою програшу України у війні з росією.

Він заявив, що російські війська випускають близько 50 000 артилерійських снарядів щодня, і що поставки Україні мають бути збільшені до такого ж рівня.

Угорщина, яка не надсилала боєприпасів в Україну і часто погрожувала накласти вето на санкції проти росії, утрималася під час голосування в понеділок у Брюсселі, але міністр закордонних справ Петер Сійярто заявив, що це “не завадить іншим робити те, що вони хочуть”.

Норвегія також оголосила в понеділок, що поставила Україні вісім танків Leopard II німецького виробництва, які будуть використані в можливому українському контрнаступі проти росії цієї весни.

Окремо, Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що США санкціонує надання Україні військової допомоги на суму 350 млн. доларів. Вона включає боєприпаси для ракетних установок “Хаймарс”, 155-мм снаряди та гаубичні гармати.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: