Як організатор турів по Зоні відчуження таємно допомагав ЗСУ

23.08.2022 0 By NS.Writer

Російські війська захопили Чорнобильську АЕС у перший день великої війни та контролювали її до кінця березня. Весь цей час у районі електростанції діяла таємна мережа інформаторів, яка складалася з працівників та помічників місцевого туристичного агентства «Чорнобиль Тур», пише news.liga.net з посиланням на Washington Post.

ЧАЕС

У «Чорнобиль Тур» була невелика відеокамера на в’їзді в зону, якою працівники компанії могли керувати дистанційно.

Росіяни, які проїжджали повз кордон, одразу зірвали українські прапори та вимкнули всі камери, але ту, яку встановив «Чорнобиль Тур» чомусь пропустили. Тоді працівники турагентства почали рахувати російську техніку.

Власник «Чорнобиль Тур» Ярослав Ємельяненко знайшов контакти в українській військовій розвідці та почав передавати інформацію туди.

Через кілька днів камера перестала працювати — сіли батарейки або росіяни все-таки її помітили.

Але паралельно київські гіди зв’язалися з жителями навколишніх сіл, які співпрацювали з їхнім агентством, і «Чорнобиль Тур» перетворився на мережу інформаторів, яка діяла усі п’ять тижнів, доки росіяни перебували у Прип’яті.

Чинили спротив російському вторгненню і самі працівники АЕС — за цей час було вбито дев’ятьох людей, викрадено п’ятьох.

Читайте також на Newssky «Варшава передала Україні 5 тисяч терміналів Starlink» та дивіться на YouTube-каналі «Нудний Пенс».


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: