Жужанна Селен’ї: попри всі негаразди, відносини між Україною та Угорщиною здатні розвиватися

09.12.2022 0 By NS.Writer

Жужанна Селен’ї

Якими є відносини між Україною та Угорщиною, чи на достатньому вони зараз рівні, які є труднощі та що з ними робити? Такі запитання ми поставили угорській політичній діячці та зовнішньополітичній фахівчині, директорці Академії лідерства Інституту демократії, авторці книги Tainted Democracy Жужанні Селен’і.

Відносини Угорщини з Україною були складними вже кілька років.

Конфлікти виникли, коли Україна ухвалила свій закон про національні меншини, який негативно вплинув (зокрема) на угорські меншини, які проживають на Закарпатті, в Україні.

Уряд Віктора Орбана зреагував на цю проблему непропорційно, а саме протистояв створенню спеціального комітету Україна-НАТО. Такий крок типовий для уряду Орбана, який не цурається використовувати жорсткі, наполегливі методи переговорів на міжнародному рівні. Відтоді відносини були напруженими та поширювалися на інші сфери, наприклад, газопроводи в обхід України.

У зв’язку з війною Росії проти України угорський уряд провадить суперечливу політику щодо України. По-перше, вона схвалила політику Європи та НАТО, яка підтримує Україну, і проголосувала за санкції проти Росії. Правда, Угорщина пропонувала не зброю, а гуманітарну допомогу. Угорщина також приймає десятки тисяч українських біженців. З іншого боку, Віктор Орбан суперечливий щодо того, хто несе відповідальність за війну, і представляє так звану «промирну» політику, яку в контексті війни можна розуміти як проросійську позицію. Орбан явно маневрує між позицією Європейського Союзу, але намагається підтримувати відносини з Росією. Він переконаний, що повна ізоляція Росії шкодить Європі. Ця політика мотивована його сильною прихильністю до джерел енергії, які здебільшого розташовані в Росії.

Суперечливий підхід також помітний, з одного боку, у часто проросійському наративі в угорських державних ЗМІ, які контролюються урядом, а з іншого боку, у дружніх візитах Президентки Республіки Каталін Новак до Києва з пропозицією допомоги у війні понівеченій нападом Україні і чітко заявивши, що в цій війні Росія є агресором.

Типова двостороння зовнішня політика Орбана пройшла серйозні випробування війною, і поки що призвела до серйозної недовіри з боку критично важливих партнерів у Вишеградській співпраці (Польщі, Чехії та Словаччини) і залишила Угорщину досить ізольованою в ЄС. Це високий ризик для Угорщини в майбутньому аж до рівня зовнішньополітичної нежиттєздатності.

Розбудова довіри з Україною в майбутньому буде нелегкою, але можливою. Відносини, як дипломатичні, так і економічні, активні, а партнерство з сусідніми країнами має стратегічне значення для Угорщини. Однак передумовою для відновлення довіри є приєднання уряду Угорщини до спільних європейських позицій і проведення конструктивної політики стосовно України.

Жужанна Селен’ї — угорський політик та фахівчиня з зовнішньої політики. У 1990-х роках вона була активісткою та депутаткою від Фідес, тодішньої ліберальної антикомуністичної партії. Пропрацювавши в Раді Європи протягом п’ятнадцяти років, вона повернулася в політику в 2012 році, представляючи ліберальну опозицію в парламенті.

Ексклюзив

In English

«Ковальчук»Спілкувалася Марина Ковальчук, власна кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: